Equipnor/NFM

Foto: VitasByggFoto: VitasByggFoto: VitasByggFoto: VitasByggFoto: VitasByggFoto: VitasByggFoto: VitasByggFoto: VitasByggFoto: VitasByggFoto: VitasByggFoto: VitasBygg

Asker Entreprenør AS avdeling Follo/Østfold har oppført det nye bygget til Equipnor/Norsk Forsvarsmateriell på Ski i Akershus.

Fakta

Sted: Ski

Prosjekttype: Næringsbygg

Byggherre: Höegh Eiendom

BTA: 3.463 kvadratmeter

Prosjektkostnad: 65 millioner kroner eks. mva.

Totalentreprenør: Asker Entreprenør

Arkitekt: Arcasa Arkitekter

Rådgivere: RIB og BREEAM: Sweco l RIE: HS Elektro l RIV, RIByfy: Multiconsult l RIBr: Roar Jørgensen l RIVA: Svendsen & Co l RIA: Cowi l Teknisk koordinator: EVR Norge

Underentreprenører og leverandører: Rørlegger: Ås Rørleggerbedrift l Ventilasjon: Caverion l Elektro: HS Elektro l Tømrer: Vitasbygg l Grunn og utomhus: Graving og Transport Reidar Skogen l Stålentreprenør: Åkrene Mek Verksted l Peling: Seierstad l Takktekking: Tecta Tak l Betongarbeider: Betong & tre l Heis: Starlift l Maler- og gulvarbeider: Malermester Ronny Gulbrandsen l Trapper/gitterrister: Liroma l Himlinger: Modulvegger l Branntetting: Firesafe l Lås, beslag, adgangskontroll: Bravida l Landmåling: Solli & Hoff l Trykktesting: Wallentin Bygg- og eiendomskontroll l Fjernvarme: Follo Fjernvarme l Byggvask: Ren Service l Maskiner og utstyr: Sørby Utleie

Det rundt 3.500 kvadratmeter store bygget skal i sin helhet brukes av Equipnor, som både har kontorer, produksjon og lager her.

– Det startet med at Equipnor henvendte seg til oss for to, tre år siden og sa at de trengte nye lokaliteter, sier prosjektleder Stig Atle Nilsson i Höegh Eiendom AS til Byggeindustrien.

BREEAM

Det er arkitektselskapet Arcasa Arkitekter AS som har tegnet det nye Equipnor-bygget på industriområdet Drømtorp i Ski. Bygget er pelet til grunnen, og består av betong, stål og hulldekker.

– Vi har benyttet tradisjonell yttervegger på BREEAM-delen av bygget, og stål og sandwichkonstruksjon på lagerdelen, sier prosjektleder Jørn Gaarder Lie i Asker Entreprenør AS.

Forberedt for påbygg

Equipnor-bygget har to etasjer, men det er forberedt for ytterligere en etasje. Lie forteller at det har vært greie grunnforhold å bygge på.

– Det gikk veldig greit å fundamentere bygget. I gjennomsnitt har det vært rundt 20 meter til fast fjell, og bunnmassene i området består av sand, leire og silt. Det har ikke vært behov for ekstra sikringstiltak i forbindelse med fundamenteringen, sier Lie.

Kebony

De utvendige fasadene består av kebonykledning med dobbeltfals med rett spor – et valg som byggherren har gjort i samarbeid med arkitekten. På taket er det brukt tolags tekking, og det er forberedt for sedum. Vinduene er tradisjonelle aluminiumsvinduer med trelags glass.

– Innvendig i første etasje er det belegg på gulv. I deler av himlingen er det brukt Gyproc Rigitone Big. I andre etasje er det lagt teppefliser, og i himlinger en kombinasjon av Gyproc Rigitone Big og standard T-profil. Overflatene i bygget er malte. Belysningen er LED, og bad og garderober er flislagte, sier prosjektlederen.

Godt samarbeid

Han gir honnør til byggherren Höegh Eiendom for et godt samarbeid gjennom hele prosessen.

– Det har vært en meget god kommunikasjon mellom byggherre og entreprenør. Den største utfordringen for vår del, som vanlig, har vært å kunne levere til forventede tidsfrister. Det har vi lyktes med, sier Lien, mens han får et bekreftende nikk fra Nilsson.

– Prosjektet er gjennomført med gjensidig tillit og respekt fra begge parter. Vi har hatt ukentlig dialog med byggherremøter, der vi har brukt tiden til å konkludere – ikke å prosjektere. Derfor har ingen overraskelser kommet i løpet av møtene. Fokuset har alltid gått på å finne løsninger. Kontrakten har ligget i bunnen, og vi har funnet en veldig ryddig måte å samarbeide på, sier Nilsson, og trekker også frem at det har vært en svært god kommunikasjon med underentreprenørene.

– I denne prosessen har det ikke vært noen form for hierarki. Vi har hatt en god tone hele veien mellom alle parter. Det må også nevnes at vi ikke har hatt noen skader som har ført til fravær i byggetiden, sier Nilsson.

– Tilbaketrukket produksjonsdel

Sivilarkitekt MNAL, Geir Vågen, i Arcasa Arkitekter AS, sier til Byggeindustrien at nybygget er plassert på sydlige delen av tomta på Drømtorp.

– Kontordelen har god eksponering mot den sentrale delen av næringsparken i syd, mens arealene for produksjon og lager er mer tilbaketrukket, sier Vågen.

Kjørearealer og parkering er plassert på nordsiden av bygget, med god og direkte adkomst fra Glynitveien.

– Kontorfløyen har en åpen karakter med stort innslag av glass i fasader. En lysgård sikrer lysinnslipp til innvendige arealer, og bidrar til å binde kontor- og produksjonsarealer sammen. Trappehus med heis er ført opp til takflaten, slik at det sikres trinnfri adkomst til en takterrasse. Kontorbygningen er gitt en ledig form med skråstilling av enkelte av ytterveggene som en kontrast til de store og enkle volumene man ellers finner i området. Fasadene skråner som fysiske ledelinjer inn mot hovedinngangen som er lagt mot øst, sier Vågen.

Produksjonsfløyen er gitt en enklere, rektangulær form.

– God håntering av vareflyt inn og ut av bygget er viktig, og en rampe for varelevering er plassert mot tilstøtende bygg på nordvestsiden, sier Vågen.


Flere prosjekter