Trondheim Spektrum

Tre av nøkkelfigurene i Trondheim Spektrum, f.v. Kåre Ydsti, prosjektleder for Veidekke, Erik Hoftun, markedssjef i Trondheim Spektrum og Trondheim Spektrums prosjektleder, Espen Johannessen i ÅF.

Nylig sto Trondheim Spektrum ferdig – klar for sin definitive generalprøve, Aqua-Nor 2019.

Fakta

Sted: Trondheim

Prosjekttype: Idrettshall/messehall

Størrelse: 18.800 kvadratmeter nybygg

Byggherre: Trondheim Spektrum

Totalentreprise: Veidekke Entreprenør

Prosjektledelse byggherre: ÅF Advansia

Arkitekt: LINK arkitektur

Landskapsarkitekt: Rambøll

Rådgivere: RIBr, RIM, RIG, RIByfy, RIA, RIVA, RIVeg: Rambøll l RIB: Aas-Jakobsen Trondheim l ITB: Sweco

TUE Elektro: Vintervoll

TUE rør, ventilasjon, automasjon: Bravida

Underentreprenører/leverandører: Prefab: Contiga l Takelementer: Lett-Tak Systemer l Grunn- og utomhusarbeider: AF Decom og AOES l Teglfasader: Trøndermurern l Taktekking: Protan Entreprenør l Sedumtak: Blomstertak l Smedarbeider: Trondheim Stål l Stikking/oppmåling: Nidaros Oppmåling l Maling og gulvbelegg: MTG l Systemvegger og himlinger: Valtec l Glass- og aluminiumsarbeider: Glassbygg l Byggvask: Kvalitetsrenhold l Karuselldører: Boon Edam l Foliering/UU merking: Ernestus l Blikkenslager: RD Blikk l Solskjerming: Lady Persienneindustri l Heis: Heisplan l Brannsikring: Firesafe l Buldrevegg: UTE-hallen l Ferdigbetong: Norbetong l Byggevarer: Optimera l Stillas og lifter: Ramirent l Dører: Daloc l Lås og beslag: Beslag Consult

Utover høsten og vinteren skal det gå slag i slag i byens nye storstue. Først med stor konsert med artisten John Mayer i oktober, og så EM i håndball for både herrer og damer, henholdsvis i januar og desember neste år. Etter snaue to års byggetid er et av de mest politisk kontroversielle byggene i Trondheim vel i havn, i full tilfredshet hos alle aktører, fra byggherre Trondheim Spektrum og Trondheim kommune (eier over 99 prosent av bygget), totalentreprenør Veidekke og prosjektleder ÅF Advansia, som har vært byggherrens faglige representant.

Det helt spesielle ved dette bygget, er at debatten om lokalisering, som har vært ganske så heftig, startet lenge etter at et enstemmig formannskap/bygningsråd i 2014 hadde vedtatt å bygge en ny storhall på Øya, halvøya som stikker ut i Nidelven, og der blant andre storsykehuset St. Olavs Hospital ligger. Nå i sommer har en ny debatt dukket opp etter at en førsteamanuensis ved Institutt for arkitektur og teknologi ved NTNU gikk ut i Adresseavisen med sterk kritikk av det ferdige bygget.

Ferdig bygg

Nå står den nye idretts- og messehallen ferdig, bokstavelig talt på bredden av Nidelven. Med gangavstand både til Trondheim sentrum og St. Olavs Hospital, og vegg-i-vegg med ærverdige Trondheim Stadion der Hjallis i 1951 satte verdensrekord på 5.000 meter skøyter.

Grøntområdene i tilknytning til Nye Nidarøhallen er viktige rekreasjonsområder for byens befolkning. Rundt det store bygget er det anlagt en park på 40 dekar som blir den største sammenhengende parken nær Trondheim sentrum. I prosjektet har det vært høye krav til sykkelparkering (500 plasser), ivaretakelse for tilkomst for brannbil, evakuering i forbindelse med store konsert- og idrettsarrangement, varelevering, gang- og sykkelveg, turveg og det å skape gode oppholds- og aktivitetssoner.

Hovedadkomsten til hallen skjer fra Klostergata i form av en snuplass, samt en parkeringsplass for 100 biler. I tilknytning til snuplassen er det tilrettelagt for bussholdeplass (el-buss), taxiholdeplass og en av- og påstigningssone. Fra snuplassen fører en adkomstvei ned til logistikkplassen på byggets sørvestside.

