Roligheden skole

FOTO: BRG ENTREPRENØR AS

På en flott utsiktstomt på Tromøya i Arendal kommune har BRG bygget en ny skole for opp til 630 elever og 80 ansatte.

Fakta

Sted: Tromøya, Arendal

Prosjekttype: Totalentreprise

Entreprisekostnad: 153 mill. eks. mva.

Bruttoareal: 9.600 kvm

Byggherre: Arendal eiendom KF

Byggherreombud: Rambøll

Totalentreprenør: BRG Entreprenør

Arkitekt: Link Arkitektur

Landskapsarkitekt: Link landskap

Rådgivere: RIB, RIBr: Stærk & Co l RIA: Brekke og Strand l RIEnergi: Erichsen og Horgen l RIByfy: Sweco Norge

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: E. Gauslå & Sønner l Utomhusarbeider, asfalt: Landskapsentreprenørene l Rør: Moi Rør l Elektro og AV: Arendal EL-team l Ventilasjon: Agder Ventilasjon l Lås og beslag: Låssenteret l Rekkverk: Rukon l Innvendige dører, vinduer, vegger, himlinger, solskjerming: GHV l Branntetting: Thermax Brannsikring l Flislegging og mur: Murmester Sørensen l Garderober, tørkeskap, aud.-stoler, kjøkken og hvitevarer: Senab Eikeland Sør l Lett-tak: Sørlandstak l Maler, gulvbelegg: Brødrene Jakobsen l Glassfasader, alu.-dører: H. Glass l Løfteplattformer: Cibes Lift Norge l Overlys: Jet-Bramo l Heis: Schindler l Storkjøkken, vaskerimaskiner: Håkedal l Idrettsutstyr: Titansport l Keramikkovn: Alt for keramikk l Sløydmaskiner: Karl S. Hanssen l Brannsjalusi: Haby Norske Sjalusier l Betongelementer: Contiga l Bærende stål: OPS Mekanikk l Blikkenslager: TMH Blikkenslager l Sceneteppe: Norsk Sceneteknikk

– Den gamle skolen var overmoden for å bli erstattet, så nå var det Rolighedens tur, sier prosjektleder Terje Aasbø i Arendal eiendom KF.

Selskapet er prosjektets byggherre etter at politikerne i 2014 besluttet at ny skole med 1. til 10. trinn skulle bygges.

Roligheden skole ligger på Tromøya utenfor Arendal sentrum, best kjent for mange for Hovefestivalen. Prosjektet startet ved at Arendal eiendom lyste ut en konseptkonkurranse med et detaljert romprogram og krav til innhold.

– Det var omtrent ikke en kvadratmeter ledig, så arealeffektive løsninger ble nøkkelen for oss i konkurransen, sier sivilarkitekt Svein Koppen fra Link Arkitektur AS.

BRG Entreprenør AS sammen med en rådgivergruppe med blant annet Link Arkitektur AS deltok i anbudskonkurransen og endte opp med å få oppdraget basert på tilbudt pris og løsningsforslag.

Skole og grendehus i ett

I dag går det 470 elever på skolen, men flere boligprosjekter i området gjør at det tallet kan stige mot maksimale 630. Totalarealet er på 9.600 kvadratmeter og skolen er innholdsrik. I tillegg til mer tradisjonelle klasserom, finnes blant annet skolekjøkken, naturfagsrom, keramikksal, tegning- og tekstilrom, helsetjeneste, musikkrom med eget opptaksstudio, bibliotek, flerbrukshall, garderober, sløyd, kantine med storkjøkken, storsal og diverse kontorarealer for lærerne.

– Her er det lagt til rette for at lærerne enkelt kan variere læringsformene, slik fremtidens skole krever, sier Aasbø.

Deler av skolen fungerer også som områdets grendehus med mulighet for arrangementer og andre samlinger i lokalmiljøet.

Fleksibelt og vedlikeholdsvennlig

Bygget er reist på komprimerte masser på fjell, og i betong med stålsøyler og betongskiver som avstivning. Det er hulldekker i etasjeskillene og i takkonstruksjonen.

– Det er bygget med nokså lange spenn og få bæreakser, slik at bygget skal være fleksibelt med tanke på eventuelle ombygginger, sier BRGs prosjektleder Jon Terje Midtbø.

– Vi har også laget noen av klassetrinnenes baser i litt ulike størrelser, slik at de største barnekullene kan få de største lokalene, legger sivilarkitekt Svein Koppen til.

