Alti Futura

Byggeleder Tormod Skundberg hos byggherrerepresentant Hammerø og Storvik Prosjekt (til venstre) og prosjektleder for Consto, Tobias Lundmark, forteller om godt samarbeidsklima på prosjektet.

Kjøpesenteret Futura har gjennom snart 30 år vært en sentral handelsarena utenfor sentrum i Kristiansund. Med 14.800 kvadratmeter med nye butikk- og fellesarealer går senteret mot 30-årsjubileet større og flottere enn noensinne.

Fakta

Sted: Kristiansund

Prosjekttype: Nybygg og rehab – Kjøpesenter

Bruttoareal: 14.800 kvadratmeter nybygg / 9.000 kvadratmeter rehab

Byggherre: Alti Futura

Byggherrerepresentant: Hammerø og Storvik Prosjekt

Totalentreprenør: Consto Midt-Norge

Kontraktsum eks. mva.: 190 millioner kroner (tilbygg)/ cirka 250 millioner kroner (total)

Arkitekt: AMB Arkitekter

Landskapsarkitekt: Sweco

Rådgivere: RIB, RIByFy: Norconsult l RIBR, RIVA: Sweco l RIB prefab: Spenncon l RIV: Bravida l RIE: West Elektro

Underentreprenører og leverandører: Ytterveggskledning og sandwich-elementer: Paroc Panel System l Grunnarbeider: Norwegian Rock Group l Betongarbeider plasstøp: XTM Bygg l Betongelementer prefab: Spenncon l Stålkonstruksjoner (Tilbygg): Møre Stål, (Rehab): Sveen Mekaniske l Utvendig puss: Murmester Terje Kvalvaag l Glass- og alufasader: Straumsheim Glass og Fasade l Taktekker: Protan Entreprenør l Blikkenslager: Langvas l Porter og lastebrygge: Hörmann l Brannporter og -gardiner: BVS Brannvernsystemer l Lås og beslag: Låssenteret Kristiansund l Flytavretting: Komfortgulv l Innvendig glass/rullegitter: Glassmester Solbjør l Flislegger: Brødrene Olsen/Fliskonsept l Maler/Gulvbelegg: Ullevål Malermesterforretning l Systemhimlinger: Rovik Montasje l Riving/Kjerneboring: NV Miljø l Brannsikring: Firesafe l Rørlegger (Tilbygg): Bravida, (Rehab): Rørlegger 1 l Ventilasjon (Tilbygg): Bravida, (Rehab): GK Inneklima l Elektro: West Elektro l Heis/Rullebånd: Schindler l Landmåler: Buset l Sluttrengjøring: Møre Drift og Renhold l Maskiner og utstyr: Cramo Molde l Byggevarer: Bygger´n Kristiansund l Fasadeplater: Vink Norway l Blikkenslager: Jon L. Sæter

Alti Futura i Kristiansund har gjennomgått to større ombygginger siden de først åpnet dørene i oktober 1989. Til 30-årsjubileet i høst pusses de gamle lokalene opp nok en gang, men allerede har et stort nybygg og åtte nye butikker fornyet det gamle senteret og gitt kristiansunderne et nytt og bedre handelstilbud i store, tiltalende lokaler.

– Vi er veldig fornøyde. Vi synes absolutt Futura har fått et løft, sier byggeleder Tormod Skundberg hos byggherrerepresentant Hammerø og Storvik Prosjekt (Hamsto).

Nybygget åpnet 4. september, én dag før avtalt sluttfrist, etter en byggetid på omtrent ett år. Prosjektleder Tobias Lundmark hos totalentreprenør Consto forteller at selv om det er et temmelig enkelt og rasjonelt bygg, har det ikke vært uten utfordringer å komme i mål på så kort tid.

– En utfordring var å bli ferdig med den plasstøpte kjelleren med etterfølgende prefab-konstruksjon i tide. Hele prefab-leveransen ble litt mer utfordrende enn i utgangspunktet, og første etappe med brannseksjoneringsvegg, var den mest utfordrende og tidskrevende. Her gjorde vi også noen metodebytter som førte til at prefab-entreprenør fikk større arbeidsomfang enn hva som lå til grunn fra dag én. Hvis vi ikke hadde lyktes med å redusere byggetiden i og med større prefabrikkeringsgrad, hadde det blitt veldig tight med sluttdato, forteller Lundmark.

