AF Gruppen krevde 76 millioner kroner – endte med å bli dømt til å betale millioner til staten

I rettssaken etter prosjektet E39 Lavik-Skei krevde AF Gruppen 76 millioner kroner av staten. Denne uka kom tingrettsdommen som tilkjenner dem 1,5 millioner kroner, men også sier at de må dekke motpartens saksomkostninger på over ni millioner kroner.

Det var Veier24.no som først meldte om dommen.

AF Gruppen vant prosjektet i 2014, og startet samme år. To år senere sto veien ferdig. I desember 2017 stevnet AF Gruppen Vegvesenet med et krav på over 122 millioner kroner. I løpet av rettssaken i Sogn og Fjordane tingrett tidligere i år hadde kravet sunket til 76 millioner kroner.

I dommen kommer det også frem at AF Gruppen ønsket å inngå et forlik før saken startet, som ville medført at Vegvesenet skulle betale dem 40 millioner kroner. Vegvesenet avviste dette.

AFs kravliste besto av både tilleggskrav som følge at et prosjektgrunnlaget de mente har vært mangelfullt og ufullstendig. I tillegg til plunder og heft-krav. Det desidert største enkeltkravet knyttet seg til tilstrekkelig tilgang på stein. Prosjektet besto av to parseller, og masseoverskuddet på den ene, skulle dekke masseunderskuddet på den andre.

AF mente at det var manglende tilgang til stein under sentrale deler av prosjektet. De sier at de meldte dette til Vegvesenet, men at dette ikke ble fulgt opp. Da de fikk stein, mente de at den var vanskelig tilgjengelig og ytterligere forstyrret driftsopplegget deres. På dette punktet hadde de et krav på nesten 25 millioner kroner.

Retten gir derimot Vegvesenet medhold i sin argumentasjon om at dette ikke har vært byggherrens ansvar.

Dette er altså et av flere krav som blir avvist av tingretten. I dommen tilkjennes AF Gruppen merkostnader for ras, sprengt stein fra lager, økt rigg i byggetid og lønns- og prisstigning. Til sammen dreier det seg om i overkant av 4,6 millioner kroner. Trekker man fra en motregning for for mye utbetalt for mudring, ender tilkjent beløp på 1,5 millioner kroner.

Så kommer saksomkostningene, og de trekker totalregnskapet i søksmålet i minus. Sakskostnadene i saken har blitt store, blant annet som følge av en hovedforhandling som gikk over syv uker og at saken har rundt 25.000 sider med bilag. Retten påpeker også at kravendringene fra AF Gruppen har medført ekstraarbeid. Retten finner at AF Gruppen må betale disse, som er på 9,4 millioner kroner. Da har ikke Statens vegvesen fått gjennomslag på sitt krav om at motparten skal dekke lønnsutgifter for deres ansatte på 2,3 millioner kroner. Dette avviste retten.

- Vi bekrefter å ha mottatt dommen, og vil lese denne nøye før vi konkluderer videre oppfølging fra vår side, sier økonomidirektør Christian Roth i AF Anlegg i en kommentar til Byggeindustrien.