Illustrasjon: Plan- og bygningsetaten

Her er kandidatene til Oslo bys arkitekturpris 2019

25 prosjekt har meldt seg på i kampen om å få Oslo bys arkitekturpris 2019.

– Årets påmeldte kandidater viser høy kvalitet og ikke minst mangfold. Det sier noe om byutviklingen de siste årene, og at Oslo er en by som ønsker å tilby god arkitektur både for barnehager og skoler, boliger, næring, kultur og kontorbygg, samt parker og byrom. Årets kandidater reflekterer tiden vi lever i og viser at god byarkitektur spenner over ulike bygg og ulike områder, sier Anders Røberg-Larsen (AP), leder av byutviklingskomiteen i Oslo kommune i en pressemelding.

– Jeg syns ikke 25 ambisiøse prosjekter i året er nok for en by som Oslo. Det burde vært mange flere. Men kandidatene viser at det finnes en vilje til å få til bygg og anlegg som er noe mer enn bare "forventet standard" i både offentlig og privat sektor. Det sier Ellen Hellsten, leder av Rådet for byarkitektur.

Ønsket om å heve statusen på prisen videreføres i år. Det vil si at det kun er de nominerte som stilles ut ved Rådhuset. I år er det ni av de 25 innsendte forslagene som har gått gjennom nåløyet til Rådet for byarkitektur og byutviklingskomiteen. Hvem de ni nominerte er, avsløres på utstillingsåpningen 13. september. Det gjør også årets tre finalister.

Alle kan foreslå prosjekter til arkitekturprisen. Forslagene vurderes av Rådet for byarkitektur, som ledes av arkitekt Ellen Hellsten, med Plan- og bygningsetaten som sekretariat. Rådet nominerer sine kandidater til utstilling, pris og hedrende omtale for byutviklingskomiteen, som igjen avgir sin innstilling til forretningsutvalget i Oslo kommune. Prisen tildeles av forretningsutvalget. Prisen består av en plakett som skal festes på byggverket, diplomer til prisvinnerne, samt et beløp på 50 000 kroner. Hedrende omtale kan gis inntil to nominerte prosjekter. Både vinner og hedrende omtale får diplomer.

Her er de 25 kandidatene:

1. Badstuflåten Skarven

2. Boligprosjektet Eufemias Hage

3. Boligprosjektet Kværnerbyen felt B2-B5

4. Boligprosjektet Løkkehagen

5. Enebolig i Hartmanns vei 21 A

6. Enebolig i Hesjeveien 8 C

7. Enebolig i Rundmyrveien 16

8. Frogner bydelshus

9. Gateanlegg i Deichmans gate og Wilses gate

10. Holmen skole

11. Kilden barnehage

12. Nedre Foss gård

13. Nordtvet gård barnehage

14. Nye studentboliger på Kringsjå

15. Park Vest, Nydalen

16. Rekkehus i Ullevålsveien 98 A-E

17. Rødtvet barnehage

18. Sundtbrua

19. Sundtkvartalet

20. Sørli lekeplass

21. Tomannsboliger i Haraldsheimveien 15-17

22. Torgbygget Nydalsveien 33

23. Tufoen

24. Vega Scene

25. Youngskvartalet