Mandag klippet landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad snoren sammen med administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg. Foto: Statsbygg

Statsbygg har overlevert Svalbard globale frøhvelv

Statsbygg overleverte mandag Svalbard globale frøhvelv til Landbruks- og matdepartementet. Den ferdigstilte rehabiliteringen sikrer frøene i et varmere og våtere arktisk klima.

Svalbard globale frøhvelv sto ferdig i 2008 etter et internasjonal initiativ om å etablere et sikkerhetslager for frø.

Den naturlige kulden var en av hovedårsakene til at frøhvelvet ble bygget på Svalbard. Varmere temperaturer som en følge av klimaendringene har imidlertid gjort at permafrosten ikke har lagt seg som planlagt rundt inngangen. Det førte til vanninntrenging i ytre del av tunnelen, skriver statsbygg.no.

I januar 2018 startet Statsbygg arbeidet med å rehabilitere frøhvelvet. Da det ferdigstilte prosjektet mandag ble overlevert klippet landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad snoren sammen med administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

- Ingen andre steder er klimaendringene så tydelige som i arktiske strøk. Nå er frøhvelvet godt sikret for fremtiden, sier Nikolaisen.

Det er Hæhre Arctic, et datterselskap av Hæhre Entreprenør, som har utført oppdraget i en generalentreprise.

Drahjelp til permafrosten
Frøhvelvet ble opprinnelig bygget med et stort stålrør som tunnel fra inngangspartiet til de underjordiske lagerhallene. Løsmassene ble lagt tilbake over røret med forventning om at permasfrosten ville reetablere seg.

- Siden det ikke skjedde er massene nå gravd opp igjen og byttet ut. Stålrøret er erstattet med en kraftigere og vanntett betongkonstruksjon. Fryserør rundt og i byggegropen lager en isvegg som hjelper permafrosten å nå ønsket temperatur, sier Nikolaisen.

Utenfor frøhvelvet har Snøhetta tegnet et nytt teknisk bygg i rustende stålkledning. Tekniske anlegg og andre varmekilder er flyttet ut hit. I bygget er det også et eget rom for mottak og registrering av nye frø.

Hele verdens hvelv
Svalbard globale frøhvelv ble nylig kåret til et av de 50 mest innflytelsesrike prosjektene i verden de seneste 50 årene. Frøprøver fra mer enn 4000 plantearter ligger i de kalde og tørre fjellhallene.

Slik ivaretas genetisk materiale som er svært viktig for den globale matsikkerheten. I 2015 ble Syria det første landet til å hente deponerte frø ut fra hvelvet, etter at genbanken i Aleppo ble skadet i krigen og ikke lenger var i stand til å dyrke frø.

Foto: Statsbygg