Hjellelia

På Søfteland i Os kommune har Byggmester Markhus AS ført opp en boligblokk med 24 leiligheter for Markhus Bolig AS.

Fakta

Sted: Søfteland

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Samlet salgssum: 52 millioner kroner

P-rom: 1.261 kvadratmeter

Byggherre: Markhus Bygg

Totalentreprenør: Byggmester Markhus

Teknisk totalentreprenør: Teknisk Bureau

Arkitekt: Byggmester Markhus

Rådgivere: RIB: Skala l RIBr: Konsepta l RIG: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Eentr l Betongarbeider: Bergen Entreprenør l Tømmerarbeider Byggmester Markhus l Sprinkler: Bergen Sprinkler l Heis: Ing. Stein Knutsen l Flisarbeider: Stor-Bergen Mur og Flis l Maler: Format Maling l Gulv og interiør: Format Gulv og Interiør l Gulvlegger: Stigen og Kronheim l Blikkenslager: Os Blikk l Kjøkken: Norema Bergenl Fjellsikring: Wimo l Aludører: Kebo Glass l Garasjeporter: Carbo l Tetthetskontroll: Eriksen Byggkontroll l Byggevarer: Maxbo Proff l Vinduer: Nordan

Bygget er tegnet av intern arkitekt og ført opp i en totalentreprise. Det har et areal på 1.261 kvadratmeter (P-rom) og en samlet salgssum på 52 millioner kroner. Byggestart var i april i 2018, og overtakelse og innflytting skjedde i august i år.

Innfører BIM trinnvis

Prosjektleder for totalentreprise og tømmerentreprise i Byggmester Markhus, Ørjan Hovden, forteller at det gikk bra å føre opp bygget.

– Bygget er tegnet i 3D. Vi holder på å innføre BIM trinnvis. Vi praktiserte lean og har gode erfaringer med det. Medarbeiderne våre får mer ansvarsfølelse når de er med på planleggingen, sier Hovden.

24 leiligheter

De 24 leilighetene er fra 42 til 76 kvadratmeter og har fra to til fire rom. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris ved salg var 43.000 kroner. Kjøperne hadde mulighet for tilvalgsløsninger.

Alle leilighetene har fiberbasert bredbånd, universell tilkomst, biloppstillingsplass i parkeringsanlegg og store terrasser (på minst ti kvadratmeter). Fire leiligheter har store L-formede terrasser. Gjesteparkering ligger rett utenfor bygget. Bygget ligger tett inntil en skog med flott turterreng. En barnehage med store utearealer ligger på en nabotomt, noe som gjør prosjektet barnevennlig. Det er kort vei til Søfteland sentrum.

Arealeffektive leiligheter

Arkitekt og BIM koordinator Roger Berland i Byggmester Markus forteller at han har prøvd å knytte bygget til den omliggende naturen.

– Det er gjort ved å bruke jordfarger og ved knytte bygget til turstier i området. Vi har brukt mye tid på utforming av uteområdene, sier Berland.

Han legger til at det har vært viktig å få til arealeffektive leiligheter, slik at kjøperne får mye bolig for pengene.

– Adkomst er via svalganger og soverommene i de minste leilighetene er forholdsvis små. De største leilighetene ligger mot sør og her har vi trukket terrassene rundt hjørnet på bygget slik at beboerne kan utnytte solen best mulig, forteller Berland.

Han sier at det har vært en grei jobb å tegne Hjellelia.

– Vi har prøvd å lage moe mer enn en firkantet blokk og det føler jeg vi har lykkes med, sier Berland.

Plasstøpt betong

Tomten ligger rett sør for sentrum på Søfteland og cirka 100 meter fra E39. Grunnen består av fjell.

Bygget har rektangulær form. Bærekonstruksjonen består av plasstøpt betong fra bakkenivå og til og med tredje etasje. Fjerde etasje har bærende trekonstruksjon. Taket er flatt, isolert, tekket og bæres av q-dekker. Fasadene er kledd med trepanel og plater av fibersement. Leilighetene har parkett og flis på gulv, vegger er av gips og stål og himlinger av betong. Det er nedsenket himling på baderom, i ganger og i boder. Alle innervegger i leilighetene er isolert for å øke komforten.

Luftveksling på 0,5

Trappe- og heishus er bygget av betongelementer. Det er 25 cm isolasjon i yttervegger og i snitt 35 cm i taket. Vinduer har en U-verdi på 0,8. Trykktesting viser en luftveksling på 0,5 per time. Alle leilighetene har balansert ventilasjon. Bygget har boligsprinkling (vått i leiligheter og tørt i parkeringsanlegg). Alle vinduer er i tre med beslag av aluminium. Sorteringsgrad for byggavfall er på 86 prosent. Hjellelia er oppført uten fraværsskader. Markhus Bygg har planlagt flere byggetrinn i området.

Bygget er prosjektert etter Tek17. Oppvarming skjer med viftekonvektorer i stue og er basert på NIBE avtrekkspumper. Leilighetene er energiklasse A eller B.


Flere prosjekter