Medvind

Mobilkranene på prosjektet har også stått stille flere dager på grunn av kraftig vind, og da Kristiansund ble truffet av storm i vinter, hadde prosjektet sin fulle hyre med å holde orden på byggeplassen.

– Det var noen isolasjonsplater som fikk vinger, ja. Det var bra med vind, men det kan vi jo se på som en fullskalatest av taktekkingen og ytterveggene, sier Lundmark.

Fasadeplatene på nye Alti Futura utgjør svært mye for tilbyggets uttrykk, og var et tilvalg som byggherre og entreprenør gjorde sammen for å få en mer robust og estetisk fasade. Fasadekasettene er av typen Dri-Design, og er levert av Paroc. Kassettene har blitt montert rett på 240 millimeter tykke sandwichelementer med steinullkjerne fra samme leverandør.

Kjøpesentertilbygget er første prosjekt som ferdigstilles med Dri-Design-fasade i Skandinavia.

– Når man har høye vindlaster å forholde seg til, er det store fordeler ved at klimavegg og kledning kommer fra samme leverandør som også utarbeider detaljforslag, dimensjonering av innfestning og montasjetegninger, sier Lundmark.

– Og når været kommer fra storhavet og dundrer inn her, skal disse fasadene holde i 30 år, slår Tormod Skundberg fast.

Solid grunn

Selv om prosjektet har stått værutsatt til, har i det minste grunnforholdene på plassen vært fordelaktige for entreprenøren. Byggestart var i slutten av august 2018, og totalentreprenør Consto Midt-Norge startet jobben med styrket lag fra Consto Øst og sine Surnadal- og Nordvest-avdelinger. Fjellet på den ferdigutsprengte tomten er av god kvalitet, og foruten ekstra grunnarbeid i forbindelse med vann- og avløpsentreprisen og arbeider med ny avkjøring fra riksvei 70, kom totalentreprenøren til dekket bord.

Tilbygget på Alti Futura er direkte-fundamentert på fjell, og har en plasstøpt kjeller og bærekonstruksjoner i prefabrikkert betong med hulldekker i etasjeskillene i fire etasjer.

– Alle forutsetninger for et rasjonelt bygg finnes her. Det er kraftige dimensjoner, så det er noen begrensninger rundt kranplassering og rekkefølge på montasjen, men det er et forholdsvis enkelt bygg, sier Tobias Lundmark, som er lånt ut til prosjektet fra Consto Øst.

Entreprenøren har også hatt god riggplass og god logistikk på plassen, men samtidig har også den gamle halvdelen av kjøpesenteret vært i full drift gjennom byggingen.

– Leietakerne har vært veldig tålmodige. Spesielt fjerningen av en trappesjakt i den eksisterende delen av kjøpesenteret har medført mye meisling og boring, men alle har sett frem til et nytt, godt produkt, sier Tormod Skundberg i Hamsto.

Vellykket samspill

Kommunikasjon mellom prosjektet og leietakerne og mellom byggherre og entreprenør har vært høyt prioritert gjennom hele prosjektet, og prosjektlederne på hver sin side av bordet har kun lovord om hverandre og om prosessen.

– Det har vært en fryd å samarbeide med Consto. Det har vært nok endringer i prosjektet, men fokuset har ikke ligget på å tyne penger her. I stedet har vi hatt et veldig godt samspill for å finne best mulige løsninger, sier Skundberg.

– Det har vært gi og ta, og det har vært veldig vellykket, supplerer Tobias Lundmark.

Prosjektet har i all hovedsak blitt gjennomført med entreprenører fra Østlandet og fra nærområdet.

– Vi har ikke hatt problemer med noen av våre underentreprenører, og det har vært positiv atmosfære gjennom hele prosjektet, selv i de periodene hvor det har vært veldig mye jobb. Alle har gjort en kjempeinnsats, sier Lundmark.

I tillegg til nybygg på omtrent 14.800 kvadratmeter, hvorav rundt 4.500 kvadratmeter er parkering under tak, har prosjektet stelt i stand et stort utomhusområde med vei, steinmurer og beplantning. Lokalene i det gamle kjøpesenteret som pusses opp, utgjør omtrent 9.000 kvadratmeter, og dette har blitt løst i en separat kontrakt mellom byggherre Alti Futura og Consto Midt-Norge.


Flere prosjekter