Foto: AP Photo/Virginia Mayo

Ny forskrift sikrer briter i Norge etter brexit

Justisdepartementet har vedtatt en midlertidig forskrift som sikrer rett til fortsatt opphold for britiske borgere som bor i Norge, og deres familiemedlemmer.

Forskriften gjelder alle som har gyldig oppholdsrett eller varig oppholdsrett i Norge på det tidspunktet Storbritannia trer ut av EU. Dette sikrer en videreføring av rettighetene for alle som har benyttet seg av retten til fri bevegelighet før Storbritannias uttreden, opplyser departementet.

Videre gjelder forskriften britiske borgere som er arbeidstakere eller selvstendig næringsdrivende i Norge, men som hovedregel returnerer til hjemlandet minst én gang per uke, og fortsetter å utøve slik virksomhet etter brexit.

Britiske borgere som er tjenesteytere i Norge og utfører arbeid på midlertidig oppdrag på det tidspunktet Storbritannia trer ut av EU, er også dekket av den midlertidige forskriften.

Forskriften gjelder bare dersom Storbritannia trer ut av EU uten en utmeldingsavtale.

Den midlertidige forskriften innebærer en videreføring av eksisterende rettigheter, og det skal ikke fremmes søknad om opphold etter forskriften.