Nye rv. 3/25 blir liggende under nye Budorvegen bru. Foto: Statens vegvesenHøytidelig åpning: F.v. Prosjektdirektør i Skanska, Ketil Sand, fylkesråd i Hedmark, Per Gunnar Sveen, ordfører i Løten, Bente Elin Lilleøkseth, fylkesråd for samferdsel i Hedmark, Anne Karin Torp Adolfsen og prosjektleder i Statens vegvesen, Taale Stensbye. Foto: Statens vegvesenFuglset bru er en av åtte overgangsbruer laget i limtre. Brua ligger på Vestbygdvegen og er levert av Moelven limtre. Denne ble også åpnet mandag - én uke før tiden. Foto: Statens vegvesen

Budorvegen gjenåpnet med ny bru

Mandag var det offisiell åpning av Budorvegen med ny bru. På Budorvegen har det siden 2018 pågått store utbedringsarbeider og det er bygget en helt ny bru som krysser nye rv. 3/25.

- Gjenåpningen av Budorvegen er en viktig milepæl i prosjektet da Budorvegen fra Brenneriroa mot Budor er en viktig veg for lokalbefolkningen og for de som bruker Løtenfjellet. Budorvegen bru er en overgangsbru med en trafikk på rundt 1400 biler i døgnet og krysser nye rv. 3/25, sa Taale Stensbye, prosjektleder i Vegvesenet til vegvesen.no.

En gledens dag og honnør til Vegvesenet
- Dette er en gledesdag for ankomst til Budor og fjellet! Jeg vil gi honnør til Vegvesenet som har koordinert de to prosjektene, både opprustingen av vegen og byggingen av den nye brua på en svært god måte, sa Løtenordføreren Bente Elin Lilleøkseth. Dette er en viktig veg som fører til Budor som er en stor turistdestinasjon. I tillegg har vi fått sammenhengende gang- og sykkelveg mellom Brenneriroa og Kjeldsrudvegens nordre ende. Jeg vil takke Statens vegvesen, Hedmarksvegen, Skanska og Gjermundshaug for effektiv jobbing, og innbyggerne for positiv tålmodighet, sa Lilleøkseth.

Ny bru og store utbedringsarbeider
Budorvegen bru er en spennarmert platebru støpt med lavkarbonbetong. Brua består av to spenn på hver 27,5 meter. Brua har en total lengde på 68 meter inklusive landkar. Innvendig bredde måler den 10,3 meter. Legger du til kantdrager og rekkverk måler den 11,5 meter. Brua har to kjørefelter og gang- og sykkelveg på ene siden.

-Budorvegen har siden 2018 gjennomgått store utbedringsarbeider. Vi har skiftet ut dårlige masser, lagt ned noen nye stikkrenner, oppgradert grøftene og forsterket vegen. Der vi har gjort tiltak har vi også asfaltert. Budorvegen i sin helhet blir asfaltert i 2021 forteller Stensbye.

- Utbedringen er gjort på en vel fire kilometer lang strekning fra der utbyggingen av rv. 3/25 krysser Budorvegen til Ringneskrysset. Tiltakene er gjort for å bedre trafikksikkerheten. Statens vegvesen har utført tiltakene på vegne av Hedmark fylkeskommune og Gjermundshaug Anlegg AS har vært entreprenør, forteller Stensbye.

Binder landet sammen
- Rv. 3/25 skal ikke bare binde landet sammen, men også regionen. Det er viktig med gode løsninger på vegene som ligger omkring rv. 3/25 slik som Budor bru og Budorvegen. Det gir økt trafikksikkerhet og bedre framkommelighet, og betyr mye for lokalbefolkningen og i fritidssammenheng, sa fylkesråd i Hedmark, Per Gunnar Sveen.

Etter planen
Jon Mikkel Haugen i Skanska forteller at arbeidene med brua har gått helt etter planen. Det har ikke vært noe uforutsett eller problemer av noe slag.

- Det samme med limtrebrua på Vestbygdvegen som vi og åpnet mandag. Denne brua åpner vi en uke før planlagt sa Haugen.