Helseminister Bent Høie (H). Arkivfoto: Krister Sørbø / NTB scanpix

Vil låne 29,1 milliarder kroner til Nye Oslo universitetssykehus

Regjeringen foreslår å gi lån til Nye Oslo universitetssykehus for å finansiere utbyggingen.

– Jeg er glad for at vi nå får på plass finansiering til Nye Oslo universitetssykehus. Dette er et stort løft i utviklingen av spesialisthelsetjenesten – og viktig for innbyggerne både i Oslo, regionen og resten av landet, sier helseminister Bent Høie i en pressemelding fra regjeringen mandag.

Helse Sør-Øst og Oslo universitetssykehus vil nå kunne gå i gang med bygging av et nytt stort akuttsykehus på Aker og et samlet og komplett regionsykehus inkludert lokalsykehusfunksjoner på Gaustad. Regjeringen foreslår å gi en låneramme på 29,1 milliarder kroner til prosjektet, og en bevilgning på 100 millioner kroner i 2020.

Nye Oslo universitetssykehus handler ikke bare om bygninger, men også om å legge til rette for å utvikle tjenestene. Nytt utstyr, moderne lokaler, nye organisatoriske og digitale løsninger vil komme både pasienter og ansatte til gode, heter det i pressemeldingen.

Aker sykehus blir et av landets største akuttsykehus der innbyggerne får et samlet spesialisthelsetjenestetilbud med psykisk helsevern, tverrfaglig spesialisert rusbehandling og somatikk.

Nasjonale og regionale behandlingstjenester skal i hovedsak samles i regionsykehuset på Gaustad. Regionsykehuset skal også være lokalsykehus for flere bydeler i Oslo. Samling av regionale og nasjonale behandlingsfunksjoner på ett sted vil gi bedre samhandling, høyere kvalitet på behandlingen og bedre grunnlag for forskning og innovasjon.

Som en del av planene skal Radiumhospitalet videreutvikles som et spesialisert kreftsykehus. Det er tidligere gitt lån til dette, og utbyggingen av nytt klinikkbygg og protonsenter på Radiumhospitalet har startet.

Les mer om utbyggingen i statsbudsjettet