Haram Tenestehus

defaultdefaultdefaultdefaultdefaultNy hverdag: Rebecka Flinck og Per Martin Leinan på teknisk avdeling har fått nye kontorer og forteller om en helt ny jobbhverdag.Har fulgt opp prosessen: Kåre Beite (t.v.) har vært prosjektleder for Haram kommune i byggeprosessen. Kollega Per Martin Leinan skal ha arbeidsplassen sin her i årene fremover selv om arbeidsgiveren fra nyttår blir Ålesund kommune.

Med 4.000 nybygde kvadratmeter midt i Brattvåg sentrum er nye Ålesund storkommune sikret gode fasiliteter i det som frem til nå har vært Haram kommune.

Fakta

Sted: Brattvåg

Prosjekttype: Offentlig tjenestehus

Byggherre: Samfjord Eiendom

Leietager: Haram kommune

Totalentreprenør: HENT

Prosjektledelse: XPRO, Probiz

Areal: Cirka 4.000 kvadratmeter pluss parkeringskjeller

Prosjektkostnad: 119 millioner kroner eks. mva.

Arkitekt: Sporstøl Arkitekter

Interiørarkitekt: ROM interiørarkitekter

Rådgivende ingeniører: RIA: Cowi l RIB: Conplan l BIBr, RIByFy, RIE, RIG, RIM: Norconsult l RIVA: Ha-Plan l RIV rør: VB Tekniske l RIV vent: GK Inneklima l RIEn: HENT

Underentreprenører og leverandører: Blikkenslager: Langvas l Dører: Nordic Door l Elektro: Brattvaag Electro l Kjøkken og innredninger: HTH Ålesund l Glass og aluminium: H-fasader l Grunn og utomhus: ACO Anlegg l Heis: Lift-Tech l Lås og beslag: Møre Beslag l Maler: Øvrebø Fargehandel l Peling: Hercules Fundamentering l Porter: Windsor l Prefab: Spenncon l Riving: AF Decom l Rørlegger: Johansen VVS l Smed: Rakvere l Solskjerming: Vental l Systeminnredning: Byggmontering Møre l Taktekker: IcopalTak l Tømrer: NO-Bygg l Ventilasjon/SD-anlegg: GK Inneklima l Stillas: Odin Tilkomstservice l Spesialinnredning bibliotek: Senab Eikeland l Laboratorieinnredning: Zystem

Bygget til 119 millioner kroner, eks. mva., er blitt som planlagt. Men siden planleggingen av et nytt kommunehus for Haram kommune startet i 2010 er flere omstendigheter endret. Haram, Sandøy, Skodje, Ørskog og Ålesund kommune slås fra 1. januar 2020 sammen til én kommune. Navnet på kommunen er Ålesund. Siden Haram ble liggende klistret mellom de fire andre som ble enige om sammenslåing, ble Haram tvangssammenslått.

Byggherre er lokale Samfjord Eiendom AS, et selskap som eier både kjøpesenter og hotell i samme kvartalet. Når Haram Tenestehus nå står ferdig, er imidlertid bygget kjøpt opp av Ragde Eiendom.

Bak Samfjord står blant andre finansmannen Leif Arne Langøy som bor i Brattvåg, Bunnpris-familien Lykke, og selskapet Brødr. Dyrøy med linker til byggevarehandel i bergensområdet.

Sikrer lokale arbeidsplasser

Kåre Beite, prosjektleder for utviklingen av bygget i Haram kommune, er glad bygget er realisert selv om det ikke blir helt som de hadde tenkt i fortsettelsen.

– Det ble bygget som kommunehus, men i løpet av prosessen ble det en kommunesammenslåing til Ålesund kommune slik at dette isteden blir et kommunedelsenter. Her er 140 arbeidsplasser som vi får beholde. Klart at når dette bygget står ferdig nå, gir det en garanti for at vi får beholde funksjoner. Når det først blir ny kommune, sikrer dette tjenester og arbeidsplasser lokalt. Kabalen er så godt som lagt allerede, og de aller fleste som ønsker å bli, får bli, sier Beite.

Haram kommune hadde tjenester spredd rundt og ønsket en samlokalisering i nytt bygg.

– Vi hadde ikke tomt, og lyste ut etter å leie lokaler. Vi fikk tre interessenter og valgte å gå videre med Samfjord, en aktør vi har utviklet bygget i samspill med. Avtalen ble inngått i 2016, byggingen startet våren 2018, forklarer Beite.

