Mitt hus er bygget med…

Hvert eneste bygg som er bygget og som skal bygges rundt om i landet består av flere hundre - ja mange tusen ulike komponenter. Vet du hvilke produkter ditt prosjekt er bygget opp av, hvem som har laget dem og hvordan?

De færreste har nok full oversikt over dette. Noen har den senere tiden lagt ned en innsats i å bli langt flinkere til å finne ut av nettopp dette – hvilke byggematerialer det virkelig er som til slutt skal utgjøre det ferdige prosjektet. Frem til nå ha hovedfokus ofte ligger på hvem som utfører jobben med å sette sammen de mange ulike byggematerialene som til slutt skal danne det ferdige prosjektet – i tillegg til selvsagt hvor prosjektet skal realiseres. Dette er naturligvis viktig – men det er også meget viktig å vite mer om hvilke byggematerialer man faktisk bruker.

En rekke større byggeprosjekter er omfattende og består av vanvittig mange ulike produkter, som både er produsert lokalt og som kan ha hatt en lang reise frem til den norske byggeplassen. For en byggherre, og ikke minst en entreprenør, som står for innkjøpene av disse byggeklossene, er det vanskelig å ha full oversikt over hva man faktisk bygger med. De største byggeklossene har man som regel bra kontroll på - og de er ofte produsert lokalt. Men de aller flere byggeklossene består av mange ulike komponenter, og vet man faktisk hvor alle disse ulike produktene har sin opprinnelse? Og for ikke å snakke om importvarer det er vanskelig å skaffe i Norge, eller der hvor norske produkter ikke på langt nær er konkurransedyktige med sine utenlandske konkurrenter. Her snakker vi ofte om byggevarer eller materialer som kommer fraktet langveis fra – og hvor det selvsagt er ekstremt vanskelig å ha full kontroll over hvordan de produseres og alle ulike elementer de består av.

Krevende byggherrer utfordrer nå i økende grad sine leverandører på å ha kontroll og dokumentasjon på nettopp dette. Innimellom kan dette være rimelig grei skuring – men går man de ulike produktene og materialene virkelig etter i sømmene blir det mer utfordrende. Vet man for eksempel om den importerte steinen fra den fjerne Østen er tatt ut under gode nok HMS-regimer, kan man garantere at de ikke er et produkt av barnearbeid og hvordan er det med bærekraftperspektivet? Og hvordan er det med underleverandørene til disse aktørene? Kjeden går som regel et godt stykke nedover, og det er vanskeligere for hvert skritt nedover kjeden man tar til å ha full kontroll.

Og hvor god kontroll kan en byggherre, eller vi som samfunn, kreve at entreprenørene skal ha til produktene de velger å bygge med. Fremover vil vi oppleve at byggherrene vi sette krav til at de faktisk skal vite mye - og veldig mye mer enn i dag. Det gjør at jobben, i hvert fall i starten, vil bli betydelig for de ulke aktørene i markedet. Entreprenørene må gjøre et stort stykke arbeid, men dette vil også kunne være et viktig element i å sikre at det er de seriøse som til slutt vinner frem – ikke minst i et litt lengre perspektiv. Da er det selvsagt også avgjørende at byggherrene tar sitt ansvar og forstår at denne kunnskapen og dette arbeidet også har en pris – en pris man må være villig til å vurdere og betale for når man skal hente inn tilbudene på prosjektene som skal realiseres. Spørsmålet vil da etter hvert være hvor god kontroll og dokumentasjon man reelt til slutt kan kreve før dette blir for omfattende og problematisk.

I en episode av vår podkast, Byggeplassen, som nylig ble spilt inn, ble nettopp denne tematikken diskutert mellom en av landets største innkjøpere, Harald V. Nikolaisen i Statsbygg og daglig leder Heidi Furustøl i Etisk Handel. Her kommer man inn på flere ulike perspektiver som kan være interessante å lytte nærmere på – og ikke minst at man får et innblikk i hvordan en fremoverlent byggherre, som vil sette strenge krav i tiden fremover, nå tenker og vil handle i tiden fremover.