Man har også valgt mange vedlikeholdsvennlige løsninger og materialer. Fasaden er for eksempel i lyse fasadeplater fra Formica.

– Vi har valgt å ha plater i to ulike nyanser, slik at man senere kan skifte ut en skadet plate med en ny, uten at skolen etter hvert ser ut som et lappeteppe på grunn av falming, sier Koppen.

Fasadeplatene er dessuten like på begge sider, slik at man ved for eksempel tagging enkelt kan snu platen rundt. Inne har man fleksible systemvegger i stål og gips, og gulvbelegget er vaskevennlig vinyl.

Utearealene er påkostet med diverse lekeapparater, akebakke, «utkikks-brygge» mot sjøen og idrettsfasiliteter som sekstimetersbane og fotballbane.

Skal du ha utsikt, må du tåle litt vind

Med plassering på en topp med Skagerrak som nærmeste nabo, er det ikke til å stikke under en stol at det blir litt vind i huskestativene på Roligheden. Arkitektene i Link har forsøkt å gjøre det de kan for å minimere problemet etter betydelig vindmodellering.

– Bygningskroppen er et langt rektangel som har en knekk på midten. Vi har funnet en utforming som skal fange vinden på best mulig måte, så det var hovedgrepet i vår løsning, sier sivilarkitekt Koppen.

BRG Entreprenør AS har selv gjort alt tømrerarbeid i yttervegger og auditorier, samt alt betongarbeid og montasje av hulldekke-elementer.

– Vi hadde effektiv bygging av ytterveggselementer i et eget telt her på plassen. Dermed fikk vi raskt tett bygg, sier Midtbø.

Fokuset i HMS-arbeidet underveis har vært avviksrapportering, forebygging av svart arbeid og sikkerheten til elever og ansatte som har vært i den gamle skolebygningen like ved.

Lys som kan styre elevenes energinivå

Hele skolen er utstyrt med LED-belysning, men av typen hvor fargetemperaturen kan justeres både automatisk og manuelt – fra beroligende varmt lys til kaldere fokuslys. Dette kalles menneskeorientert belysning, eller Human Centric Lighting.

– Dersom læreren ikke justerer lystemperaturen i klasserommet, følger lysene solens naturlige fargevariasjon gjennom dagen. Men hun kan også velge å gjøre belysningen varmere dersom man skal ha avslappende aktiviteter, eller kaldere dersom hun for eksempel skal gjennomføre en matteprøve som krever fullt fokus, sier Aasbø.

Lyset er stilt inn med intensivt energilys på morgenen slik at elevene skal våkne skikkelig. Så vidt leverandør Arendal EL-team bekjent er denne leveransen den største i sitt slag i Norge.

Lager sin egen strøm og henter varme fra bakken

Det er også valgt en rekke andre energieffektive løsninger i bygget. Skolen er nemlig Arendals første null-energis formålsbygg, altså det skal altså kunne stå for hele energibehovet selv. Arendal eiendom KF har et miljødokument som krever at nybygg ligger i forkant av for eksempel energikrav i tekniske forskrifter.

– Det er montert solceller på taket som skal produsere rundt 300.000 kWh i året, sier Aasbø. Solcelleparken er på i underkant av 2.000 kvadratmeter, inneholder 960 paneler og skolens plassering uten skygge gjør anlegget spesielt gunstig.

Ti energibrønner og CO2-varmepumper leverer varme til varmtvann, radiatorer, gulvvarme og ventilasjonsanlegg. Sistnevnte får også kjøling fra bakken, slik at det er kontroll på innetemperaturen året rundt.

Fornøyde brukere

Etter en byggeperiode på halvannet år ble skolen overlevert til byggherren i mai 2019.

– Vi er svært fornøyde med skolen. Det har blitt et flott bygg, og kombinasjonen mellom skole og grendehus har blitt veldig bra, sier Aasbø fra Arendal eiendom KF.

BRG på sin side skryter av godt samarbeid i prosjektet.

– Fagene vi har hatt på byggeplassen har samarbeidet svært godt seg imellom, og vi har hatt en engasjert byggherre som har vært tilstede her hele tiden, sier prosjektleder Midtbø.

Det viktigste er likevel at brukerne er fornøyde. Tilbakemeldingene har vært gode, og da Byggeindustrien var på besøk ga rektor Hans Georg Toreskaas tydelig inntrykk av å være godt fornøyd med de den helt nye skolen som også blir samlingspunktet i et område av Arendal som er under utvikling.


Flere prosjekter