Foto: CaverionAri Lehtoranta og Knut Gaaserud. Foto: CaverionCaverions konsernsjef Ari Lehtoranta beundrer norsk natur fra innsiden i fjellet, på Oslos største miljøprosjekt Bekkelaget Renseanlegg. Foto: CaverionAdm. direktør i Caverion Knut Gaaserud forteller at moderniseringen vil sikre mer effektiv utnyttelse av energien, noe som vil gi både økonomiske og miljømessige fordeler. Foto: CaverionFoto: CaverionStyret tok fjellturen til fots, men for Caverions prosjektleder Kjetil Larsen og montør Andrej Cwikla kan det bli noen mil inne i fjellet og da er det fint med effektive fremkomstmidler. Foto: Caverion

Caverions konsernledelse på norgesbesøk

En litt annerledes fjelltur stod på agendaen da konsernledelsen i Caverion var på Norgesbesøk. På Bekkelaget viste en stolt adm. direktør Knut Gaaserud vei inn i selve fjellet, der selskapet moderniserer avløpsrenseanlegget til en verdi av 113 millioner kroner.

- Med denne utvidelsen vil moderne teknologi påvirke miljøet positivt ved å opprettholde kvaliteten på vannet i Oslofjorden. Moderniseringen vil også sikre mer effektiv utnyttelse av energien, noe som vil gi både økonomiske og miljømessige fordeler, sier Gaaserud i en melding fra selskapet.

Prosjektleder hos Caverion, Kjetil Larsen, forteller at konsernledelsen tok seg rundt inne i fjellet med minibuss og til fots, der de fikk møte noen av Caverions 40 medarbeidere på prosjektet som for tiden omtales som «Oslos største miljøprosjekt».

- Vår leveranse inkluderer ammoniakk varmepumpe, el-kjeler med kapasitet på 2 mw, oppgradering av vannside for biogassbrennere, store vifter og store kanaler på 1.600 mm, forteller Larsen.

HMS har stort fokus i prosjektet, og utfordringer som høyde på tunnelen, luft- og lysforhold har gjort prosjektet krevende.

- Hittil har Caverion levert over 75.000 timer arbeid, hvor vi har sendt inn 254 sikkerhetsobservasjoner, utført 48 sikker-jobb-analyser og gjennomført 39 vernerunder. Sikkerhet er alltid i førersetet. Vi må ta vare på medarbeiderne våre. Alle sikkerhetsobservasjoner, analyser og vernerunder har gitt gode resultater, vi har ikke hatt en eneste ulykke med fravær, understreker Larsen.

Videre forteller Larsen at da renseanlegget ble bygd i 2001, var det konstruert for 270.000 personer.

- Nå renser anlegget avløpsvann for 300.000 personer. Anleggets kapasitet skal økes til å håndtere avløpsvann fra 500.000 personer, som er det forventede folketallet for området anlegget skal dekke i 2040.

Han peker på at det er ekstra spennende å fullføre prosjektet uten at anlegget skulle stoppes. Gaaserud er ikke i tvil om at de har de riktige ekspertene på jobben.

- Kloakkrenseanlegget har vært i drift. Dette har krevd meget gode kunnskaper om prosjektledelse, byggteknologi, og integrasjon for å sikre effektiv gjennomføring av prosjektet og at tidsplanen holdes, sier Gaaserud.

Etter fjellturen besøkte konsernledelsen Caverions serviceavdeling i Oslo, hvor de fikk se hvordan Caverion jobber med rekruttering og trivsel hos medarbeidere.

- Konsernledelsen var imponert over det gode arbeidet vi har gjort i Norge med å bygge vinnerlaget. Mangel på fagarbeidere er et problem i bransjen, derfor var de interessert i å høre hvordan vi jobber med trivsel, HMS, tilrettelegging og likestilling, forteller Gaaserud.

- Blant annet jobber vi med å få leverandører av arbeidsklær til å produsere klær som passer kvinnelige kropper, og gravidklær. I tillegg er vi pådriver for at det skal være egne garderober og toalettfasiliteter for begge kjønn på alle byggeplasser, og vi er partner av SHE Community og Ingeborg-nettverket, som jobber for å rekruttere kvinner til rørleggeryrket, avslutter Gaaserud.