Fylkesordfører Gro Bråten og ordfører Jan Dukene fikk æren av å avduke plaketten sammen med konstiuert vegdirektør Bjørne Grimsrud. Foto: Bente Tovik/Statens vegvesen

Vegdirektøren hedret Tvedestrand med Vakre vegers pris

– Vakre veier handler om så mye mer enn det vi ser på overflaten. Det handler om å ha omsorg for våre felles omgivelser.

Det sa konstituert vegdirektør Bjørne Grimsrud da han onsdag i forrige uke besøkte Tvedestrand for å markere at Hovedgata og Holgata har fått Vakre vegers pris 2018, melder vegnett.no.

– Vi i Vegvesenet er opptatt av å bygge veier. Vi er opptatt av at folk skal komme trygt fram. Men veier er mye mer enn mobilitet, kortere reisetid og effektivitet. På sitt beste kan veien være noe som gjør reisen til en opplevelse, og gjør stedet til en opplevelse, sa Bjørne Grimsrud.

– Usedvanlig vellykket oppgradering
– Oppgraderingen av gatene i Tvedestrand har vært usedvanlig vellykket. Her har Aust-Agder fylkeskommune og Byløft-prosjektet i Tvedestrand kommune jobbet systematisk med stedsutvikling i flere år, uttalte han.

For å få et vellykket resultat er det mange faktorer som spiller inn. Noe av det viktigste er kompetanse og tverrfaglig samarbeid. God samhandling mellom byggherre, offentlige etater, konsulenter, entreprenører og næringslivsinteresser er en forutsetning. Og ikke minst er det lokale engasjementet av stor betydning, uttalte Bjørne Grimsrud.

Helhetlig kvalitet og utførelse
Ifølge juryens uttalelse, har Tvedestrand kommune gjennomført en gaterehabilitering som kan stå som et forbilde for tilsvarende arbeider i andre byer.
Da ledningsnettet i sentrumsgatene skulle legges om, ble det lagt en ambisiøs målsetting for å sette i stand de gamle brosteinsdekkene. Mange steder lå gatesteinen intakt rett under asfalten. Supplert med brukt gatestein og et hellefelt midt i gateløpene, har byen fått en gjennomført standard på gategulvene som gir en helhet i kvalitet og utførelse.

Flomsikring i gateløpet
Gateløpene fungerer også som flomløp slik at overflatevann blir ledet bort, og ikke renner ned i kjellere. Nedre del av Møllebekken er åpnet opp ned mot utløpet i havnebassenget ved det gamle rådhuset. Arbeidene med gategulvene er supplert med nytt lysanlegg og godt avstemte, integrerte kunstprosjekter.

– Det er godt å se at gatene i Tvedestrand nå er bedre rustet for fremtiden – med alt den kan by på av flom og ekstremvær og andre utfordringer, sa Bjørne Grimsrud og gratulerte byens innbyggere med dagen.

Det handler om å ta vare på verdiene
Juryleder Ola Bettum fortalte at det var rundt 40 innmeldte prosjekter med høy kvalitet til Vakre veger pris 2018.

– Dette er en hederspris for veldig vellykkede transportanlegg. Vi har to priser, en for nyanlegg og en for drift og vedlikehold. Det å ta vare på transportanlegg handler om mye mer enn det å bygge nytt. Det handler om å ta vare på verdiene i de ca. 90 prosentene av transportsystemet som har vært der lenge. Tvedestrand sentrum er et veldig godt eksempel på det. Hele løftet i sentrum er helt enestående, uttalte Ola Bettum.

Det var fylkesordfører Gro Bråten og ordfører Jan Dukene som fikk æren av å avduke plaketten før alle la ut på en liten befaring nedover den vakre veien.
Les mer om prosjektet i Tvedestrand på vegvesen.no