Illustrasjon: KlimaGrunn

Vegvesenet, Statsbygg og Bane NOR vil ha ned klimagassutslippene fra grunnarbeid

18. november inviterer de store statlige byggherreetatene Statens vegvesen, Statsbygg og Bane NOR til workshop.

Det skriver Statens vegvesen i en pressemelding mandag.

– Vil ha tak i folk med smarte ideer om grunnarbeid med lavere klimautslipp, sier Vegdirektoratet-direktør Jane Bordal i meldingen.

Byggherreetatene inviterer næringen til et innovasjonspartnerskap med navn KlimaGrunn, hvor målsetningen er å utvikle klimavennlige sikrings- og grunnforsterkningsmetoder for kvikkleirer som samtidig ivaretar naturmangfoldet. Den klimavennlige sikrings- og grunnforsterkningsmetoden skal sørge for at vi kan fortsette å redusere skredfaren og gjennomføre viktige utbyggingsprosjekter uten at det går på bekostning av klima og miljø, skriver Statens vegvesen i en melding på sine nettsider.

Oppdragsgiverne vil inngå partnerskap med én eller flere leverandører. Oppdraget blir å finne ny teknologi for å dokumentere egenskapene til kalksementpeler. Målet er å gjennom et utviklingsløp finne frem til den beste løsningen for vårt behov. Utviklingsarbeidet skal skje innenfor en ramme på ni millioner kroner.

På workshopen skriver Vegvesenet at de vil presentere utfordringen og den retning de har valgt. De skal benytte anledningen til dialog mellom ulike aktører og mellom ulike bransjer for det formål at det kan skapes nye ideer og gode løsningsforslag som kan dekke etatens behov, heter det i pressemeldingen fra Vegvesenet.