Statsminister Erna Solberg fikk teste digitale verktøy da hun åpnet CoLab, bransjens nye samlingspunkt og testsenter. Foto: Morten BendiksenMorten Grongstad, konsernsjef i AF Gruppen (fra venstre), statsminister Erna Solberg, Jørgen Evensen, administrerende direktør i Betonmast og Daniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i OBOS. Foto: Morten BendiksenDaniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i OBOS, er blant initiativtakerne til CoLab. Foto: Morten Bendiksen- Her vil kompetansedeling, innovasjon og bærekraft stå sentralt, sa statsminister Erna Solberg da hun åpnet CoLaben mandag denne uken. Foto: Morten Bendiksen

Solberg åpnet arena for klyngesamarbeid i byggenæringen

Midt i hjertet av Construction City etableres CoLab, et unikt samlingspunkt og testsenter for nye, effektive og bærekraftige løsninger i byggebransjen. Her skal konkurrenter samarbeide om å skape fremtidens bygg.

Det skriver OBOS i en pressemelding onsdag.

CoLab er det første fysiske beviset på klyngesamarbeidet som allerede er i gang i bygg-, anlegg- og eiendomsnæringen, heter det i pressemeldingen.

Tverrfaglig lab

CoLab blir, ifølge OBOS, et sted der medlemmene i næringsklyngen kan teste ut nye digitale verktøy uten å måtte ta kostnaden alene. Stedet får en viktig funksjon som møteplass for konkurrenter i byggenæringen, gründere og mulige samarbeidspartnere, med det mål å drive frem digitalisering, innovasjon og bærekraftige løsninger.

― I et land med mange små og mellomstore bedrifter må man samarbeide for å bli bedre. Man kan ikke bare konkurrere for å bli bedre. Her på CoLab skal nye løsninger utforskes, og jeg vet at kompetansedeling, innovasjon og bærekraft vil stå sentralt, sa Erna Solberg da hun offisielt åpnet CoLaben mandag.

Målet med næringsklyngen Construction City er å effektivisere byggeprosessene, redusere bransjens klima- og miljøavtrykk, heve kompetansen, samt styrke rekruttering og kvinneandelen i bransjen.

― Hovedmålet med å starte denne klyngen er å gå fra å snakke om endring til å faktisk endre oss. For å lykkes med dette må vi tørre å dele kompetansen i bransjen, videreutvikle den og øve. Det får vi mulighet til i CoLab her på Construction City, sier Benedicte Økland, daglig leder for Construction City Cluster.

Bedre sammen

Det tverrfaglige miljøet vil ha fokus på gode, kostnadseffektive og bærekraftige løsninger som kan tas i bruk gjennom hele verdikjeden i byggeprosessen.

– Ved å samarbeide tverrfaglig og skape nye synergier på tvers håper vi å ta igjen produktivitetsveksten man har sett hos andre bransjer. Digitalisering er en av grunnsteinene i klyngestrategien. Dersom bransjen øker sin digitaliseringsgrad er det mulig å realisere gevinster på opp mot 100 milliarder kroner, noe som vil komme både forbrukere og samfunnet til gode, sier Økland.

BAE-næringen leverer kritisk samfunnsinfrastruktur i form av store samferdselsprosjekter, offentlige bygg, næringsbygg og bolig.

― Det er viktig å komme bort fra holdningen om at «jeg taper om du blir bedre». Hvis din bedrift blir bedre, så er det bra for min bedrift også. Om din bedrift leverer færre feil når min bedrift tar over, så er det mindre kostbart for oss begge. Samarbeid i utvidet forstand. Når vi skal kjøpe leilighet, hus eller starte opp en ny bedrift, må den fysiske rammen rundt fungere på en god måte også i fremtiden, sa Erna Solberg.