Illustrasjonsfoto.

Arbeidstilsynet krever informasjon om skyggeregnskap fra Bane NOR

Arbeidstilsynet krever opplysninger fra Bane NOR etter avsløringer om bruk av skyggeregnskap i utbyggingsdivisjonen.

Slik fungerer det

Et skyggeregnskap, også omtalt som skufferegnskap, betyr at det trikses med timelistene til de ansatte for å unngå lovbrudd knyttet til arbeidstid.

Overtidsbruk som bryter med bestemmelsene for arbeidstid, blir ikke registrert i offisielle timelister.

I stedet holder man oversikt over antall overtidstimer utenom de offisielle listene, slik at en ansatt i periode kan jobbe mer enn hva som er tillatt og heller ta seg fri på et senere tidspunkt uten at det registreres.

Fredag avslørte Byggeindustrien at et lydopptak gjort av en tidligere ansatt på et av Bane NORs utbyggingsprosjekter bidro til å dokumentere skyggeregnskap, også kjent som skufferegnskap, for arbeidstid i utbyggingsdivisjonen.

Lydopptaket inneholder en samtale der en ansatt i utbyggingsdivisjonen får beskjed av sin leder til å snakke med «de gamle garvede karene» for å få forklart hvordan man fører et skyggeregnskap.

Vedkommende skal ha jobbet langt mer enn hva arbeidsmiljøloven tillater.

Har sendt brev til Bane NOR

Arbeidstilsynet bekrefter at de vil se nærmere på det som kommer fram i sakene om triksing med timelister i Bane NOR.

– Arbeidstilsynet har i dag sendt brev til Bane NOR der vi ber om opplysninger knyttet til registrering og oversikt over arbeidstid. Bakgrunnen for at Arbeidstilsynet nå ber om opplysninger er en artikkel på bygg.no med overskriften «Bane NOR-leder oppfordret til triksing med timelister i utbyggingsdivisjonen - ble avslørt i lydopptak», skriver tilsynsleder Torunn Omvik i Arbeidstilsynet Oslo i en e-post til Byggeindustrien.

– Arbeidstilsynet vurderer at artikkelen inneholder informasjon som vi må vurdere om vi skal følge opp videre. For at vi skal kunne gjøre en slik vurdering, har vi behov for informasjon og dokumentasjon fra virksomheten, legger hun til.

Bane NOR har fått frist til 16. oktober med å sende brevet med den informasjonen Arbeidstilsynet ber om.

– Utover dette kan ikke Arbeidstilsynet si mer nå. Når vi har fått den informasjonen vi har bedt om, skal vi gjennomgå opplysningene og vurdere om og eventuelt hvordan vi skal følge opp dette videre, opplyser tilsynsleder Torunn Omvik i Arbeidstilsynet Oslo.

Innrømmet skyggeregnskap

Konsernsjef i Bane NOR, Gorm Frimannslund. Arkivfoto: Madeleine Bergheim

Bane NORs konsernsjef Gorm Frimannslund har innrømmet overfor Byggeindustrien at bruk av skyggeregnskap har forekommet i utbyggingsdivisjonen.

– Vi ønsker ikke å være bekjent av at dette foregår i vårt system, og er helt på linje med Jernbaneforbundet i denne saken. Vi vil ha ryddige arbeidsforhold på våre arbeidsplasser, sa konsernsjef Gorm Frimannslund i Bane NOR til Byggeindustrien fredag.

Han la til at de har innført flere tiltak og vil skjerpe inn kontrollrutinene. Blant annet skal de gjennomføre stikkprøver internt.

– Så langt har vi ikke greid å finne andre tilfeller av skyggeregnskap i Bane NOR, men vi vil kommer til å kontrollere virksomhetene i enda sterkere grad fremover. Vi har systemer på plass for å kontrollere entreprenørene våre, men har ikke vært gode nok internt, innrømmer Frimannslund.