Eksempel på fuktsikker terskelløsning for balkong eller svalgang med betongdekke og opphengt bærekonstruksjon og med renne ved yttervegg. Ill: Byggforskserien

SINTEF: Slik bygger man fuktsikre dørterskler på betongdekke

- Bransjen har lenge etterspurt fuktsikre løsninger for trinnfrie dørterskler på betongdekke. Byggforskserien viser nå flere nye løsninger, og vi tar med oss en fullskala terskelmodell til Bygg Reis Deg, sier Anders Kirkhus i SINTEF.

I bygninger med krav om universell utforming, og i tilgjengelige boenheter, skal dører til balkonger og svalganger ha trinnfrie terskler. Det er utfordrende å ivareta fuktsikkerheten med så lave terskler.

- Vi har revidert anvisningene om svalganger og balkonger, og så behovet for en egen anvisning som tar for seg terskelløsningene. Overgangen mellom balkong- eller svalgangsdekket og ytterveggen er særlig utsatt for fuktinntrenging, og riktig prosjektering er derfor helt avgjørende, sier seniorrådgiver Anders Kirkhus.

Prosjektering av balkonger, terrasser og svalganger involverer mange fag, og det er viktig å samkjøre krav og interesser tidlig i prosessen. Bæresystemet til balkong- eller svalgangsdekket har betydning for fuktsikringen av fasade og dørterskel.

Ny anvisning om dørterskler

Den nye anvisningen om terskler viser prinsipper og løsninger for dørterskler til balkonger og svalganger i bygninger med betongdekker. Anvisningen gir eksempler på terskelløsninger som ivaretar både fuktsikkerhet og trinnfrihet for ulike konstruksjoner. Den beskriver blant annet:

  • prinsipper for fuktsikring
  • fall og avrenning
  • tettesjikt med membranoppkant ved terskel
  • eventuell renne ved yttervegg

Balkong- eller svalgangsdekket kan være utkraget fra eller opphengt i hovedkonstruksjonen, eller det kan være frittstående. Videre kan balkongen/svalgangen ha oppfôret gulv eller betonggulv. Alle disse variantene er behandlet i anvisningen.

Reviderte anvisninger om balkong og svalgang

Anvisningen om terskler er utarbeidet som et supplement til de reviderte anvisningene om balkonger, terrasser og svalganger. Begge anvisingene er oppdatert i henhold til kravene i TEK17. De beskriver orientering, plassering, utforming og skjerming.

361.501 Utforming av balkonger og terrasser i boliger viser nå flere prinsipper for oppbygning og fuktsikring.

323.111 Svalganger i boligbygninger har fått et større fokus på bokvalitet, og viser også hvordan brannsikkerheten skal ivaretas.

Møt oss på Bygg Reis Deg

Vil du vite mer? Vi har bygget en fullskala modell av løsningen over, som vi tar med oss til Bygg Reis Deg 16.-19. oktober. Der holder vi også lynkurs om fuktsikre dørterskler ved balkonger og svalganger hver dag.
Tid: Onsdag, fredag og lørdag kl 12 og torsdag kl 16.
Sted: SINTEFs stand D06-05