MidtMoa Ålesund

defaultdefaultdefaultdefaultProsjektlederne for MidtMoa, fra venstre Ola Ose Pedersen (XPRO), Erland Reite (Wenaas Kapital) og Laurent Lacavalerie (Christie & Opsahl).

Totalentreprenør Christie & Opsahl har gjort en voksen betongjobb når fire bygg med totalt 83 boenheter er plasstøpt i leilighetskomplekset MidtMoa i Ålesund.

– Grunnen til at vi plasstøpte, var at vi skulle komme innenfor tillatt høyde i henhold til kommunens arealplan. Hadde vi benyttet betongelementer, hadde vi ikke fått plass til ni etasjer. Med denne løsningen fikk vi inn en etasje ekstra, sier Laurent Lacavalerie, prosjektleder for Christie & Opsahl på MidtMoa.

Fakta

Sted: Moa i Ålesund

Prosjekttype: Leilighetsbygg med næring på gateplan

Byggherre: Sentrum Moa AS, eid 50-50 av Finansgruppen Eiendom og Wenaas Kapital

Totalentreprenør: Christie & Opsahl

Prosjektleder for byggherre: XPRO

Areal: 12.400 kvadratmeter BTA. Leiligheter: 6.155 kvadratmeter, næring: 513 kvadratmeter, øvrig areal er parkering, boder, tekniske rom og fellesareal.

Entreprisekostnad: Ca. 240 millioner kroner inkl. mva.

Arkitekt: Kibsgaard-Petersen sivilarkitekter

Rådgivende ingeniører: RIB: Multiconsult. RIV: Riksheim Consulting. RIE: Kvalsund Ingeniører.

Underentreprenører og leverandører: Tekniske installasjoner: Caverion l Grunn- og utomhusarbeid: Vasto Anlegg l Etterspente konstruksjoner: CCL l Veggelementer: Jatak Fræna l Tømrer: Christie & Opsahl, Brødrene Pedersen Bygg l Betongarbeid: Christie & Opsahl l Maler og flislegger: Malermester Martin Uggdal l Kjøkken: Norema l Badekabiner: Norac l Heis: Thyssenkrupp l Taktekking: IcopalTak l Brenntetting: Firesafe l Ferdigbetong: Dyrøy Betong l Glassrekkverk balkonger: Vatnesenteret l Fasadepuss: Uldis Bygg l Fasadeleverandør: STO l Vinduer: Norgesvinduet l Dører: Swedoor l Trapper: Cementprodukt l Glassfasade: Straumsheim Glass og Fasade l Gulvavretting: Malermestrene BMV l Rekkverk: Anvalda l Stålarbeider: Møre Stål l Byggevarer: Optimera

En av teknikkene som ble brukt var å etterspenne dekket. Det vil si at armeringen spennes opp etter at betongen har herdet. Armeringen ligger da i rør inne i betongkonstruksjonen. Til støp av veggene ble vanlig veggforskaling benyttet, til dekkene ble PERI Skydeck valgt som løsning. Betongen er pumpet oppover i etasjene fra betongbil på bakken. Totalt cirka 4.500 kubikkmeter betong har gått med. Dyrøy Betong har stått for leveransen.

– Et puslespill

– Det har vært en stor jobb og et puslespill. I den mest hektiske byggefasen har det vært 100 mann på jobb her, alle fag inkludert. Selv har vi hatt 40 medarbeidere på prosjektet, inkludert kontoransatte. Betongjobben har vi gjort selv, CCL har levert og montert etterspente kabler, sier Lacavalerie.

– Prosjektet har også vært krevende logistikkmessig, siden vi ikke har hatt lagringsplass. Vi har avtalt med leverandører mest mulig direkte levering etter behovene på byggeplassen. Baderomskabinene måtte vi mellomlagre i et bygg i Spjelkavik som vi leide. Det er en barnehage og næring i bakkant av tomten, og to trafikkerte veier i forkant. Det har vært trangt og krevende, sier han.

Prosjektet er satt sammen av fire bygg formet som en stor vinkel. De har bygget seg oppover etasje for etasje alle byggene samlet. Unntaket er det nordligste bygget som lå noe etter.

Lacavalerie medgir at han er lettet over at den krevende jobben er gjort, og at de har levert et bygg de kan være stolt av.

– Det er tilfredsstilende, og ikke minst hyggelig med alle positive tilbakemeldinger fra både byggherre, beboere og omgivelser på at vi har levert et kvalitetsbygg.

Et referanseprosjekt

Bygget er tegnet av arkitektfirmaet Kibsgaard-Petersen, og utmerker seg med flotte detaljer. Spesielt i fronten er det fargespill og stilsikre linjer. Balkongene er kraget ut og uten understøtte.

– Samarbeidet med arkitekt har fungert bra på prosjektet, både reguleringsarbeidet og videre i byggeprosessen. Kommune og fylkeskommune har også bidratt positivt til å få reguleringsplanen i havn. Kibsgaard-Petersen har også samarbeidet godt med Wenaas Kapital i andre prosjekter, sier Erland Reite. Han er prosjektleder i selskapet som er byggherre sammen med Finansgruppen Eiendom. Partene eier 50 prosent hver av utbyggerselskapet Sentrum Moa AS.

Lacavalerie sier det har vært motiverende å jobbe med bygget.

– Selv om det er lettere og raskere å bygge firkantet, lar vi oss inspirere av løsningene fra arkitekten. Det gir oss mulighet til å bruke kompetansen vår. Dette er blitt er referanseprosjekt i forhold til boligbygg, et prosjekt mange ser og snakker om. De utkragede balkongene har gitt oss en del HMS-utfordringer, siden mye av jobben måtte gjøres med sele. Det har også vært mange stillas, noe som har vært utfordrende på grunn av mye vind. Men vi har unngått store uhell. Det var mye dårlig vær sist vinter, en del dager måtte vi klare oss uten kran. Det ble et problem for fremdriften. Byggefasen var to år, og det var ikke mye tid å miste, påpeker han.

