Bjerkreimshallen

På Vikeså i Bjerkreim kommune har Stiftelsen Bjerkreimshallen og BHT Eiendom AS ført opp en hall med tilknyttede helse- og treningsarealer. Bygget, og spesielt flerbrukshallen, er blitt kommunens nye storstue.

Fakta

Sted: Vikeså, Bjerkreim kommune

Prosjekttype: Nybygg, flerbrukshall

Totalkostnad uten mva: Cirka 100 millioner kroner

Bruttoareal: Cirka 7.500 kvadratmeter

Byggherre: Stiftelsen Bjerkrheimshallen og BHT Eiendom

Prosjekt- og byggeledelse: ALC

Arkitekt: Arkitektkontoret Vest

Rådgivere: RIB: ALC l RIE (forprosjekt): Ekrheim Elconsult l RIE detaljprosjekt: El.experten Egersund l RIV: Norconsult l RIRør (detaljprosjekt): Sig Halvorsen l Ribr: BrannCon l RIUtomhus: Prosjektil

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Bertelsen & Garpestad l Betongarbeid: Espeland l Stålarbeid: SL Mekaniske l Taktekking: Icopal Tak l Tømrer: Byggmester Tore Ravndal l Maler: Maler’n l Rørlegger: Sig Halvorsen l Elektro: El-Experten l Ventilasjon: Hamstad l SD-anlegg: Energi Mesteren l Utomhusarbeider: BS Graveservice l Sandwichelementer: Paroc Panel System

Det er Stiftelsen Bjerkreimshallen (flerbrukshall med tilhørende lokaler) og BHT Eiendom AS (legesenter, fysioterapisenter og treningssenter) som er byggherrer. Bygget er tegnet av Arkitektkontoret Vest og ført opp i delte entrepriser. Byggearbeidene er ledet av ALC.

Samlet areal er cirka 7.500 kvadrat-meter. Idrettsdelen har en kostnad på cirka 70 millioner kroner uten merverdiavgift, mens den private delen har kostet cirka 30 millioner kroner uten merverdiavgift. Byggestart var i april i 2018, og bygget ble overlevert 24. august i år.

Styreleder Øyvind Espeland i Stiftelsen Bjerkreimshallen forteller at byggingen har gått greit.

– Jeg er godt fornøyd med alle entreprenørene og jeg synes ALC har ledet prosjektet på en fin måte, sier Espeland.

Flerbrukshallen har en gulvflate på 2.300 kvadratmeter og har dekke av sportsgulv. På hver side av gulvet er det faste tribuner med totalt 900 sitteplasser.

Hallen er egnet for alle typer ballspill, som håndball, fotball, volleyball, basketball, innebandy, tennis og badminton og til andre arrangementer. Kort etter åpningen ble det holdt en stor dansegalla i hallen. I tilknytning til hallen er det et styrketreningsrom og et møterom, en ni meter høy klatrevegg (tre klatreflater, en av dem med overheng) og et buldrerom med høyde på tre meter kommer snarlig på plass i bygget.

Arkitektur

Arkitekt og daglig leder Åshild Slettebø i Arkitektkontoret Vest forteller at Bjerkreimshallen skal være en flerbrukshall med mange funksjoner.

– Det skal være kommunens samlingsted både når det gjelder idrettsarrangement, større kulturarrangement og utstillingsområde for Bjerkreimsmarken. Stigning på tomten la til rette for at selve idrettshallen kunne senkes med én etasje i terrenget. Bygget fikk derfor en lavere høyde enn hallen som brant og det gav mulighet for direkte adkomst til alle plan og mulighet for både utsyn og innsyn til aktiviteter i hallen. Glass langs tribunefasaden bidrar til å oppleve de innvendige og de utvendige områdene samtidig. Det var naturlig å legge treningssenter, som er den minste enheten, lengst ned på tomten ved adkomst. På neste plan er det felles inngang til lege og fysioterapi og selve hallen. Den private delen og idrettshallen er delt med foaje som gir et flott vrimleareal og ønsker deg velkommen på en fin måte til hallen, sier Slettebø.

Hun sier at store fasadefelt med glass og lys er med å danne rammene for et flott rom. Utenfor inngang er det et stort overdekket areal og det er bygget amfi for å gi mulighet for utendørsarrangementer. Det er parkeringsplasser direkte tilknyttet inngangene. Parkeringsarealene er en del av uteområdet til daglig, men kan med lette grep stenges og benyttes til utendørsarrangement og aktiviteter. Bjerkreimshallen ligger i nær tilknytting til eksisterende Bjerkreim Samfunnshus og med opparbeidelse av uteområdet har det blitt et flott helhetlig utendørsanlegg.

