På tide å sikre elbil-lading i borettslag

Mangel på kapasitet i distribusjonsnettet skaper et uholdbart skille mellom de som får lade elbilen, og ikke. Batterilagring seiler opp som den smarte løsningen.

Jon Helsingeng

Administrerende direktør i Eaton i Norge

Mange som bor tett, som i et borettslag eller sameie, erfarer at de ikke få ladet elbilen sin hjemme. En undersøkelse gjennomført av Opinion for Elbilforeningen og Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), viser at seks av ti beboere i borettslag eller sameier sier at mangel på hjemmelading gjør det mindre sannsynlig at de kjøper elbil.

Skal vi nå Stortingets mål om at alle nye biler som selges i Norge i 2025 skal være elektriske, må vi legge til rette for dette nå. Vår bransje sitter med løsningen, og har et ansvar for å bidra.

Det hersker en oppfatning i mange borettslag og sameier om at elbil-lading «ikke er mulig hos oss». Det er i de fleste tilfeller feil. Nå er det på tide å snakke om løsningene.

Vi har nok strøm i Norge, også til å sikre lading av de ønskede 2,1 millioner elbilene, som Stortinget ønsker på norske veier innen 2025. Men infrastrukturen er ikke klar, og det må vi gjøre noe med.

For mange borettslag og sameier blir det en uoverkommelig investering å skulle oppgradere det elektriske anlegget til å kunne håndtere elbil-lading for alle beboere. Da seiler batterilagring opp som en kostnadseffektiv, enkel og fleksibel løsning.

Her kan man velge ulike finansieringsmodeller: Borettslaget eller sameiet kan velge å gå til innkjøp av felles batterier, som øker strømkapasiteten internt, og som kommer alle beboerne til gode. De smarte batteriene kan mellomlagre strøm, og programmeres slik at de automatisk kjøper strøm når den er billigst. Dermed løses ladeproblematikken i et borettslag, uten store ombygginger eller investeringer.

En mer fleksibel løsning, kan være å la beboere som ønsker elbil-lading kjøpe eget eller spleise på et batteri med naboen. Her kan det utarbeides felles tilbud for alle i borettslaget, eksempelvis en kombinasjonspakke med lader og batteri, der det er valgfritt hvem som ønsker å investere i elbil-lading. Dermed belastes ikke borettslagets økonomi, men styret tilrettelegger for at de som ønsker det får forsvarlig elbil-lading.

I januar 2018 kom en lovendring som gjør at sameier ikke lenger kan nekte beboerne lading av elbil uten svært god saklig grunn. Nå er også et lovforslag for borettslag ute på høring. Tidligere har strømmangel vært årsaken til at mange beboere har fått nei fra sine styrer. Med batterilagring finnes det ikke lenger grunn til å nekte disse beboerne å lade elbilene sin hjemme.

Dette betyr at det begynner å haste for borettslagene. Elektrikere som kan tilby god veiledning, ny teknologi og fleksible finansieringsløsninger, har alle muligheter til å bidra positivt. La oss gjøre en innsats for disse borettslagene og sameiene, og legge til rette for at de kan ta gode og grønne valg for sine beboere.