Illustrasjon: Nordic – Office of ArchitectureIllustrasjon: Nordic – Office of ArchitectureKristoffer Tungland presenterte SUS2023 på Autodesk University i Las Vegas. Foto: Autodesk

Slik mener COWI og SUS2023 at digitalisering kan redde liv

Stavanger Universitetssykehus (SUS2023) og COWI inviterer til åpen innovasjon om smarte sykehus på dialogstand under smart city-konferansen Nordic Edge Expo.

Det skriver COWI i en pressemelding mandag.

Dialogstandens hensikt er, ifølge meldingen, å involvere publikum til å komme med ideer og innspill til digitalisering av Stavanger Universitetssykehus. Innspillene blir tatt videre til helsepersonell og teknologer på sykehuset.

– Så vidt jeg vet er det ingen andre sykehus som drar ut data fra en BIM- modell til bistand for helsepersonell. Derfor synes jeg det er veldig spennende at vi skal ha en åpen workshop hvor kreative hoder kan få lansere ideer som kobler kompetansen fra BIM-modellen sammen med helse. Det er sikkert mye kunnskap om løsninger der ute som jeg ikke har fantasi til å forestille meg, sier Kari Gro Johanson, prosjektdirektør for SUS2023.

Ingeniørene Kristoffer Tungland og Torgeir Midthun Fadnes har allerede funnet flere potensielle ideer til digitale løsninger i driftsfasen for sykehuset, slik at BIM-modellen kan leve videre også etter at sykehuset er bygget. Gjennom sensorer og geografisk informasjon fra BIM-modellen ser man for seg at man kan forbedre responstid ved kritiske aktiviteter på sykehuset, skriver COWI.

– Hypotetisk kan man se for seg å bruke BIM-modellen til å simulere en situasjon hvor kapasiteten nærmest blir sprengt. Se for deg at en busslast med 50 stykker kommer med akutte skader. Hvordan vil man kunne løse dette med bygg, utstyr og personale? Ved en modellsimulering vil man kjapt kunne finne ut hvor skoen trykker. Dette kan også kombineres med sykehusets beredskapsøvelser, sier Torgeir Midthun Fadnes i COWI.

– Vi kan også tenke oss et eksempel der man skal akutt få tak i hjertestartere og annet livreddende utstyr med sensorer som igjen kan integreres inn i en BIM-modell. Ved hjelp av stedsplassering kan man finne utstyret ved en akutt situasjon, eventuelt vise hvem som har det, og hva som er raskeste vei til å få fatt på utstyret, supplerer Kristoffer Tungland.

Konferansen Smart Buildings as Lifesavers holdes torsdag 26. september under Nordic Edge Expo i Stavanger parallelt med dialogstanden til COWI og SUS2023.