Østfoldbadet

Det nye Østfoldbadet, som Askim Entreprenør AS har satt opp, har en lang historie bak seg.

FAKTA

Sted: Askim

Prosjekttype: Svømmehall og utendørsbasseng

BTA: Cirka 4.400 kvadratmeter

Byggherre: Østfoldbadet

Hovedentreprenør: Askim Entreprenør

Kontraktssum eks. mva.: Cirka 165 millioner kroner

Byggeleder for byggherre: OP Verkis

Arkitekt: Halvorsen & Reine

Landskapsarkitekt og totalrådgiver: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Svømmebasseng i stål, renseanlegg, bassengteknikk: Processing Norge l Rørlegger: Rørcompaniet l Elektro: Caverion l Ventilasjon: Bryn Byggklima l SD Anlegg: Guard Automation l Kalkstabilisering og peling: Keller Grundläggning l Oppmåling/stikningsarbeider: Exact l Sprengning: Høitomt Fjellboring l Byggrenhold: Conluo Renhold Østfold l Stålkonstruksjoner: Byemark Stål l Prefab betong: Block Berge Bygg l Glassfasade, vinduer og alu-dører: Glassteam l Metallarbeider: Weberg l Flisearbeider: HJJ mur og flis l Fasadepuss: Lars Aarum l Kjerneboring og betongsaging: Askim Betongsaging l Epoxybehandling: Solberg Gulv Industribelegg l Solskjerming: Nerligruppen l Branntetting: Firesafe l Fast inventar: Sørlie Prosjektinnredninger l Glassfiberdører: Kvanne Industrier l Sparkel og avretting: Gulv og sparkel l Byggevarer: Optimera l Armering: Celsa Steel Service l Betong: Betong Øst

I 1931 ble det første trinnet ferdigstilt under begrepet vaskeanstalt, som bestod av et kurbad, dusj og badstue.

Askim kommune var den første landkommunen i Norge med den såkalte vaskeanstalten, og i 1936 var de først ute med en svømmehall, ifølge daglig leder David Koht-Norbye ved Østfoldbadet.

– I 1985 ble det bestemt at svømmehallen skulle stenges, og 15 år senere, i 2000, ble det åpnet et 25 meters nytt svømmebasseng, et varmtvannsbasseng i den gamle svømmehallen, samt et bølgebasseng, sier Koht-Norbye til Byggeindustrien.

Utendørsbasseng åpnet i sommer

I 2013 ble det bygget et basseng på 12,5 x 8,5 meter og et treningssenter, og i juni i sommer åpnet et nytt utendørsbasseng.

– Dette bassenget er bygget for å gi et godt tilbud til barnefamilier sommerstid. Byggestarten var 4. juni i fjor, parallelt med byggingen av den nye svømmehallen, sier sjefen ved Østfoldbadet, som forteller at det har vært ulike grunnforhold å bygge i.

– Det er blandet blåleire og litt fjell her. Vi har kalkstabilisert og pelet under bassenget i bygget. Det har vært en intens byggeperiode, og vi har stått på voldsomt for å ferdigstille utendørsbassenget til den 29. juni. Svømmehallen åpnes offisielt den 20. november, sier Koht-Norbye.

– Et praktfullt anlegg

Østfoldbadet, som er byggherre, har satset på kvalitet i den nye svømmehallen. Blant annet er alle våtromsløsninger plasstøpt. I tak og i den ene veggen mot det eksisterende bygget, er det brukt prefabrikkerte løsninger.

Prosjektleder i Askim Entreprenør AS, Per Jonny Tveter, karakteriserer det nye Østfoldbadet som et kjempeprosjekt.

– For oss har det vært veldig morsomt å gjennomføre prosjektet. Hele veien har vi hatt et veldig godt samarbeid med byggherren. Dette er noe vi er glade for å ha vært med på, sier Tveter, mens Koht-Norbye nikker.

– Gjennom den intense byggeperioden har vi vært løsningsorienterte, og resultatet har blitt et praktfullt anlegg som alle impliserte kan være stolte av. Jeg må også gi honnør til Askim kommune som vi har hatt en enestående dialog med i hele prosessen, og som ikke minst har stilt garanti på 180 millioner kroner for finansieringen inkludert merverdiavgift på spillermiddeldeler, sier David Koht-Norbye.

– Arkitektoniske kvaliteter

Sivilarkitekt Lena Værnes i arkitektfirmaet Halvorsen & Reine AS, sier at det var tegnet en skisse da de overtok oppdraget.

– En del funksjoner må inn i et sånt anlegg som Østfoldbadet. Det gjelder for eksempel adgangskontroll, og flyten videre til garderober og svømmehall. For oss har det vært viktig å få inn arkitektoniske kvaliteter i volumet, sier Værnes til Byggeindustrien.

Hun sier at byggherren ønsket at bygget hovedsakelig skulle være hvitt.

– Samtidig synes vi at det var viktig å gi bygget en spennende kledning i form av perforerte og pulverlakkerte metallplater. Mønsteret i metallplatene er hvite bobler etter byggherrens ønske, sier Værnes.

– Spennende lyseffekter

Metallplatekledningen står ikke loddrett, men skrår fra bakken og inn mot toppen av bygget og danner dermed en mellomsone mellom ute og inne.

– Kledningen har en flott design i seg selv, og gir dessuten spennende lyseffekter. Interiørarkitektfirmaet Annet Format står for fargevalg og flismosaikk samt andre detaljer inne i bygget. Det spesielle er at byggets eksteriør blir påvirket av innvendige fargevalg som oppfattes utenfra. Dette har blitt veldig godt mottatt av publikum, sier Værnes.

Hun påpeker også at det har vært et godt samarbeid med byggherren.

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid. Byggherren har vært bestemt, men også lydhør for ideene og innspillene våre, sier Værnes.


Flere prosjekter