Inn-Trøndelag helse- og beredskapshus

Arkitektene Arnold Grøttum og Gunvor Jørstad fra Praksis Arkitekter sammen med Olav Brandt Brauti fra byggherren Steinkjerbygg og prosjektsjef Sten Rudi Dahl fra entreprenøren FuglesangDahl synes det er blitt et flott bygg.Prosjektsjef Ste Rudi Dahl fra FuglesangDahl og Olav Brandt Brauti fra Steinkjerbygg på en av de mange terrassene på nybygget. Foto: John Inge VIkan.

Det blir sagt at gode og trygge omgivelser med mye lys og luft er bra for helsa. I så måte skulle forutsetningene for å lykkes være godt til stede for de som skal inn i det nye Inn-Trøndelag helse- og beredskapshus, som nå står ferdig og blir innflyttet på Nordsileiret i Steinkjer.

Fakta

Sted: Steinkjer

Prosjekttype: Helsebygg

Bruttoareal: 14500 kvadratmeter

Byggherre: Steinkjerbygg KF

Hovedentreprenør: FuglesangDahl

Kontraktssum ekskl. mva: Cirka 420 millioner kroner

Arkitekt: Praksis Arkitekter

Byggeledelse: Talde prosjektstyring

Totalrådgiver: Norconsult

Underentreprenører og leverandører: Rørlegger: S-Rør l Elektro: E-Nor l Luftbehandlingsanlegg: Ventilasjon og Inneklima l Byggautomasjon: EM Systemer l Heis: Heis 1 l Grunn- og utomhusarbeid: Odd Einar Kne l Lås og beslag: BeslagConsult l Betongarbeid: Grande Entreprenør l Brann- og lydtetting: Firesafe l Mur/puss/flis: Mur og Puss, Murmestrene Slålie & Lindtner l Glassfasader: Namdal Glass og Fasade l Trapper og rekkverk: Nbygg l Taktekking og membran: Norgestak l Prefab betong og stål: Overhalla Betongbygg l Dører og glassfelt: SSC Joinex l Blikkenslager: Steinkjer Blikk l Nivelering og oppmåling: Vitec l Avfallssystem: Envac Norge l Byggevarer: Byggmakker Gipling l Gardiner og garderober: Saxvik l Porter: Assa Abloy Entrance Systems l Skilting: Lindseth l Storkjøkken: Myhrvold l Tegninger: Rendra / StreamBIM

Bygget er plassert på en odde ut i Steinkjerelva, og omkranset av en flott turvei langs elva og fjorden.

Prosjektsjef Sten Rudi Dahl fra entreprenøren FuglesangDahl, som vi møter sammen med Olav Brandt Brauti fra byggherren Steinkjerbygg og de to arkitektene Gunvor Jørstad og Arnold Grøttum fra Praksis Arkitekter, forteller at det er blitt et meget innholdsrikt bygg med et variert innhold, mye mer enn bare helse.

– Det blir så å si et komplett tilbud innen helse- og beredskapstjenesten, forteller de.

Når alt er på plass, vil huset ha rom for rehabiliteringstjenesten, distriktsmedisinsk senter, familietjenesten, barnevern, fastlegekontorer, legevakt sammen med brannvesen og sivilforsvaret.

– Opprinnelig hadde vi også håpet på å få med det lokale politiet hit, men underveis fant de ut at de ville bli værende i de nåværende lokalene i Steinkjer sentrum, sier Dahl.

Flott plassering

Selve plasseringen av bygget er verd noen ord, der det ligger fritt på en odde i form av en fylling fra 70-tallet der Steinkjerelva renner ut i fjorden. Planene om å bruke området til et slikt område strekker seg langt tilbake. Arkitektene forteller at de har notat om prosjektet fra 2014, og Steinkjerbygg har planer enda et år før dette.

Selve arbeidet kom i gang i 2016, først med en del utskifting av masse før selve byggingen startet. Nå nå står det hele klart, i form av en blokk på fem etasjer ved siden av en lavere på to.

– Men det hele er forberedt og dimensjonert for utvidelser, både ved å bygge flere etasjer på den laveste delen, og ved å utvide til sidene, forteller Dahl, og tilføyer at det kan bli aktuelt dersom for eksempel Sivilforsvaret bestemmer seg for å flytte hovedkontoret for hele Trøndelag dit.

Variert sammensetting

For arkitektene ble prosjektet en spennende oppgave, og Arnold Grøttum forteller at det var mange tanker om hvordan man skulle klare å sy sammen et bygg med så mange ulike virksomheter og oppgaver.