– Alle materialvalg er gjort med tanke på vedlikehold. Bjerkreimshallen er en stiftelse og drives av frivillige, sier Slettebø og viser til at hallen utvendig er oppført med synlige flater av betong, fasadeglass med svarte profiler og størsteparten av bygget er kledt med profilerte svarte aluminiumsplater.

– Taket er tekket med svart folie med innlagte renner i takflaten. Rennene lager et mønster i takflaten for å bryte denne opp. Deler av fasaden er kledt med stående spaltepanel i tre for å tilføre naturlige material i fasade nær bakken. Innvendig er hovedmaterialer synlige betongflater og slipt betonggulv. Innvendige vegger og himlinger er kledt med spaltepanel i furu med ulike bredder. Panelet er behandlet med hvitpigmentert overflate som bidrar til et lyst inntrykk. I tillegg er det valgt elementer i svart stål for rekkverk og trapper, samt innvendige dører og vinduskarmer. Garderober har flislagte vegger og gulv i dusjer, mens vegger forøvrig er synlig betong med innslag av malte flater på lettvegger. Garderobene skilles ved ulike farger innvendig, sier Slettebø.

Ifølge arkitekten har detaljeringen utvendig og innvendig vært viktig for å få et godt resultat.

– Når en kler et bygg med aluminiumsplater som i omgivelsene er et kjent materiale brukt på landbruksbygg, er nøye detaljering og gjennomføring viktig for å få et godt resultat. Det samme gjelder for det innvendige spaltepanelet i tre. Det er til sammen montert cirka 27 kilometer med spaltepanel. Vi i Arkitektkontoret Vest har vært ansvarlig for detaljprosjektering og vi vil berømme oppdragsgiver og de utførende for å ha vært lydhøre for våre anbefalinger og valg. Samspillet mellom de ulike aktørene har vært veldig bra og det viser resultatet som står der i dag, sier Slettebø.

Omfattende grunnarbeid

Bjerkreimshallen ligger i kommunesenteret Vikeså. Grunnen består av fjell og løsmasser. Det er gravd ut cirka 8.000 kubikkmeter masser der bygget nå står. Det er også masseutskiftet cirka 6.000 kubikkmeter masser rundt bygget. 14 mål er asfaltert. Ved inngangene er det støpt til sammen 600 kvadratmeter med strukturbetong (ser ut som belegningsstein, men er uten fuger).

Bygget har en rektangulær hoveddel (ligger nordvest-sørøst) og et diagonalt utbygg (mot sørvest). Bærende konstruksjon er en kombinasjon av plasstøpt betong og stål, supplert noen betongelementer. Taket i hallen bæres av 45 meter lange gitterdragere. Taket i resten av bygget er også av stål, isolert og tekket med takbelegg. Fasadene er kledd med mørke aluminiumsplater og trepanel. Det er glassfasader utenfor foaje, møterom, treningssenter og tribune.

Det er sportsgulv i hallen, slipt betong der det ventes mye trafikk, teppeflis i møterom, sportsparkett i styrketreningsrom, epoksy i lager og belegg og flis i garderober. Det er i stor grad faste vegger i bygget. Møterom og foaje har spilehimling, i hallen er det åpen himling og i garderober er det systemhimlinger.

Espeland sier at det har gått med cirka 2.500 kubikkmeter B30 og B45 betong i konstruksjonen. Den største gulvstøpen var på 250 kubikkmeter.

Daglig leder og sivilingeniør Arild Lunde i ALC opplyser at det er 240 millimeter isolasjon i yttervegger og i snitt 300 millimeter i taket. Vinduer og glassfasader har en U-verdi på 0,8. Det ble praktisert rent tørt bygg under innredningen. Bygget har varige og vedlikeholdsvennlige materialer. Alle vinduene har aluminiumskarmer. Hele bygget har universell tilgjengelighet. Bygget er plassert slik at det er plass til en svømmehall på tomten. Rundt bygget er det plass til cirka 650 biler.

Ti borehull

Bjerkreimshallen er prosjektert etter Tek10, men noen funksjoner fyller kravene i Tek17. Hallen varmes med vannbåren gulvvarme, mens det er radiatorer i resten av bygget. Oppvarming er basert på varmepumpe mot borehull (ti stykk som går til 230 meter). Kjøling skjer via ventilasjonsanlegget (som er balansert og har varmegjenvinning). Bygget er i energiklasse B. I hallen er det to sterke brannvifter, mens resten av bygget er sprinklet. Det er solavskjerming med utvendige screens på den private delen.


Flere prosjekter