Administrerende direktør Synnøve Lyssand Sandberg i Oslo S Utvikling (OSU). Foto: Svanhild Blakstad

Utbygger-topp: - Optimistisk med tanke på næringens fremtid

Synnøve Lyssand Sandberg, administrerende direktør i Oslo S Utvikling (OSU), var en av flere toppledere som inntok Bygg Reis Deg på messens første dag.

Byggeindustrien møtte OSU-sjefen like etter at åpningskonferansen på Bygg Reis Deg var ferdig onsdag formiddag.

Topplederkonferansen med tittelen Think Big samlet cirka 300 ledere fra hele byggenæringen og hadde en rekke kjente foredragsholdere på agendaen – deriblant næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, David Zahle i BIG Architects, Nina Jensen i REV Ocean, Kimberley Lein-Mathisen i Microsoft, Gunnar Jenssen fra SINTEF VR-Lab, Hilde Tonne i Rambøll, Idar Kreutzer i Finans Norge og Hanne Thornam i EY Norge.

Sandberg deltok selv i en paneldebatt med flere aktører fra den norske byggenæringen, deriblant Daniel Siraj i OBOS, Rolf Thorsen i Selvaag Bolig, Thomas Støkken i Maxbo og Elisabeth H. Tørstad i Asplan Viak.

Ifølge forhåndsomtalen tok denne konferansen mål av seg på å bli intet mindre enn «en forestilling om morgendagens byggenæring fortalt av folk som tenker veldig stort, veldig høyt, veldig dypt og helt på tvers».

Optimistisk

Vi ba den tidligere byggherredirektøren i Statsbygg om å oppsummere konferansen slik hun opplevde den.

– Jeg synes denne konferansen har vist at det er mange som er optimistiske med tanke på byggenæringens fremtid. Det tenker jeg er med en god grunn, fordi vi har fått til veldig mye innenfor bærekraft og det å jobbe bedre sammen, sier Sandberg.

– Jeg tror potensialet er særlig stort innenfor digitalisering og å kunne utnytte det som et verktøy på ulike måter inn i den verdikjeden som vi samlet sett opererer i, legger hun til.

Sandberg mener at næringen har en stor jobb foran seg, selv om man er kommet et godt stykke på vei.

– Når det gjelder bærekraft må vi løfte hele laget. Vi får til noen piloter som vi løser veldig, veldig bra, men det er ufattelig mange bygg som kan gjøre det enda mye bedre. Vi må løfte i flokk slik at alle blir like gode – og fremdeles ha noen som er ekstremt gode og som kan drive oss fremover, sier hun.

Hun trekker spesielt frem fokuset på den digitale verdikjeden.

– Det er viktig å se helhetsbildet på hvilke muligheter som ligger der for oss som bransje og næring. Det vil gjøre det mulig for oss å prioritere hva som er smartest og viktigst at vi jobber med først. Der synes jeg at Bygg21 har kommet med et viktig bidrag, sier hun.

Hun peker også på at bransjen er blitt gode innen miljø og klima.

– Vi har utviklet bransjen slik at byggene har blitt mer energieffektive, vi har blitt flinkere på gjenbruk – hva som skal være langvarige bygningsdeler og hva vi kan vi bytte ut. Der har vi klart å spisse oss og bli veldig konkrete på hva som er de neste skrittene. Slik må vi også tenke når det gjelder digitalisering. Samtidig er det et område der bredden gir muligheter, sier hun.

Sandberg synes det er svært nyttig at bransjen kan samles på Bygg Reis Deg.

– Det er veldig viktig at vi har et høykvalitetsarrangement som Bygg Reis Deg hvor hele bransjen synes det er attraktivt å være og å treffe hverandre. I dag har vi hørt veldig gode utfordrende innlegg, som gjør at vi lærer og blir mer nysgjerrige, avslutter hun.