Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening presenterte ferske boligtall pr september. Foto: Malin Strandberg

Boligsalget holder seg - men nedgang i igangsettingen

- Salget i 2019 holder seg ganske likt med 2018, sier Per Jæger, adm. dir. i Boligprodusentenes Forening. For perioden januar til september er det solgt én prosent færre boliger enn i samme periode i 2018.

Per Jæger i Boligprodusentenes Forening og Bjørn Magnor Birkeland i Prognosesenteret. Foto: Malin Strandberg

Igangsettingen viser nedgang. For perioden januar til september er det igangsatt 13 prosent færre boliger enn i samme periode i 2018. Igangsettingen i tredje kvartal var 18 prosent lavere enn i tredje kvartal i 2018.

De siste 12 månedene er det solgt 27.115 boliger og igangsatt 27.144 boliger.

Det er spesielt svak igangsetting av leiligheter som gjør utslag med en nedgang på 20 prosent så langt i år, mens eneboliger og småhus er ned fem prosent og tre prosent.

Trenden fortsetter med nedgang i salget av eneboliger. Det selges og igangsettes nå om lag 25 prosent færre eneboliger enn det som var normalt for få siden.

Igangsettingen siste 12 måneder viser at Oslo ligger 31 prosent under beregnet boligbehov, mens Buskerud ligger 15 prosent under. Igangsettingen er i balanse i Akershus, Hordaland og Trøndelag, mens Rogaland ligger 31 prosent over beregnet behov.

Fritidsboligmarkedet holder seg ganske stabilt. Hittil i år (januar til og med september) er salget ned fem prosent og igangsettingen seks prosent opp sammenlignet med samme periode i 2018.

– Moderat salg og svak igangsetting viser et avdempet boligmarked. Finanstilsynets forslag om innstramming av boliglånsforskriften vil svekke tilførselen av nye boliger og bør ikke gjennomføres, sier Per Jæger.

På spørsmål fra Byggeindustrien svarer Jæger at han ikke tror regjeringen tar sjansen på å stramme inn boliglånsforskriften.

– Markedet vil reagere umiddelbart på en slik endring og vi vil se en kraftig nedgang - samtidig som behovet fortsatt er der.

Han peker på at Finanstilsynets forslag kun tar hensyn til bankene og den økonomiske stabiliteten.

– Hvis de ønsker å stramme inn i markedet, må de heller gå på rammelån og dra inn kjøpekraft fra dem som er over 35 år og har god råd. På den måten kan man få en reduksjon i husholdningens belastning. Med Finanstilsynets forslag vil det gjøre det enda vanskeligere for de unge å komme seg inn på boligmarkedet, avslutter han.