Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Ber samskipnadene og kommunene om å bygge flere studentboliger

Forsknings- og høyere utdanningsministeren ber studentsamskipnadene og kommunene bygge flere studentboliger.

Det skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding fredag.

– Det er bra at færre nå står i kø, men regjeringen har et mål om at enda flere studenter enn i dag skal få tilbud om studentbolig. Da må studentsamskipnadene og kommunene få opp farten, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Regjeringen hadde, ifølge meldingen, satt av penger til å bygge flere boliger enn noen gang i 2019.

– Studentboliger er et rimelig og forutsigbart boligtilbud for studentene, og et viktig tillegg til det private boligmarkedet. Det har det de siste årene blitt lyst ut rekordmange tilsagn, til over 2.200 nye studentboliger hvert eneste år, sier Nybø.

Utfordringen er imidlertid mangel på søknader fra studentsamskipnadene som må stå for byggingen. I tillegg bruker mange kommuner for lang tid på å godkjenne nye studentboliger, skriver departementet i pressemeldingen.

– Det er for få byggeklare prosjekter til å realisere alle disse boligene. Mange kommuner har også et stort forbedringspotensial når det gjelder å behandle byggesøknader raskere enn de gjør i dag. I Oslo venter for eksempel et studentboligprosjekt med 460 studentboliger fortsatt på godkjenning fra kommunen, 2 år og åtte måneder etter at søknaden ble sendt, sier Nybø.

Det er i overkant av 41.000 studenthybler i Norge.