Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre åpner for en offentlig utredning av EØS-avtalen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Støre åpner for EØS-utredning

Arbeiderpartiet har slått ring rundt EØS-avtalen, men like før LO-giganten Fellesforbundet stemmer over avtalen, åpner Ap-leder Jonas Gahr Støre for utredning.

– Vi mener EØS er et godt svar. Det er vårt utgangspunkt. Men en utredning som gir bedre forståelse av handlingsrommet som EØS åpner, kan være en god idé, sier partilederen til Klassekampen.

Støre skal tirsdag tale til Fellesforbundets landsmøte i Oslo, dagen før de skal stemme over forbudets innstilling til EØS-avtalen. Sterke krefter i forbundet, som er LOs nest største, vil si opp hele avtalen, mens ledelsen har siktet seg inn på en offentlig utredning som et kompromissforslag.

– Vi har sett at dette har blitt et mer og mer betent spørsmål, og vi er opptatt av at dette er noe vi kan fikse med god norsk politikk innenfor handlingsrommet i EØS-avtalen, sa Fellesforbundsleder Jørn Eggum til NTB søndag.

Både Støre og nestleder Bjørnar Skjæran har sagt at de støtter EØS-medlemskap, og ikke kan støtte en utredning, men tonen er nå en annen.

Ap-støtte til EØS

– Mitt utgangspunkt er at ingen blir mindre klok av kunnskap. Så det å avvise kunnskap i utgangspunktet, har jeg lite sans for, sier Støre.

Han understreker imidlertid at Arbeiderpartiets syn er at vi ikke trenger et alternativ til EØS.

– Ap har ikke den meningen. Avtalen har tjent Norge godt. Vi hadde landsmøte i april, og lyttet du til debattene om det internasjonale der, var det stor tilslutning til EØS. EØS er ikke perfekt, og vi trenger å jobbe med å gjøre den bedre. Vi er åpne for å hente inn mer kunnskap så vi kan bruke handlingsrommet bedre. Men det viktigste nå er å bytte regjering i Norge, ikke å bytte avtale med Europa, sier partilederen.

Støre viser også til hvordan brexit har skapt stor usikkerhet i Storbritannia som et argument for å bli i EØS.

WTO-rammer eller inn i EU

Fellesforbundets foreslåtte utredning vil se på alternative avtaler og handlingsrommet som finnes innenfor EØS-avtalen. I innstillingen fra Fellesforbundets representantskap heter det at en mulig avtale enten bygge på WTO-regelverket og Norges handelsavtale med EU fra 1973, eller fullt medlemskap i EU.

Flere delegater viste på landsmøtet til handelsavtalene EU har med Sør-Korea, Japan og Canada som eksempler å følge.

Skulle Fellesforbundet gå inn for å skrote EØS, vil det kunne bli neiflertall på LO-kongressen på vårparten i valgåret 2021.