Rune Aale-Hansen. Foto: Alex Asensi

NKF: Trenger stødig kurs på vedlikehold av vei

SSB har lagt fram tall i dag som viser at total byggekostnadsøkning for vei har steget 1,7 prosent på et år, mens vedlikeholdskostnadene har økt 1,2 prosent. Dette omfatter både bygging, drift og vedlikehold.

– Det tallene ikke sier noe om er behovet for faktisk vedlikehold. Det er i dag ingen god oversikt over dette, spesielt hva gjelder kommunale veger. Og jeg tror nok mange opplever humper og hull som helst ikke burde være der, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF) i en pressemelding.

SSB har i dag lagt fram tall som viser at totale byggekostnader for vei (vei, broer, tunnel) har steget 1,7 prosent fra tredje kvartal 2018 til tredje kvartal 2019. Samtidig har drifts- og vedlikeholdskostnadene økt 1,2 prosent i samme periode.

– Man kan betrakte dette på flere måter. Om det er godt eller dårlig at det bygges mer infrastruktur, er ikke minst et politisk spørsmål. Det NKF er opptatt av i denne sammenhengen er imidlertid vedlikehold av eksisterende infrastruktur. Og tallene i dag sier ingen ting om behovet, sier Aale-Hansen.

– Det stilles en rekke kvalitetskrav til veier, broer og tunneler. Dette er til dels uoversiktlig. I tillegg er ansvaret fordelt mellom stat, fylke og kommune. Mye av hverdagstransporter både til fots, på sykkel og i bil, skjer jo på kommunale veier og fortau; og jeg tror vi er mange som vet om humper og hull rundt omkring som vi gjerne skulle vært foruten.