Illustrasjonsfoto.

Nye Veier vil vurdere ny tunnel under Østmarka

Da Nye Veier i forrige uke ga sine anbefalinger til neste Nasjonal Transportplan, var en tunnel fra Follo til Romerike et av prosjektene de ønsker å utrede.

Det var Romerikes Blad som først omtalte Nye Veiers ønske om å utrede et alternativ med en lang tunnel fra Follo til Hvam.

Det var i forbindelse med tilleggsoppdraget fra Samferdselsdepartementet om neste NTP og bedre og mer kostnaseffektiv veistruktur at forslaget har kommet opp. Tunnelen er tenkt som et alternativ til en foreslått utbedring av riksvei 22 eller fylkesvei 120 langs Øyeren.

Nye Veier mener at trafikkgrunnlaget er for lite på den strekningen, og at en ny lang tunnel på mellom 14 til 20 kilometer bør vurderes.

De skisserer at tunnelen kan gå fra E6 og området hvor Follobanen nå har riggområde ved det gamle pukkverket på Åsland, rett nord for det nye beredskapssenteret som er under bygging. Samtidig mener de at denne tunnelen kan komme ut ved Hvam.

I tilleggsrapporten skriver de:

«En mulig ny veiforbindelse med en nordlig tilknytning til dagens veinett og E6 i området Hvam / Lillestrøm og en sørlig tilknytning til dagens E6i området Oslo sør / Follo nord vil kunne bidra positivt både lokalt, regionalt og for samfunnet totalt sett.

En utredning av denne strekningen har et stor nyttepotensialet gjennom:

  • Forbedret sammenknytning av Hadeland / Romerike i nord og Follo / Østfold i sør
  • Trafikkavlastning i Oslo langs dagens E6 gjennom sør-og nordøst-korridoren
  • Generelt bedre beredskap med flere forbindelser mellom Romerike og Follo
  • Raskere utrykkingstid mot Romerike / Gardermoen i forhold til det nyeberedskaps-senteret på Taraldrud i Oslo
  • Eksisterende Rv 22 inn mot Sarpsborg til få lavere trafikk og dermed fungere bedre lokalt»