Sporstøl Arkitekter har utformet bygget.

Blir møtt av servicesenter

Utformingen er lagt opp slik at bygget blir kommunens «ansikt utad», med et servicesenter rett innenfor inngangsdøren. Her er det også bibliotek. I første etasje er det i tillegg legesenter og helsestasjon for barn og unge. I andre etasje er det omkring 100 arbeidsplasser. Kontorene er bygget i en firkant rundt atriet der du går opp trappen fra inngangspartiet. Det første som møter deg på toppen av trappen er fellesområde med kantine. I andre etasje er det kommunale funksjoner som stab, teknisk, helse og omsorg, oppvekst og barne- og familiekontor.

Det er to etasjer parkeringshus under bygget. Dette arealet kommer i tillegg til de om lag 4.000 kvadratmeterne med kontor- og tjenesteområde.

– I andre etasje er det cirka 80 faste arbeidsplasser, i tillegg til 20 frie seter som for eksempel kan brukes når det kommer medarbeidere fra andre deler av kommunen, sier Beite. Selv setter han punktum for et langt yrkesliv med realiseringen av bygget. Han får jobbe noen måneder på sitt nye kontoret før han går av med pensjon ved nyttår.

– Ny hverdag

Per Martin Leinan på teknisk er en av dem som har fått ny arbeidsplass.

– Det er blitt en helt ny hverdag. Vår avdelingen holdt til i egne lokaler adskilt fra de andre i kommunen. Vi føler vi er blitt en del av kollegiet. Det er et løft sosialt når flere kan gå til lunsj sammen. Jeg tar meg i at jeg fortsatt ringer når jeg skal snakke med noen fra en annen avdeling, så kommer jeg på at de sitter rett rundt hjørnet, sier Leinan.

Den offisielle åpningen var 3. oktober.

Bygget kai

HENT er totalentreprenør for utbyggingen. Prosjektleder Terje Melseth forteller at selve bygget var forholdsvis ukomplisert med prefabrikerte betongelementer og hulldekke som bærende konstruksjon.

– Det som gjorde utbyggingen noe komplisert, var beliggenheten rett i fjæresteinene. Da vi kom hit, var det ikke kai her, og det var derfor umulig å kjøre rundt bygget. Kaien begynte vi å bygge rundt juletider i 2018 og den var ferdig sent på vinteren i år. Da ble den videre prosessen langt mer smidig siden vi hadde tilgang til alle sider med bil, sier Melseth.

Melseth forteller at Montér/Optimera hadde trelastlager og kontor på tomten. De flyttet til ny lokalitet i Brattvåg.

– Vi startet første dagen etter påske i 2018, og begynte med å rive eksisterende bygningsmasse. Vi har bygget sammen det nye tjenestehuset og kjøpesenteret med to etasjer parkeringskjeller. Kjøpesenteret skal være ferdig totalrenovert midt i november.

– Bygget er pelet til fjell i forkant og bygget direkte på fjell i bakkant, forteller Melseth.

Puss på luftet kledning

Spenncon har levert betongelementene til bygget, mens Elementpartner har levert til kaien. Fasaden er puss på luftet kledning med StoVentec-plater. H-fasader (tidligere H-Produkter) har levert vinduer.

– I kontoretasjen har vi systemvegger, og glassvegger mot korridoren. Vi har også gjort tiltak i henhold til akustikk med spesielle veggplater som absorberer lyd i korridorene. Dette har vært vellykket, det er behagelig akustikk.

Gulvene i fellesområdet i første etasje er slipt betong. I kontorområdet er det tepper på gulvene, mens det er gulvbelegg i området i første etasje der det er legesenter og helsestasjon.

Dominerende materialvalg på veggene er sparklet og malt gips, samt perforerte plater.

Lokale underentreprenører

– Vi har vært opp i 50-60 personer i arbeid på bygget på det meste, alle fag inkludert. Av underentreprenører har vi hatt to lokale firmaer på store kontrakter i Brattvaag Electro og Johansen VVS.

Melseth sier det har vært godt samarbeid på bygget.

– Samarbeidet med byggherre Samfjord AS og leietager Haram kommune har vært enestående. Det har vært få utfordringer. Jeg vil også berømme Sporstøl Arkitekter som har gjort en god jobb, det er blitt et pent bygg.


Flere prosjekter