OHL bygger ny Ski stasjon for Follobaneprosjektet, men prosjektet har vært krevende for den spanske entreprenøren. Foto: Bane NOR/Follobaneprosjektet

Gikk på stortap på Follobane-prosjektet, men OHL har ingen planer om å gi opp i Norge

Milliardjobben på Follobanen har ikke gått på skinner for Obrascón Huarte Lain, S.A., men den spanske entreprenøren tror likevel Ski stasjon-prosjektet vil være en døråpner inn til flere norske prosjekter.

Da regnskapene til den norske avdelingen av OHL ble offentliggjort tidligere i høst, viste tallene at selskapet tapte 305 millioner kroner på et trøblete Ski-prosjekt.

Krevende grunnforhold med mye kvikkleire har vært en av hovedutfordringene for OHL i Ski, og de kommersielle diskusjonene med Bane NOR har vært tøffe.

Satser videre i Norge

Men til tross for både store tap i Norge i 2018, og et krevende prosjekt på Follobanen, har den spanske entreprenøren ikke mistet troen på det norske markedet.

– Det norske markedet er et veldig viktig marked for OHL. Vi vil gjerne etablere og bygge opp en bærekraftig virksomhet i Norge. Vi er ikke i tvil om at Follobane-prosjektet vil være et godt referanseprosjekt for OHLs fremtidige virksomhet i Norge, skriver OHLs kommunikasjonsleder Mar Santos i en e-post til Byggeindustrien.

Men han legger ikke skjul på at utbyggingen på Ski har vært et tøft jomfruprosjekt i det norske markedet.

– Follobanens delprosjekt Ski er et spesielt utfordrende prosjekt. Vi jobber sammen med Bane NOR for å få bukt med de problemene som denne typen prosjekt vanligvis har. Vi er opptatt av å fullføre prosjektet på en sikker og pålitelig måte i henhold til kontraktens krav, skriver Santos i e-posten.

Bedre tall i 2019

Byggeindustrien har tidligere skrevet om den spanske entreprenørgigantens utfordrende økonomi. I 2018 leverte konsernet historisk svake tall, men ifølge Mar Santos er halvårstallene for 2019 lystig lesning for OHL.

– Selskapet avsluttet første halvår med en EBITDA på 22,7 millioner euro, og den tilgjengelige benyttede likviditeten ble satt til 823,7 millioner euro. Alle selskapets aktiviteter (bygg, industri og tjenester) oppnådde positiv EBITDA i løpet av årets første seks måneder. Fra juni 2019 hadde salget nådd 1.361,3 millioner euro, med bruttomarginer i prosjektbetingelser på rundt 6 prosent. OHLs samlede ordrebok på kort sikt utgjorde 5.536,8 millioner euro, med 1.520,3 millioner euro i totale priser frem til juni, hovedsakelig i Europa og USA, opplyser Mar Santos.