– Det var veldig mange forskjellige behov og krav, ved siden av at tomta bød på en del begrensninger når det gjelder areal. Derfor var det ikke så enkelt å få plass til alt. I en tidlig fase var jo også politiet inne i bildet, og da jobbet vi med et delvis annerledes konsept. Når det ble klart at de ikke skulle være med likevel, ble det noe mer romslighet, sier han.

Arkitektene hadde også en overordnet intensjon om å bygge videre på mønsteret fra nabobyggene, blant annet fylkeshuset og et sykehjem. Derfor ble det lenge lagt opp med en fløy som går ut mot elva i retning sentrum. Etter hvert ble denne tatt bort, og funksjonene flyttet inn i andre etasje av høyblokka. Men det er fortsatt mulighet for å bygge den fløya på et senere tidspunkt, sier han.

Stort uteareal

Brauti fra Steinkjerbygg supplerer med å vise til at man også valgte å trekke bygget så langt bort fra sjøen og elva for å få et så stort ute- og grøntareal som det var mulig, sier han.

Gunvor Jørstad tilføyer at man også var opptatt av å styrke allmenhetens interesser nær sjøen, og lage en fin forbindelse fra byen ut mot vågen. Dermed har man fått en fin og populær gangvei helt fra byen og rundt hele området.

Byggeteknisk

Rent byggeteknisk er bygget oppført i stål og hulldekker, med utfyllende bindingsverk i ytterveggene med både tegl og platebekledning.

Sten Rudi Dahl sier også at selve byggeprosessen har gått greit, selv om omfanget nok er noe større enn noen av partene er vant til, og at de har vært krevende fremdriftsmessig.

– Det har vært stort og komplekst, sier han, mens byggherrens representant skryter av både entreprenør og konsulenter som har vært med på jobben.

– Alle har vært løsningsorientert hele veien, uten det hadde vi neppe klart å håndtere det som byggherre, sier han.

Fem uker med innflytting

Med så mange og forskjellige som skal inn i bygget er også selve innflyttingsprosessen krevende, og det er satt av fem uker til det før alle er på plass. Innflyttingen vil skje etasje for etasje, med en uke per etasje.

– Med hele 14.500 kvadratmeter som skal fylles opp er det ikke kapasitet til å gjøre det raskere, sier Brauti fra Steinkjerbygg.

Sten Rudi Dahl på sin side legger ikke skjul på at entreprenøren er veldig stolt av å ha fått være med på å realisere et slikt praktbygg - med en helt fantastisk beliggenhet.

Han forteller også at det ikke har vært alvorlige arbeidsulykker eller skader som har ført til fravær i byggeperioden. Videre er det er lagt stor vekt på effektiv avfallshåndtering.

– Vi klarer å sortere ut 88 prosent av avfallet, foreller Dahl.

Lyst og trivelig

Blant de momentene som arkitektene legger vekt på, et at spesielt i pasientrommene i de øverste etasjene skal det være lyst og trivelig, ved siden av at det også skal være funksjonelt både for pasienter og pleiere. Derfor har man blant annet valgt vinduer som går helt fra gulv til tak, slik at det kommer mye lys inn.

– Dette gir naturligvis utfordringer når det gjelder energiforbruk, ikke minst siden det alltid vil være stort behov for kjøling for eksempel på varme sommerdager. Og vi må kanskje regne med at det blir en utfordring som bare vil øke i årene som kommer.

Bygget varmes opp ved hjelp av fjernvarme, og det skulle være en miljøvenning løsning all den tid varmen kommer fra et flisanlegg ved et sagbruk like i nærheten.

– Dette burde være en miljøvennlig energikilde, og vi kan vel kanskje låne slagordet «det enkle er ofte det beste», sier han.

Brauti fra Steinkjerbygg forteller at man er en byggherre som vil ha ansvar også for driften av bygget fremover, derfor er det valgt slitesterke løsninger med vekt på bestandighet og livsløpskostnader både innvendig og utvendig som gir enkelt renhold og vedlikehold.

– I tillegg ligger bygget ut mot sjøen, og der produseres både vind og saltvann. Derfor er det også utvendig fokusert på bestandige materialer. Dette er også blant årsakene til at vi har gått bort fra utvendig solavskjerming, som vi har sett blir ødelagt ganske fort på nabobyggene på grunn av vær og vind.


Flere prosjekter