Ny byggherregigant ser dagens lys

Mandag ble det kjent at Oslo kommune slår sammen utbyggingsavdelingene i Undervisningsbygg, Omsorgsbygg, Kultur- og idrettsbygg og Boligbygg - og med ett har vi fått en ny gigantisk byggherre som i enda større grad enn før vil være med på å sette sitt preg på byggenæringen.

Den nye aktøren, som er gitt navnet Oslobygg KF, vil bli en av landets aller største byggherrer - enten det gjelder i privat eller offentlig sektor. De begynner faktisk å nærme seg Statsbygg i størrelse innen enkelte områder, og blir dermed definitivt en maktfaktor å regne med. Oslo kommune har selvsagt tidligere også vært en betydelig byggherre som har bidratt til å sette sine krav som delvis også har endret deler av næringen. Men nå blir altså de ulike aktørene innen kommunen samlet i en felles organisasjon.

Det kan selvsagt være flere fordeler med det å samle alle de ansatte og deres kompetanse i en felles organisasjon - både internt, men også eksternt ut mot markedet.

For etaten selv vil det opplagt kunne gi bedre bruk av de ressurser man har tilgjengelig ved å samles på denne måten. Man får en mer effektiv kompetanseoverføring mellom de ulike etatene enn tidligere gjennom å samles under en organisasjon og ledelse og man kan utnytte de beste ressursene på tvers i hele organisasjonen. Man får rett og slett samlet fagmiljøene slik at de kan bygge opp en sterkere enhet gjennom å samle og bygge felles kompetanse. Det er jo slik at også for byggherrene så vil markedet endre seg. Det kommer krav om å bygge mer effektivt, grønnere og dette skal gjøres med stadig mer bruk av digitale ressurser - og dette fordrer kunnskap og erfaring ikke alle sitter på i dag – men ved å samle ressursene i en organisasjon kan man utnytte det som er av kunnskap og erfaring til det beste for hele organisasjonen. Det er også liten tvil om at de ulike foretakene i kommunen som jobber inn mot tunge utbyggingsprosjekter jobber med mange av de samme oppgavene, møter de samme utfordringene - og bruker mange av de samme leverandørene - slik at det helt klart virker fornuftig å samles på denne måten.

Man kan opplagt også utnytte størrelsen som en viktig faktor som innkjøper. Det er slik at størrelse gir mer makt, men selvsagt også mer ansvar. Dessuten vil vi tro det også ligger noen effektiviseringsgevinster internt i organisasjonen ved å samle de ulike utbyggingsvirksomhetene på denne måten.

Nettopp størrelsen på det nye kommunale foretaket vil definitivt også påvirke omgivelsene rundt utbyggeren – og da spesielt de ulike aktørene i byggenæringen. Med den størrelsen Oslobygg nå får vil de bli en betydelig maktfaktor og kan stille krav til leverandørene. Oslo kommune har definitivt satt sitt preg på utviklingen innen dette området allerede, både med tanke på miljøaspektet, krav om fagarbeidere, lærlingebruk og så videre. De signaliserer allerede nå at med den ny enheten på plass, at entreprenørene kan forvente en enda mer krevende kunde - hvor blant annet bekjempelse av arbeidslivskriminalitet vil stå sentralt.

Det er en spennende ny byggherregigant som nå ser dagens lys – og selv om man i næringen i utgangspunktet har hatt denne aktøren som stor kunde også tidligere gjennom kommunen som helhet - vil dette nå endre bildet - og det skal bli spennende å se hvilke faktiske utslag det vil få i praksis. Foretaket er ikke formelt opprettet ennå - saken skal behandles i bystyret, men dette vil nå bli gjennomført og er noe næringen må forholde seg til og burde ønske velkommen. Det bør være lettere og mer hensiktsmessig å kunne forholde seg til en felles organisasjon enn flere ulike aktører. Selv om man har jobbet etter et felles overordnet sett med regler og krav - vil det alltid variere mellom de ulike organisasjonene, men nå skal alt styres under en felles ledelse, noe som bør gir en større grad av forutsigbarhet. Så får vi håpe på en smidig overgangsfase.