Trond Johansen

Innlegg: Om kontraktsoppfølgere

Med den utviklingen som norske anleggskontrakter har for tiden, hvor de blir større og større, vil trolig profesjonelle «kontraktsoppfølgere» komme av seg selv. Ikke gjennom norske entreprenører, i Norge har man ikke hatt noen kultur profesjonelle kontraktsoppfølgere. De er nok på tur inn også

Innlegg av:

Trond Johansen

Siden kontraktene ser ut til å bli større og større, samt at totalentreprisene for alvor er på tur inn, vil andelen av utenlandske entreprenører, på prosjektbasis, trolig øke betydelig. Og de vil ha med seg «kontraktsoppfølgere», i stor grad engelske medarbeidere som er utdannet til såkalte «Quantity Surveiors», en utdanning som er svært populær i England og som er en mellomting mellom en ingeniør- og jurist-utdanning. Disse stillingene finner man overalt ellers i verden hvor det utføres store anleggsoppdrag, og det er påfallende nesten bare engelskmenn som besitter disse stillingene.

Jeg har selv hatt med meg engelske «Quantity Surveiors» på flere oppdrag, - oljekontrakter her i Norge og andre større kontrakter i Europa. Disse kontraktene har vært engelskspråklige, og som sådan hadde de engelske kontrakts-oppfølgerne en enkel jobb. Jeg tror imidlertid det kun er et tidsspørsmål før vi ser disse britene i Norge, med en norsk medhjelper en stund vil de fungere utmerket.

Den påstanden som advokatene Heimdal og Bakken fremfører, - at profesjonelle kontraktsoppfølgere vil redusere konfliktnivået, er jeg for øvrig helt enig i. Den tiden er definitivt forbi, slik vi hadde det i kraftverkstiden, da ingeniørene samlet seg regelmessig rundt bordet og kom til enighet om store krav. De norske entreprenørene forlot imidlertid aldri den kulturen helt, de største har kanskje hatt med seg en jus-interessert ingeniør, mens de mindre overlot alt dette til anleggslederne. Min erfaring er at med profesjonelle kontrakts-personer på hver side av bordet, hvor de store kontrakts-diskusjonene ikke blir spart til sluttoppgjøret, så vil konfliktene reduseres. En slik «ny» kultur stiller imidlertid krav til byggherrene, de må også ha personer dedikert til dette møysommelige arbeide, og ikke la en prosjektleder ha dette som bijobb.

Som sagt så tror jeg dette vil komme av seg selv med andelen utenlandske entreprenører som har med seg Quantity Surveiors, og da kan man lure på hva de norske kommer til å gjøre. Som ingeniør har jeg selvsagt sansen for den norske kulturen med en ingeniør som kontrakts-oppfølger. Vedkommende må imidlertid være svært kontrakts-interessert samt være relativt voksen og ha en god del erfaring. Innlegget til Heimdal og Bakken kan av noen forstås som et innsalg av advokater inn i entreprenør-organisasjonene. Det kan gå bra med det samme kravet, vedkommende må være voksen og ha interesser for anleggsfaget.

Jeg har prøvd begge deler, også i Norge, med godt resultat. Og som sagt, behovet vil trolig presse seg frem.