Den underjordiske tunnelen strekker seg 100 meter fra en kjeller i vest til en bygning i øst. Den ble påbegynt i 1970 – ni år etter at Berlinmuren ble reist. Foto: Markus Schreiber / AP Photo / NTB scanpixDen underjordiske tunnelen strekker seg 100 meter fra en kjeller i vest til en bygning i øst. Den ble påbegynt i 1970 – ni år etter at Berlinmuren ble reist. Foto: Markus Schreiber / AP Photo / NTB scanpixUlrich Pfeifer (84), en av sivilingeniørene som bidro i byggingen av tunnelen. Foto: Markus Schreiber / AP Photo / NTB scanpix

Tunnel under Berlinmuren åpnet for publikum

En rømningstunnel lokalisert under Berlinmuren er åpnet for publikum i anledning markeringen av at det er 30 år siden muren falt.

Den underjordiske tunnelen, som er 100 meter lang, ble påbegynt i 1970 – ni år etter at Øst-Tyskland (DDR) stengte grensene.

Berlins borgermester Michael Mueller åpnet tunnelen torsdag, og rettet samtidig en takk til dem som bygget den.

– Det er flott å se at kampen for frihet også ble tatt under bakken. Man kan få en autentisk opplevelse av motet til kvinner og menn som forsøkte å ta folk til frihet og motstå Øst-Tysklands regime, sa Mueller.

Denne helgen er det 30 år siden Berlinmuren falt. Fjerningen av det forhatte byggverket ble et symbol på kommunismens endelikt i Europa. Tysklands statsminister Angela Merkel tar fredag imot USAs utenriksminister Mike Pompeo, som er i landet i forbindelse med markeringen.

USAs ambassade i Berlin avduker fredag en statue av Ronald Reagan i forbindelse med markeringen. Den er plassert på ambassadens terrasse, på høyde med berømte Brandenburger Tor. Porten var bakgrunn da Reagan holdt sin berømte tale i 1987 der han utfordret Sovjetunionens leder Mikhail Gorbatsjov til å rive ned muren.