I prosjektet er det 2 definerte torgarealer; Torg Stadion og Torg Ila. Disse ligger på hver sin side av hallen. Det er lagt stor vekt på å skape gode aktivitets- og oppholdssoner i prosjektet. På Torg Stadion er det tilrettelagt for sole- og oppholdsplasser langs fasaden, samt samlingspunkter ved grøntfeltene ute på plassen. På Torg Ila er det i større grad langt til rette for lek og aktivitet med skate-elementer, klatrevegg, lekeutstyr og sitte- og oppholdssoner. Skjerming av naturmiljøet langs Nidelva i elvesvingen har vært en viktig premiss i prosjektet. I tillegg har det vært lagt stor vekt på ivaretakelse av eksisterende trær, samt ny beplantning av trær, busker og stauder/klatreplanter. I tillegg til å være hovedrådgiver har Rambøll også vært landskapsarkitekt for prosjektet.

Ledelsen i Trondheim kommune, så vel som ledelsen i Trondheim Spektrum og entreprenør Veidekke, er godt fornøyd med sluttresultatet.

– Skulle Trondheim Spektrum ha blitt et signalbygg på linje med Operaen og Vikingskipet på Hamar, som enkelte har ytret ønske om, ville bygget ha kostet flere hundre millioner kroner mer. Dessuten ville det knapt vært plass til noe ruvende nybygg, sier prosjektleder Kjell Håvard Nilsen i ÅF Advansia til Byggeindustrien.

Den første idrettshallen som ble bygd i Trondheim, var Nidarøhallen som stod ferdig i 1963. Senere har hallen skiftet navn til dagens Trondheim Spektrum og utvidet flere ganger. Hele anlegget bestod til slutt av fem haller i ulik størrelse samt en kontorfløy.

Nybygg nødvendig

I 2013 bestemte kommunen seg, som største eier, at det var nødvendig å bygge nytt. Taket i den eldste hallen var da i en så dårlig forfatning at man vurderte å stenge den. Flere lokaliseringsalternativer i byens umiddelbare sentrum ble vurdert, men konklusjonen var klar hos et enstemmig formannskap i juni 2014: Vi bygger på Nidarø.

Året etter fikk Trondheim tilbud om å arrangere sluttspillkamper i EM i håndball både for menn og kvinner. Dette kunne bli det største idrettsarrangementet i Trondheim etter VM på ski i 1997. Det tilbudet kunne de ikke si nei til. I tillegg hadde byen i årevis vært vertskap for de to største fiskerimessene i Norge, annethvert år med fiskerimessen Nor-Fishing – første gang alt i 1965 – og havbruksmessen, Aqua Nor. Messer som hver for seg samler over 20.000 besøkende, og med gjester fra sjøfartsnasjoner over hele verden. Skulle Trondheim i fremtiden kunne beholde disse kjempearrangementene, som hvert år genererer flere titalls millioner kroner, var byen nødt til å bygge nytt.

14. mars 2017 gjorde bystyret det endelige vedtaket, hele fire år etter at den første tanken om nybygg var sådd. Heretter gikk det slag i slag. Men allerede året før, høsten 2016, ble prosjektet sendt ut på anbud, samtidig med at planbehandlingen gikk sin gang. Fem entreprenører meldte seg, og Veidekke gikk seirende ut av konkurransen.

– Best og billigst, er konklusjonen fra ÅFs prosjektleder, Espen Johannessen.

Rev to haller

I juni 2017 ble kontrakten med Veidekke Entreprenør i Trondheim undertegnet med en kontraktssum på om lag 380 millioner kroner, eksklusive merverdiavgift, mens hele det nye Trondheim Spektrum med alle delprosjekter kommer på om lag 515 millioner.

Det første som måtte skje, var å rive to av de gamle hallene samt kontorfløyen. Også det oppdraget inngikk i kontrakten med Veidekke. På sommeren for to år siden startet rivingen som pågikk til et stykke utpå høsten. 9.000 kvadratmeter gulvflate måtte rives. I grunnen fant de mye snusk fra tidligere tiders aktiviteter som måtte fjernes. Et sagbruk hadde en gang i tiden hatt tilhold på stedet, mens tyskerne brukte området til sin brakkeby under krigen.

Like før jul i 2017 var det klart for å starte byggearbeidene. Utenom den forurensede grunnen på deler av tomten, var grunnforholdene nærmest perfekte etter trønderske forhold. Det er ingen underetasje i bygget, fundamentet består av plasstøpt betong utført av Veidekke selv. Ikke minst av plasshensyn er det brukt så mange prefabrikkerte elementer i bygget som mulig, mye levert av Contiga på Stjørdal.