Overleveringen startet 5. august. I slutten av september var alle leiligheter solgt med unntak av fire. Hele prosjektet er ferdig overlevert 3. oktober.

Fortetting

Reite forteller at tomten var en av de første Wenaas Kapital kjøpte etter at selskapet ble stiftet som følge av en splitt i Måndalen-baserte Wenaasgruppen. Høsten 2015 kom Kristiansund-baserte Finansgruppen Eiendom inn på eiersiden i prosjektet. Wenaas hadde inntil da jobbet med forskjellige alternativ for løsning av prosjektet. I fellesskap ble det besluttet å satse på et tilnærmet rendyrket boligprosjekt.

– Det har vært et samarbeid som frister til gjentagelse, å være med på å bidra til å realisere et såpass markant bygg på en så sentral tomt er veldig givende. Finansgruppen Eiendom har utviklet boligeiendommer flere steder i landet og har bred kompetanse på boligutvikling. I FinansGruppen Eiendom har Tore Brattøy Haugnes og Johnny Bakken forestått prosjektutvikling og hatt ansvar for prosjektledelse. De har vært en god og viktig partner å ha med på laget i prosjektet, sier Reite.

Wenaas Kapital har i hovedsak utviklet næringseiendommer og er mest kjent for utviklingen av handels- og næringsområdet Digernes 13 km øst for Moa. De kjøpte den cirka tre mål store tomten i år 2008.

– Prosjektet ligger rett ved et av Norges største kjøpesentre, AMFI Moa, med nesten 200 butikker og over syv millioner besøkende hvert år. I tillegg er Moa et stort knutepunkt for kollektivtrafikk. Disse momentene ble avgjørende for satsingen, sier Reite.

– Selskapet hadde troen på beliggenheten med nærheten til Moa. Da tomten ble kjøpt, var det båtutstyrsforretning og bruktbilhandel her. Det ble avgjørende med god utnyttelse av tomten for at man skulle tjene penger på prosjektet. Kommunen holdt på med en ny arealplan samtidig som vi prosjekterte. Tankene i arealplanen med fortetting ved kollektivt knutepunkt går igjen i dette prosjektet. Et godt samarbeid med nabo BRISK Kompetansesenter Ålesund kommune har også vært avgjørende for å få til prosjektet slik det fremstår i dag.

Lett å selge

Det er til sammen 83 leiligheter som varierer fra 42 til 136 kvadratmeter i størrelse. Snittprisen er 53.000-54.000 kroner per kvadratmeter.

– Det er eiendomsmegler Notar som har stått for salget av leilighetene, og salget har gått jevnt bra hele perioden. Vi har truffet bra med tidspunktet prosjektet kom i markedet, og prising og prisdifferensiering har vært riktig, forteller Reite.

– Allerede på første salgsmøtet våren 2017 solgte vi 24 leiligheter. Over halve prosjektet var solgt ved byggestart i september 2017. Når vi nå er ferdig, har vi bare fire leiligheter igjen til salgs. Vi kan allerede konkludere med at det blir penger igjen, sier han.

Også et cirka 500 kvadratmeter stort areal for næring på gateplan er solgt. Kjøper er eiendomsmegleren Notar, deler av arealet er solgt videre til eiendomsutvikleren Mostein.

Pussede fasadeplater

Rådgivingsselskapet XPRO går igjen som samarbeidspartner i prosjektene til Wenaas Kapital. XPRO fungerer som et bindeledd fra byggherre til byggeplass med ulike roller. Ola Ose Pedersen er prosjektleder for XPRO på MidtMoa, med det overordnede ansvar for HMS, uavhengig kontroll, utvidet kontroll, byggelåns-kontroll, ferdigbefaring og overlevering for byggherre.

– Vi har hatt et årelangt samarbeid med Wenaas, noe vi håper vil fortsette. Jeg vil si MidtMoa-prosjektet har vært preget av veldig gode samarbeidsforhold og god stemning på byggeplassen. Til tross for at det har vært krevende, har alt gått etter planen og bygget blir levert etter avtale, sier Ose Pedersen.

Det er en stor parkeringskjeller under bygget, noe som medførte en stor gravejobb og mye sikringsarbeid i grunnen før betong-arbeidet kunne starte. Til sammen er her 99 parkeringsplasser.

Ytterveggene er levert fra Jatak som prefabrikerte veggelementer med ferdig innsatte vinduer. Utsiden er kledd med Sto Ventec fasadesystem. Fasaden er så pusset med STO pussystem. Det nordligste bygget har i tillegg til pussystem også innslag av Formica fasadeplater.

– Fasaden skal være tilnærmet vedlikeholdsfri, sier Ose Pedersen.

Varme fra forbrenningsanlegg

Innvendig er det malt gips på overflater i leilighetene, listfritt i overgangen mellom vegg og himling. 90 prosent av alle bad ble levert som prefabrikkerte kabiner. På dekkene er det påstøp med innstøpt rørvarme, med parkett på toppen.

På to av byggene er det lekeplass på taket, i tillegg til takterrasse. Denne løsningen krevde også ekstra arbeid siden takene på disse byggene måtte støpes i betong. På de to andre byggene er det elementer fra Lett-Tak.

Energien til byggene kommer gjennom fjernvarmesystemet fra Tafjord Kraft, der det er overskuddsvarme fra forbrenningsanlegg for avfall. Også i byggefasen er det brukt fjernevarme, blant annet til tørking, noe som ifølge Laurent Lacavalerie har fungert utmerket.


Flere prosjekter