Seriøst viktig

Arbeidet med å utvikle en stadig mer seriøs byggenæring fortsetter med uforminsket styre. Tirsdag offentligjorde BNL og Fellesforbundet sitt forslag til nye og forbedrede seriøsitetsbestemmelser innen offentlige anskaffelser.

Oppmerksomheten rundt seriøsitetsarbeidet i byggenæringen har aldri vært større enn nå og den seriøse delen av næringen jobber hardt for å gjøre det så vanskelig som mulig for de useriøse å slippe til. Dessverre lykkes man ikke alltid – det er fortsatt for mange som ikke burde sette sin fot på en byggeplass som klarer å komme seg innom gjerdene. Teknikken og måten å arbeide på for de useriøse forbedrer seg i takt med strengere og nye krav – men det er liten tvil om at det er vanskeligere for kjeltringene i dag enn for et par år siden. Det betyr ikke at vi må slakke ned på intensiteten i seriøsitetsarbeidet, gjennom hele verdikjeden – og ikke minst må man holde trykket oppe mot premissgiverne som sitter med mye av nøkkelen i dette arbeidet. Det offentlige sitter i en posisjon til både å regulere lover og regelverk – men ikke minst også gjennom sin innkjøpsmakt til å påvirke hvordan konkurransene skal gjennomføres – og hvilke krav man skal stille. Det er ikke alle som har gjort en god nok jobb her. Det er fortsatt gode muligheter for å justere regelverket slik at det blir enda vanskeligere for de kriminelle å slippe gjennom smutthullene – ikke minst går dette på i hvor stor grad og hvordan man kan dele informasjon mellom de ulike etatene. Om ikke de riktige etatene deler informasjon og snakker sammen på en god nok måte vil man aldri klare å stenge byggegjerdene helt for de useriøse.

Næringen må definitivt bidra enda mer aktivt – men det er også viktig at alle regler og forskrifter som kan brukes blir iverksatt. Det er heller ikke tvil om at det finnes offentlige etater som kan bli enda flinkere til å bruke sin innkjøpsmakt riktig. Dette har helt klart blitt bedre den senere tiden – men det er fortsatt mulig å bruke eksisterende regler for offentlige anskaffelser til å tilpasse markedet for den seriøse delen av næringen ytterligere – blant annet gjennom hvilke krav man stiller i konkurransene - og hvordan vektig av pris skal virke inn. Som kjent ble det for en tid siden utarbeidet en rekke ulike krav, gjennom et felles prosjekt mellom Fellesforbundet, BNL, KS og Difi.

Nå har altså også BNL og Fellesforbundet kommet med et nytt forslag til en oppjustering av seriøsitetsreglene. De mener det fortsatt er mulig å justere på seriøsitetsreglene slik at det i enda større grad skal være de seriøse som vinner frem. Dette skal ikke minst også sikre større forutsigbarhet samt bedre kvaliteten på det som bygges i tillegg til å bygg opp under en seriøs næring De har sett til enkelte offentlige byggherrer, blant annet Oslo kommune, som har innskjerpet sine krav – slik at man nå har samordnet dette på et mer overordnet nivå – som man har et håp om at skal bli en bransjestandard. BNL og Fellesforbundet mener blant annet at 50 prosent av alt byggearbeid skal utføres av fagarbeidere, ti prosent av alt byggearbeid skal utføres av lærlinger, alle utførende ledd skal være godkjente lærebedrifter og man må sikre at innleie er i tråd med nytt regelverk.

(Les alle punktene her).

Det er sannsynligvis nokså unikt at arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden samarbeider så tett som man gjør innen dette feltet gjennom Fellesforbundet og BNL. Dette vil kunne vise seg å bli helt avgjørende om man skal vinne frem i kampen mot de useriøse – og er et samarbeid vi skal være meget glade for å ha vunnet frem med. Forhåpentligvis kan dette samarbeidet fortsette i årene fremover – også innen andre felter – som det også gjør i dag. Klarer man å ha et fruktbart samarbeid mellom disse partene i arbeidslivet står man langt bedre rustet til å møte fremtidens tøffe krav og forventninger til den norske byggenæringen.

Forhåpentligvis er dette innspill også KS og Difi ønsker å ta med seg videre – og at de kan bli iverksatt så raskt som mulig. Det vil selvsagt bli utfordrende for noen å klare å møte alle disse kravene, men alternativet er dessverre ikke noe man kan vurdere.