Operatør Enrico Blumner (fra venstre), sveiser Christian Burman og prosjektleder John Helge Roska i Hercules Fundamentering er godt fornøyd med vibrasjonsfri og tilnærmet støyfri spunting.

Spunter vibrasjonsfritt og nesten lydløst

Hercules Fundamentering, en avdeling i NCC Industry AS, gjennomfører spuntarbeid i Storgata i Oslo så å si lydfritt og helt uten rystelser og vibrasjoner.

Hele Storgata, hvor NRC har hovedentreprisen, er under en omfattende rehabilitering, med blant annet etablering av midlertidig omlegging av trik»ketraseen og nytt vann- og avløpssystem. For å unngå rystelser som kan føre til setningsskader på flere av de sårbare byggene i området, benyttes såkalt silent piling – vibrasjonsfri og stille spunting.

– Det eneste som gir litt lyd fra seg er powerpac, en som går på diesel, sier prosjektleder John Helge Roska i Hercules Fundamentering til Byggeindustrien.

Dyr spuntmetode

Firmaet er nå inne i den tredje uka med spunting.

– Før selve spuntearbeidet, klargjør en graver om det ligger gammel infrastruktur i bakken, og sikrer at grunnen er spuntbar.

Silent piling er en vesentlig dyrere spunteprosess og tar lenger tid enn konvensjonell spunting.

– Årsaken er at det brukes hydraulikk til å presse spuntnålen ned, mens med tradisjonell spunting kommer kraften fra en vibrohammer som generer mer kraft, sier Roska.

Avhengig av løse grunnmasser

Spunting med silent piling er ifølge prosjektlederen ikke i bruk ved andre anleggsprosjekter i Norge i dag.

– For å bruke metoden, er vi avhengige av grunnmasser som leire og annet løst underlag. Blir massene hardere, må det konvensjonell spunting til, sier Roska.