Hasle skole

På Hasle i Oslo har det gamle skolebygget blitt totalrehabilitert og har fått selskap av tre splitter nye bygg som skal gjøre skolen klar for å ta imot langt flere elever i nye, åpne lokaler.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Rehab og nybygg - skole

Bruttoareal: 11.500 kvadratmeter

Byggherre: Undervisningsbygg Oslo KF

Totalentreprenør: HENT

Kontraktsum eks. mva.: 250 millioner kroner

ARK: FuthArk Arkitekter

LARK: Asplan Viak

Rådgivere: RIB, RIG: Norconsult l RIE: Prosjekt og Enøkpartner l RIMg, RIByFy, RIAku, RIBr: Rambøll l RIV Rør og RIB Prefab: Sweco l RIV Vent: Union Consult

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Asker oppmåling l Grunn- og utomhusarbeider: Becker Entreprenør l Gulvsliping: Betongforsegling l Betongarbeider: Betonorte l Restaurering Dører/Vinduer: Bjerkes Vinduer og Dører l Glass/Aluminiumsarbeider: Bolseth Glass l Støvbinding: Buer Maler
service l Taktekking: Byggpartner l Systemhimling: Bærum Byggmontering l Lås og beslag: Certego/Lås & Sikring l Maler: Edvardsson Entreprenør l Amfi: ForaForm l Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri l Peling: Fundamentering l Gulvstøp/Avretting/Sparkel: Gauksås gulvstøp l Mur og flis/Fasade: Hilmatis l Fast innredning: Idema l Gulvbelegg: Intep l Kran: KranNor l Lettak: Lett-tak Systemer l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Brannsikring: Norfug l Prefab: Norske Bæresystemer l Rørlegger: Bravida l Betongsaging: R3 Entreprenør l Radon: Radonmannen l Dører: RH Prosjekt l Automatikk: SAAS Prosjekt l Ventilasjon: Stillesby Ventilasjon Service/WIE Montasje l Stålkonstruksjoner: Stokke Stål l Sportsgulv: Titansport l Heis: TKS Heis l Parkett: Tremiljø Prosjekt l Solavskjerming: Vental l Elektro: Xpert Installasjon l Riving: Øst-Riv

Denne høsten kan elever og lærere ved Hasle skole i Oslo vende tilbake til splitter nye fasiliteter i den gamle 50-tallsskolen. I tillegg til å ha totalrehabilitert det gul-listede hovedbygget på skolen, har totalentreprenør HENT bygget to nye undervisningsbygg, en ny gymsal og et stort og velutrustet uteområde komplett med kunstgressbane og lekeapparater.

Prosjektleder Per-Olav Bjørkås i HENT forteller at det har vært et utfordrende prosjekt, men at entreprenøren nå kan konstatere at en helt ny skolehverdag venter på Hasle.

– Det er en topp moderne skole de får her, og uteområdene er i topp klasse. Klasserommene er åpnere og luftigere enn før, og inneklimaet er i topp stand. Det blir en helt annen hverdag for både elever og lærere her, sier Bjerkås.

Utfordrende grunnarbeider

HENT startet rivearbeidet på Hasle skole i august 2017. Den gamle gymsalen og to mindre bygg ble revet, og hovedbygget ble strippet ned til råbygget etter føringer fra byantikvaren. Prosjektlederen forteller at det forelå en utfyllende miljøsaneringsrapport i forkant, og at det takket være denne var få overraskelser under rivingen.

– Det er alltid noen utfordringer når man rehabiliterer et slikt bygg. Spesielt etasjehøydene er utfordrende, for det kreves i dag mer plass til teknikk. Løsningen ble ganske enkelt å heve det, sier Bjerkås.

De tre nybyggene i prosjektet skulle i utgangspunktet være mindre krevende, men entreprenøren støtte på noen overraskelser under bakken, og dette endte opp med å forsinke prosjektet tidlig i prosessen.

– Det var litt uoverensstemmelser mellom de antakelsene som lå som grunnlag i forprosjektet og hva vi faktisk kom over i grunnen. Grunnens beskaffenhet var rett og slett litt vanskelig, med en del bløt leire og også noen bygningsrester fra eldre bygg, som måtte saneres. Det ble mer omfattende grunnarbeider enn vi hadde regnet med, og da fikk vi en forsinkelse som forplantet seg. Vi måtte omrokere på flere fag, og vi greide ikke helt å hente oss inn igjen, forteller han.

Et av de nye byggene er delvis pelet til fjell, og de byggene som har kjeller, er fundamentert med en bunnplate. Der hvor det ikke er kjeller, står byggene på en enkel betongsåle.

Bygg i en annen klasse

Gamle Hasle skole var kraftig presset på kapasitet, og selv om hovedbygget fra 50-tallet var i tålelig god stand, var det mange elever som måtte tilbringe skoletimene i midlertidige klasserombrakker som etter hvert også kom i dårlig forfatning.

Prosjektleder Pia Sylvie Berg i Undervisningsbygg gleder seg over at elevene på Hasle nå kan starte skoleåret i friske og godt tilpassede omgivelser.

– Eksisterende bygg er totalrehabilitert, og har blitt veldig fint. Det er noe helt annet enn de hadde før rehabiliteringen. De nye byggene er friske og fine, og har også gode løsninger. Jeg tror skolen kommer til å bli veldig fornøyd, sier Berg.

Hasle skole er utvidet fra å ha tre klasserekker per trinn til fire klasserekker, og kan nå ta imot inntil 870 elever. Skolen er også bygget for å være arbeidsplass for mellom 70 og 80 lærere. Ved skolestart i år er hverken lærerstaben eller elevmengden så stor, så man får god plass til å vokse i den nye skolen.

Lærlingfokus

På det meste har det vært opp mot 200 personer i sving på Hasle skole-utbyggingen. HENT har hatt egne mannskaper i arbeid i tømrerfaget, og har også hatt noen på betong. Det har også vært høy andel lærlinger i prosjektet.

– Det er veldig viktig at vi får lærlingeordningen til å fungere. Som bransje er vi avhengige av at folk vil bli håndverkere, og for oss som har vært med i noen år, er det interessant å være med på å lære opp en ny generasjon, sier HENTs prosjektleder.

Undervisningsbygg har også krevet passivhusstandard i alle nybygg og energiklasse B i de rehabiliterte lokalene. Det har også vært krav om bruk av fjernvarme til byggoppvarming under byggingen.

Byggene er innredet med materialer med høy slitestyrke og friske farger. Bjørkås håper den nye skolen blir godt mottatt.

– Du går jo alltid litt opp til eksamen når du leverer et ferdig bygg, men vi satser på at vi får god karakter her, sier han.


Flere prosjekter