Illustrasjosnfoto: Foto: Erik Knudtsen

Veidekke Anlegg reduserer bemanningen - 20-30 kan miste jobben

Veidekke omorganiserer og reduserer bemanningen i anleggsvirksomhetens sentrale stabs- og støttefunksjoner med rundt 50 ansatte.

Konserndirektør Øivind Larsen i Veidekke Anlegg sier i en melding fra selskapet at de må redusere kostnadene og tilpasse organisasjonen til dagens krevende marked. En del ansatte vil bli overført til anleggsprosjekter og noen til andre deler av Veidekke, men det kan også bli mange som mister jobben.

– Vi vil forsøke å minimere antallet som mister jobben, men i verste fall kan det bli et sted mellom 20 og 30 personer, sier Larsen til Byggeindustrien.

Paradoks?

– Er det ikke et paradoks at dere må redusere bemanningen i et rekordhett anleggsmarked?

– Jo, det kan du kanskje si, men vi har hatt for lav inntjening over tid, selv om markedet er bra. For oss er det opplagt at når vi ikke greier å få høyere bidrag i prosjektene våre enn det vi har, så kan vi ikke ligge med så høye felleskostnader. Da vil vi aldri nå inntjeningsmålene våre, understeker Larsen.

– Dramatisk for de som rammes

Reduksjonen i bemanningen utgjør knappe fire prosent av de cirka 1350 ansatte i Veidekkes anleggsvirksomhet. Larsen sier til Byggeindustrien at reduksjon i bemanning alltid er dramatisk for de det rammer.

- Vi har en klar målsetting om å gjenreise Veidekke Anlegg som en dyktig og lønnsom anleggs­entreprenør. Men for å komme dit må vi endre oss og jobbe smartere enn tidligere. Dette er en krevende prosess, og dessverre innebærer det at ikke alle får være med oss videre. Vi vil derfor gjøre alt vi kan for å finne gode løsninger og ivareta de som berørt av dette så godt som overhodet mulig, sier han.

Omfattende program

Veidekkes anleggsvirksomhet meldte i fjor sommer om store nedskrivninger, og de økonomiske resultatene de siste årene har vært svake. Et omfattende program er satt i gang for å øke lønnsomheten og redusere risiko, kapitalbinding og felleskostnader blant annet ved å redusere maskinparken og antall ansatte i administrative stillinger.

- Vi har ikke oppnådd tilfredsstillende resultater de siste årene, og er derfor nødt til å øke inntjeningen og kutte kostnader. Selv om vi har dyktige anleggsfolk som leverer prosjekter i verdensklasse, har særlig noen veiprosjekter vist seg å være for store og risikofylte både for vår virksomhet og for mange andre entreprenører, sier Larsen.

Ser på oppgavefordeling

Han understreker at Veidekke i stor grad skal løse prosjektene slik de har gjort før, men det vil også bli endringer. Larsen trekker blant annet frem at de ikke kan ha støttepersoner innen alle fag i prosjektene.

– Vi har tatt utgangspunkt i hvordan anlegg bør se ut i fremtiden, og vi har sett på hva vi trenger av funksjoner og kapasitet og dimensjonert ut ifra det. Det går på hvordan vi skal løse oppgavene og hvordan vi skal fordele oppgavene mellom prosjektorganisasjonen og stab og støtte. Vi må gjøre ting på en smartere måte, sier Larsen.

Pluss til neste år

Veidekke skriver i meldingen at organisasjonen nå tilpasses den nye strategien med lønnsomhet foran vekst og bedre sammensatt prosjektportefølje. Oppmerksomheten skal rettes mot å velge og gjennomføre prosjekter av riktig størrelse med lavere risiko enn tidligere, selv om det kan innebære redusert omsetning.

– Planen vår på kort sikt er ikke vekst. Fokuset er å få tilbake lønnsomheten, men det er et godt marked, så hvis vi greier å oppnå resultater igjen så er det åpent for videre vekst, men da snakker vi to-tre år frem i tid. Målet er at anleggsvirksomheten skal gå i pluss i 2020, og så skal vi opp på et inntjeningsnivå på fire prosent innen 2022, sier Larsen.