Riksvei 3 i Østerdalen ved Rena. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vegvesenet vil ta vare på veikapitalen

Riksveiene er verdt minst 1.000 milliarder. Dette er en kapital Vegvesenet vil ta godt vare på.

- Det ligger store verdier i veinettet som vi må ta vare på. Disse verdiene må vi ta vare på og utvikle videre. Vi setter vedlikehold av eksisterende veinett foran nye, store prosjekter, sier veidirektør Bjørne Grimsrud i en pressemelding.

Statens vegvesen er godt i gang med sitt arbeid med den neste nasjonale transportplanen (NTP).

Riksveiene du kjører på er verdt minst 1.000 milliarder kroner. Riksveinettet utgjør 10.600 km av et samlet offentlig veinett på 94.000 km (riks-, fylkes- og kommunale veier).

Situasjonen har i mange år vært at veikapitalen slites ned. Staten har investert i nødvendige oppgraderinger av de viktigste tunnelene.

- Vi trenger i tillegg opprusting av bruer, kaier, veioppbygging, grøfter og rør for å gjøre veiene mer robuste. Mer ekstremvær – flom og skred - gjør det ytterligere viktig å vedlikeholde veiene. Skadene blir større og periodene med stengning lengre hvis veiene i utgangspunkter er i dårlig forfatning, påpeker veidirektøren.

Det bygges mer teknologi inn i veinettet. Investeringer i en digital infrastruktur på eksisterende veier vil skyte fart.

- Dette vil føre til at vi kan utnytte veinettet bedre, og derfor er det verdt pengene. Det ligger betydelige muligheter for å utnytte veikapitalen bedre enn i dag. Dette er investeringer som vil gi mer vei for pengene