Fjord’n Senter

Leigland Bygg har utvidet Fjord’n Senter i Eikelandsosen i Fusa kommune med 5.000 kvadratmeter.

FAKTA

Sted: Eikelandsosen

Prosjekttype: Tilbygg

Bruttoareal: 5.000 kvadratmeter

Byggherre: Sambygg

Byggherreombud: Bjørndal Byggadministrasjon

Totalentreprenør: Leigland Bygg

Arkitekt: Abo Plan & Arkitektur

Byggteknisk rådgiver: Konstruksjonsteknikk

Underentreprenører og leverandører: Betongarbeid og tømmer: Leigland Bygg l Grunnarbeid: Vidar Kolle l Limtre: Vestlandske Limtreindustri l Elektro: Helland Elektro & VVS l Ventilasjon og blikkenslager: I Bjørø Kobber & Blikk l Rørlegger: Skåtun VVS l Mur og flis: Fyllingen Flis og Mur l Glass/alu: Gjesdal Aluminium l Lås og beslag: Låssenteret l Heis: Scan Heis l Innredning: Hodneland Bygginnredning l Fasade: Fasadeprodukter l Maler: Malermester Alf Hjelle & Sønn l Stål: BSI Service l Storkjøkken: Norrøna

Det er AS Sambygg som er byggherre i prosjektet, og utvidelsen er tegnet av ABO Plan og Arkitektur. Leigland Bygg har utført arbeidet i en totalentreprise med byggestart september 2018. Den nye delen av senteret ble overlevert i oktober i år.

Prosjektleder Arvid Johnsen i Leigland Bygg forteller at utbyggingen av Fjord’n Senter har vært ett av de prosjektene han har ledet der samarbeidet med oppdragsgiver har vært best.

– Vi har praktisert bortimot åpen bok og har hatt et fantastisk godt samarbeid med styreleder Erling Sivertsen i AS Sambygg og med Harald Bjørndal i Bjørndal Byggadministrasjon, som har vært byggherreombud. Vi har også vært bevisst på å bruke lokale underentreprenører på blant annet elektro, ventilasjon/blikkenslager og taktekking. De har vært konkurransedyktige. Vi har også hjulpet i prosjekteringsfasen og vært med på å utvikle fornuftige løsninger. Leigland Bygg har selv utført tømrer- og betongarbeid. Vi har praktisert lean i prosjektet, sier Johnsen.

5.000 kvadratmeter

Fjord’n Senter ligger på Leiro i Eikelandsosen sentrum. Utvidelsen dekker drøyt 2,5 mål tomt og omfatter to etasjer med et samlet areal på cirka 5.000 kvadratmeter. Grunnen består av komprimert sprengsteinsfylling på leireholdig sjøbunn. Under bygget er det membran og ventilering over tak for å unngå radongass.

I første etasje i de nye lokalene holder de to butikkene Spar og Welcome Home og et nytt legekontor til. I andre etasje ligger det kontorer for Tombre Fiskeanlegg, helserelaterte etater i Bjørnafjorden kommune og en ambulansestasjon (garasje i første etasje).

Mellombygg av glass

Utbyggingen er tilnærmet rektangulær. Bærende konstruksjon består av plasstøpt ringmur, stål og prefabrikkert betong. Taket i andre etasje bæres av limtrebjelker og har glasstak i midten. Et mellombygg mellom ny del og eksisterende del har også glasstak i midten og korrugerte stålplater på sidene.

Fasadene mot nord, øst og sør er kledd med grå og svartbeiset trepanel. Fasaden som vender mot kommuneadministrasjonen (mot vest) har sto-puss. Mellombygget har glassfasader i gavlveggene mot øst og vest.

Det er fliser på gulvet i Spar-butikken, slipt betong i mellombygget (der Welcome Home ligger) og belegg og teppeflis i andre etasje. Det er åpen himling i butikkene i første etasje og systemhimlinger i andre etasje og i legekontoret i første etasje.

100 personer

Teknisk rom er plassert på loft og under trappehus. Det er 250 millimeter isolasjon i yttervegger og i snitt 350 millimeter i taket. Vinduer og glassfasade har U-verdi på 0,8. Kjøpesenteret har fått en ny inngang i mellombygget.

Hele utbyggingen er sprinklet. Glasstaket i mellombygget har luker som kan åpnes. Det er solavskjerming med utvendige screens på solutsatte fasader. Hele utbyggingen har universell tilkomst.

Cirka 100 personer var med da aktiviteten var på topp. Utbyggingen er utført uten fraværsskader. Leigland Bygg er i gang med oppgradering av den eksisterende delen av Fjord’n Senter.

Tek17

Utbyggingen er prosjektert og utført etter Tek17. Bygget har balansert ventilasjon. Oppvarming skjer med radiatorer og viftekonvektorer og er basert på varmepumpe mot luft og utnyttelse av overskuddsvarme fra kjøl og frys i butikk.


Flere prosjekter