Samhandling

Før Veidekke var valgt som totalentreprenør, ble ÅF Advansia i Trondheim valgt som prosjektleder på vegne av byggherren. Byggekontrakten var en typisk samhandlingskontrakt, og kontakten mellom Veidekke og ÅF ble raskt innledet. Dette samarbeidet førte til så store endringer at hele bygget ble snudd 90 grader. Det gjorde at nybygget ble mindre dominerende, logistikken ble bedre, og man fikk på plass et eget torg ut mot Nidelven, kalt Torg Ila.

Det var krav fra kommunen både om takhøyde og fasadebekledning og takbekledning.

– Det var viktig at bygget ble så lett som mulig. Vekten var derfor avgjørende ved valg av byggeelementer. Sammen med ÅF fikk vi senket takhøyden i hovedhallen med tre meter, forteller Veidekkes prosjektleder Kåre Ydsti.

Taket i den store hallen på over 5.000 kvadratmeter holdes oppe av en stålverkskonstruksjon. Over der igjen er det montert takelementer fra Lett-Tak Systemer i form av flak på 9,2 x 2,4 meter. Helt på toppen finner man et sedumtak der plantene alt har begynt å spire.

Det er Trondheimspolitikerne som har bestemt at fasaden skal være av tre, glass og tegl. Arkitektfirmaet LINK arkitektur i Trondheim, som har hatt ansvaret for hele utformingen, foreslo som fasade trepanel med innslag av trespiler, og tydelige relieffer i aluminium, og med ulike farger. Det er brukt royalimpregnert furu fra Talgø MøreTre. Utenpå en del av bygget der man blant annet finner diverse tekniske rom, er fasaden kledd med kopperplater.

Den store hallen

Det er den store idrettshallen som er den største nyheten i nye Trondheim Spektrum. Denne hallen kan deles i fire mindre haller til daglig bruk, og når arrangementer krever mindre arealer. Her gjenstår det montering av det mobile tribuneanlegget som kan «gjemmes» bak fronten når det ikke er bruk for ekstra tribuneplass. Heller ikke lys- og lydanlegg er på plass. Det er det ikke behov for i høst, men vil være ferdig montert før håndballturneringen starter i januar. Det samme gjelder garderobeanleggene som ikke inngår i Veidekkes kontrakt. Det blir ikke et helt nytt garderobeanlegg, men det eksisterende skal utvides og moderniseres.

– Det blir færre parkeringsplasser enn ved det gamle anlegget der det var plass til 600 biler. Ved den nye hallen blir det plass til 100 biler. Går man 150 meter fra hallen, finnes det ytterligere 80 parkeringsplasser, påpeker Erik Hoftun, den tidligere fotballprofilen som i dag er markedssjef for Trondheim Spektrum.

Av underentreprenørene er det Vintervoll som har hatt ansvaret for elektronikken, og Bravida for rør- og ventilasjonssystemer. Tømrer- og betongarbeidene er utført av Veidekkes egne folk, som har hatt 35 ansatte i sving på det meste. På det mest hektiske var det 130 arbeidere i aksjon med nybygget.

Bygget varmes opp med fjernvarme fra Statkrafts fjernvarmeanlegg på Heimdal slik kravet er i Trondheim. Ventilasjonsanlegget er beregnet å betjene 12.000 personer. Bygget har en tetthet på 0,2, er bygd etter TEK10 kravene, og er plassert i energiklasse A.

Det er plass til 12.000 når den nye hallen brukes til konserter. Ved idrettsarrangement, som ved de kommende håndballkampene, er det sitteplass for nær 9.000 tilskuere. Nybyggene inneholder også 14 møterom, og kontorplasser for nær 20 personer. Totalt består den nye hallen av ni hallflater, og seks småflater. Hele Trondheim Spektrum er nå på 33.200 kvadratmeter. Av dette er 18.800 kvadratmeter nybygg.

Mulig kongegrav

Et helt spesielt problem oppstod midt under byggeperioden da selveste Riksantikvaren grep inn og forlangte full stans i transport langs Klostergaten som er den viktigste transportåren inn til messehallen. Årsaken var at riksantikvaren fryktet at tungtrafikk kunne ødelegge fornminner som finnes under gatelegemet. Her lå en gang Elgeseter kloster, og her tror man at selveste kong Harald Hardråde ligger begravet. Etter avtale mellom geoteknikere og Riksantikvaren ble asfaltdekket forsterket, og transporten kom i gang igjen etter to ukers stans.

Erik Hoftun ser nå frem til første helg i oktober da nye Trondheim Spektrum skal presentere seg for byens befolkning. Først med stor konsert med John Mayer 4. oktober, og dagen etter åpner portene for folk flest. Men før det skjer skal verdens oppdrettselite befolke Trondheim og Trondheim Spektrum.


Flere prosjekter