Lavere inflasjon enn ventet - men renten heves trolig likevel

Kjerneinflasjonen endte på 2,1 prosent i august. Det er lavere enn både analytikernes og Norges Banks spådommer, men trolig vil renten likevel heves neste uke.

Analytikerne ventet på forhånd at kjerneinflasjonen ville holde seg uendret på 2,2 prosent i august, mens Norges Bank hadde anslått 2,3 prosent.

Kjerneinflasjonen har vært 0,2 prosentpoeng lavere enn Norges Banks anslag de siste to månedene, påpeker sjefanalytiker Erik Johannes Bruce i Nordea Markets.

Bruce tror likevel at Norges Banks vil heve renten under rentemøtet neste uke.

Tror renten heves

– Det er et argument for en lavere rente i 2020, men ikke nok til å forhindre en heving i september, sier han.

I september 2018 ble renten satt opp for første gang på flere år. Styringsrenten ble da satt opp fra 0,5 til 0,75 prosent.

Deretter er den satt opp ytterligere to ganger, sist i juni. Styringsrenten er nå på 1,25 prosent.

Tilbud på flyreiser

Tolvmånedersveksten i KPI for august 2019 var 1,6 prosent, en nedgang på 0,3 prosentpoeng fra juli.

Den største bidragsyteren til oppgangen var husleie for bolig, som hadde en prisøkning på 1,8 prosent fra august 2018 til august i år.

I tillegg bidro oppgang i priser på restauranttjenester og flyreiser til endringen, mens strømprisene trakk ned tolvmånedersveksten

Lavere priser på mat og møbler

Fra juli til august gikk konsumprisindeksen ned 0,7 prosent.

Det skyldes blant annet lavere priser på flyreiser. Prisfallet her var på 21,1 prosent i august. Utviklingen er tilnærmet lik i august tidligere år.

Også prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer bidro til nedgangen. Disse prisene gikk ned 2,4 prosent fra juli til august.

Det var dessuten tilbud på møbler i august. Gruppen møbler, tepper og annet gulvbelegg viste en prisnedgang på 5,4 prosent, og bidro dermed til en nedgang i KPI.

Tannhelsetjenester trakk opp prisene og dempet dermed nedgangen i KPI. Prisoppgangen var 7,2 prosent fra forrige måling i januar.