Et knippe av de sentrale partnerne i Tønsbergprosjektet på vei inn til åpningen: Fra venstre Mike Major (prosjektleder Skanska UK), Hans Thomas Gaarder (prosjektdirektør Skanska Norge), Hans Ole Haugen (leder i CURA-gruppen), Tom Einertsen (prosjektdirektør Tønsbergprosjektet) og Tor Arne Midtskogen (konserndirektør bygg Skanska Norge). Foto: SkanskaDet nye psykiatribygget består av to deler: Sengebygget med sikrede balkonger til venstre, dagpostene i bygget til høyre. Ambulanseinngangen er diskret plassert her på baksiden, der ingen har innsyn fra omgivelsene. Byggekrana i bakgrunnen arbeider på det nye somatikkbygget. Foto: SkanskaFoto: SkanskaFoto: SkanskaFoto: SkanskaAvdelingssjef Unni Halvorsrud guidet helseministeren og andre gjester gjennom nybygget. Foto: SkanskaRett ved siden av psykiatribygget reiser det nye somatikkbygget seg. Det skal stå klart til bruk i 2021. Foto: SkanskaFoto: SkanskaFoto: SkanskaFoto: Hundven-Clements PhotographyFoto: SkanskaBent Høie var ikke alene om å rose det nye psykatribygget i Tønsberg. Til venstre for Høie er en fornøyd adm dir i Helse Sør-Øst RHF, Cathrine M. Lofthus. Prosjektdirektør Hans Thomas Gaarder i Skanska til høyre. Foto: SkanskaFoto: SkanskaFoto: Hundven-Clements PhotographyFoto: Hundven-Clements PhotographyFoto: Hundven-Clements PhotographyFoto: Hundven-Clements PhotographyBåde interiør og eksteriør er formgitt for å gi pasienten ro og trygghet, samtidig som sikkerheten ivaretas. Foto: Hundven-Clements PhotographyFoto: Hundven-Clements PhotographyFoto: Hundven-Clements PhotographyFoto: Hundven-Clements Photography

Helseministeren åpnet psykiatribygget ved Sykehuset i Vestfold

Helseminister Bent Høie åpnet tirsdag det nye psykiatribygget ved Sykehuset i Vestfold.

– Dere har ikke bare bygget en behandlingsinstitusjon, dere har bygget en ny helsetjeneste, sa Høie om det nye bygget.

Skanska overleverte psykiatribygget i mai, og det er nå i full drift – med et kontor- og poliklinikkbygg for dagpasienter samt et eget bygg med 50 senger.

Sengebygget oppfyller strenge krav til både sikkerhet og trivsel for pasientene, og er skreddersydd i nært samarbeid med fagpersoner på sykehuset og med innspill fra tidligere pasienter.

– Hvis sykehusbyggene er like dystre som tankene du strever med, da blir god behandling mindre god. Det har dere forstått. Her er det ulike rom for ulike pasienter med ulike behov. Dere har ikke bare bygget en behandlingsinstitusjon, dere har bygget en ny helsetjeneste – en viktig brikke i pasientens helsetjeneste, sa Bent Høie under åpningen.

– Dette bygget er unikt i Skandinavia, jeg vil kalle det en ny benchmark på sitt felt, sier Mike Major fra Skanska UK – som er joint venture-partner med Skanska Norge i sykehusprosjektet i Tønsberg.

Skanska er totalentrepenør, mens CURA-gruppen står bak for- og detaljprosjektering.

Psykiatribygget har fått en egen terapihage, pasientene innen alderspsykiatrien har en takhage — og pasientene kan også nyte sola i et åpent atrium. Dette er også det første sykehusbygget i Norge som er miljøsertifisert etter BREEAM-standarden.

– Et psykiatribygg er svært komplekst, siden det skal kombinere to meget ulike behov: Rom som er lune og hyggelige å være i, men som samtidig oppfyller svært høye krav til sikkerhet med tanke på utforming av innredning, dører, tak og vinduer. Skjermingsbehovet stiller også høye krav til akustikken, forteller prosjektdirektør Hans Thomas Gaarder i Skanska.

Administrerende direktør Helse Sør-Øst RHF, Cathrine M. Lofthus, roste løsningene som er valgt.

– Dere har vært dyktige med dette bygget. Det har fått lyse og lette farger, med mulighet til både å skjerme pasienter som trenger det – og samtidig gir det følelsen av frihet og åpenhet, sa Lofthus, som også la vekt på at bygget var levert innenfor rammene på både tid og kostnader.

Mike Major i Skanska UK har lang erfaring med sykeshusbygg i både Storbritannia og Sverige, men beskriver psykiatribygget i Tønsberg som både unikt og utfordrende.

– Det er lett å sammenlikne et slikt bygg med hotell- eller kontorbygg, men dette ligger på et helt annet nivå med tanke på skreddersøm og spesielle behov, ikke minst med tanke på sikkerheten til både pasienter og ansatte. Vi har arbeidet tett med fagpersonalet på sykehuset, og har tilpasset bygget deres egne arbeidsmåter og metoder, forteller Major.

Hans Thomas Gaarder har satt stor pris på sine britiske kolleger underveis i prosjektet, som har blitt løst med tidlig involvering av alle parter – etter IPD (Integrated Project Delivery)-modellen.

– Skanska UKs brede erfaring fra sykehusbygg hjalp oss å vinne dette prosjektet, og vi har utfylt hverandre godt gjennom hele prosessen. Et moderne psykiatribygg er langt mer komplekst enn de fleste kan se for seg, og det har vært en prestasjon å gjennomføre på så kort tid og innenfor et stramt budsjett. Vi har samlet svært nyttige erfaringer som vi nå gjør bruk av i nye prosjekter – som det nye psykiatribygget vi nå er i gang med i Kristiansand, sier Gaarder.

Fakta om tønsbergprosjektet:

* Det nye psykiatribygget er første del av en større utbygging på omlag 45 000 kvadratmeter ved Sykehuset i Vestfold. Neste trinn er et nybygg for somatikk med blant annet nytt akuttsenter, som står klart i 2021.

* CURA-gruppen står bak for- og detaljprosjektering av Tønsbergprosjektet, samt oppfølging i byggetid, og består av partnerne Bølgeblikk Arkitekter, LINK Arkitektur, Erichsen & Horgen og Multiconsult.

* Skanska er totalentreprenør, og har med seg Assemblin AS som teknisk underentreprenør på rør, Haaland Klima AS på ventilasjon og Bravida Norge AS på elektro.

* IPD er et samspillsformat utviklet for å heve effektivitet og minske konfliktnivå i bygg- og anleggsbransjen. Viktige prinsipper er tidlig involvering av alle parter, samt felles risikohåndtering og beslutningstaking.