Lyngheia bufellesskap

På Blombakkane i Fjell kommune har Byggmester Hitland ført opp et bygg med seks leiligheter for beboere med redusert funksjonsevne.

Fakta

Sted: Blombakkane, Fjell kommune

Prosjekttype: Nybygg, bofellesskap

Kostnadsramme uten merverdiavgift: 42 millioner kroner

Bruksareal: 944 kvadratmeter

Tiltakshaver: Fjell kommune

Byggherreombud: ÅF Advansia

Totalentreprenør: Byggmester Hitland

Arkitekt, IARK og LARK: Asplan Viak

Rådgivere: RIB: Ing A Danielsen lRIA, RIByfy: Asplan Viak l RIG: Multiconsult l RIBr: Konsepta l RIVA: Miljøconsult

Underentreprenører og leverandører: Rørlegger, elektro, ventilasjon: BO Gruppen l Oppmåling: Anko l Grunnarbeider: Miljøanlegg Entreprenørforretning l Anleggsgartner: Wikholm l Betongarbeid: Thorsteinsen Entreprenør l Taktekking: IcopalTak l Vinduer og balkongdører: Gilje l Byggevarer, kjøkken og fasadeplater: Optimera l Blikkenslager: Os Blikk & Fasade l Utv rekkverk: Smihuset l Innv rekkverk: Trapperingen B Innvær l Tømrer: Byggmester Hitland l Maler: Christensen & Heimdal l Gulvlegger: Stigen & Kronheim l Parkett: Norgesgulv l Murer: Bergen Mur & Puss l Molift: ETAC l Branntetting: Firesafe l Sprinkler: Totalsprinkler l Lås og beslag: Låssenteret l Møbelsnekker: Minde Snekkeri

Bygget er døgnbemannet og har 13,5 årsverk. Beboerne er fra 23 år og oppover og skal på dagtid være i arbeid på Straume arbeids- og aktivitetssenter.

Fjell kommune er byggherre og bygget er tegnet av Asplan Viak og ført opp i totalentreprise. Det har et bruksareal på 944 kvadratmeter fordelt på to etasjer. Kostnadsrammen er på 42 millioner kroner. Det var byggestart i april 2018 og bygget ble fullført i mai i år.

De seks leilighetene er på cirka 60 kvadratmeter. Bygget rommer også stue, kjøkken, treningskrok, entre, møterom og kontorer og garderober for de ansatte. Alle leilighetene har egne terrasser eller balkonger. Utenfor bygget er det en stor felles terrasse, gangveier og en parkeringsplass med plass for to tjenestebiler og fire biler for bevegelseshemmede.

Vinklet bygg

Bygget ligger på en skrånende tomt på cirka to mål i helseområdet på Blombakkane nord for sentrum på Straume i Fjell kommune.

– Til tross for lite riggplass, gikk byggingen veldig greit. Vi praktiserte bade BIM og lean i prosjektet, forteller prosjektleder Berner Elias Innvær i Byggmester Hitland.

Innvær sier at grunnen bestod av fjell og løsmasser.

– Det er sprengt ut 1.900 kubikkmeter faste masser. Under bygget ligger det et fordrøyningsmagasin, forklarer han.

Bygget er svakt vinklet og har bærende konstruksjon av plasstøpt betong og tre. Taket er flatt og fylt med solcellepaneler. Fasadene er kledd med royalimpregnert panel. Det er industriparkett på gulv i stue, spisestue og kjøkken, flis i trapperom og belegg i personalavdeling. Det er spilehimling i entre, korridor, spisestue og kjøkken. Balkongene har både rekkverk og sidevegger av spiler.

Vedlikeholdsvennlig bygg

Det er 300 millimeter isolasjon i yttervegger og i snitt 400 millimeter i taket. Vinduer har en U-verdi på 0,8. Trykktesting viser en luftveksling på 0,5. Det ble praktisert rent rørt bygg under innredningen. Bruk av royalimpregnert trepanel, inntrukne vinduer med beslag av aluminium, industriparkett og robust gips har gitt et robust og vedlikeholdsvennlig bygg. Bygget har universell utforming og fullsprinkling. Det er lyddemping bak spilehimlingene. Cirka 30 personer var med da aktiviteten var på topp. Bygget er ført opp uten fraværsskader.

Passivhus

Bygget er prosjektert og ført opp etter Tek10 og er et passivhus. Oppvarming skjer med ventilasjon, varmekabler og panelovner og er basert på elektrisitet og solceller (på taket). Bygget har passivhusstandard og eget energioppfølgingssystem. Ventilasjon er balansert og har varmegjenvinning.


Flere prosjekter