Sveio skule Storatun

Ved Sveio skule i Sveio kommune i Sunnhordland har Engelsen Bygg ført opp et nytt skolebygg på 1.648 kvadratmeter. Bygget har fått navnet Storatun.

Fakta

Sted: Sveio

Prosjekttype: Nybygg, skole

Entreprisekostnad uten merverdiavgift: 30 millioner kroner

Bruttoareal: 1.648 kvadratmeter

Tiltakshaver: Sveio kommune

Totalentreprenør: Engelsen Bygg

Arkitekt og IARK: LINK arkitektur

Landskapsarkitekt: Omega

Rådgivere: RIB, RIE, RIV og RIBr: Omega l RIAku: Brekke & Strand Akustikk

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Engelsen Anlegg l Rivning og tømrer: Engelsen Bygg l Grunn og utomhus: T Halleland l Ferdigbetong og betongelementer: Ølen Betong l Fasadeelementer og Q-dekke: Vest Stål og Fasade l Taktekking: Nygård Tak l Vinduer: Gilje l Ytterdører: Kraft Glass l Innerdører: Nordic l Blikkenslager: Haugesund Blikk l Glass, rekkverk og ståltrapp: Hamre l Systemhimlinger: VHG Innredninger l Maler og gulvlegger: Emberland l Flisarbeid: Engevik Byggsenter l Rørlegger: Teqva, Storesund Rør l Elektro: Teqva, Rønning Elektro l Ventilasjon: Teqva, Energi & Miljø l Heiser: Knutsen Heis l Branntetting: Fenix l Lås og beslag: Dorma Kaba l Stillas: Stillasgruppen l Byggevarer: Optimera l Maskinutleie: Ramirent l Transport og mottak byggavfall: Franzefoss

Tiltakshaver er Sveio kommune. Bygget er tegnet av LINK arkitektur og ført opp i en totalentreprise. Skolen har et samlet areal på 1.648 kvadratmeter, fordelt på to fulle etasjer og en inntrukket teknisk etasje på 105 kvadratmeter. Entreprisekostnaden er på cirka 30 millioner kroner, uten merverdiavgift. Byggestart var i mai i 2018 og bygget stod ferdig i juni i år.

Klasserom og kontorer

I første etasje på Storatun ligger det fire nye klasserom med tilhørende grupperom, skolens administrasjon, møterom og vestibyle med resepsjon og sosial sone. Andre etasje rommer 14 arbeidsrom for lærere og et stort spiserom. Teknisk rom ligger i tredje etasje.

Den eksisterende delen av skolen skal renoveres og ferdigstilles neste sommer av Engelsen Bygg.

Prosjektleder Håvard Bergstø i Engelsen Bygg forteller at byggingen av Storatun har gått veldig bra.

– Den største utfordringen har vært at vi har bygget tett inntil en skole i full drift, men vi har hatt et meget godt samarbeid med skolens ledelse, sier Bergstø.
Rektor Ben Jerry Ellingsen ved Sveio skule sier at han er veldig godt fornøyd med Engelsen Byggs arbeid. Han berømmer blant annet Engelsen Bygg for å ha hatt en meget ryddig byggeplass.

Engelsen Bygg har praktisert BIM og lean (både utendørs og innendørs) i prosjektet. Selskapet startet med lean høsten 2016 og har implementert det mer og mer siden.

Ellingsen sier at skolen har begynt med lean og har hentet inspirasjon fra måten Engelsen Bygg jobber med lean.

530 elever

Anleggsleder Jarle Østhus i Engelsen Bygg sier at prosjektet har vært preget av helhet og god flyt og av tett oppfølging.

Sveio skule har 530 elever, fra 1-10. klassetrinn, og 78 ansatte. Undervisning foregår i klasserom med tilhørende grupperom og lager. Skolen har spesialrom for naturfag, sløyd, kunst og håndverk og heimkunnskap. Elevene på barneskolen kommer fra Sveio sentrum, mens elevene fra ungdomsskolen kommer fra hele kommunen.

Sivilarkitekt Henning Anfinsen i LINK arkitektur forteller at det nye skolebygget blir et bindeledd mellom Sveio ungdomsskole/Vigdartun og eksisterende barneskole, som fortsatt er under rehabilitering. Skolene blir bundet sammen med et utvendig skjermtak som går mellom de tre byggene. Administrasjonen og lærerfasiliteter samles nå i nybygget som er plassert i sentrum. I tillegg er det fire klasserom med garderober i første etasje som både barneskolen og ungdomsskolen kan benytte seg av.

– Fasadenes skrå vinkel mot nordvest følger naturlig omgivelsene og gir gode gangforbindelser mellom skolebyggene. Foruten formen på bygget, er det viktigste arkitektoniske elementet i fasadene utkragede vindusomramminger som definerer noen vinduspartier. Dette er med på å skape variasjon og dybdefølelse. Fasadene er rene og enkle i uttrykk og materialbruk. Varierte platestørrelser og bevisst fargebruk gir dynamikk og liv til fasadene. Fasadene består av Formica fasadeplater, hoved-sakelig i hvitt, med innslag av grått, gult og turkis. Fargeinspirasjon er hentet fra ungdomsskolen/Vigdartun og binder sammen nytt og gammelt visuelt, utdyper Anfinsen.

På eksisterende barneskole, som er under rehabilitering blir fasadene renovert, og får det samme arkitektoniske utrykket som nybygget.

Funksjonelt interiør

Interiørarkitekt og gruppeleder Ingvild Polden i LINK arkitektur sier at det er lagt stor vekt på å oppnå funksjonalitet i interiøret, på universell utforming og «gode rom» gjennom materialbruk og farger. Det har vært gode brukerprosesser, med godt samarbeid underveis. Hovedtanken fra interiørarkitekt har vært å velge farger som er gode for oss mennesker å se på og være i - farger som er gode for læring og trivsel.

– Vi har vi fokusert på fargepsykologi, på hva trives vi mennesker best i. Hvordan de ulike fargene påvirker oss og hvilken romfarge gir best konsentrasjon. Vi mennesker trives best i naturfarger, som grønt, blått og brunt, som er basis for fargevalgene som er gjort, sier Polden.

Gulvbelegg i klasserom og grupperom har treimitasjon, dette skal skape ro og trivsel. Blått er en farge som gir god konsentrasjon og de har valgt å bruke en dus blåfarge i klasserommene. Grupperom har en grønn farge. I øvrige rom er det brukt en nøytral varm farge på veggene.

– Vi har unngått ren hvit som reflekterer mye lys og kan gjøre oss stresset, sier Polden.

Skolen ligger midt i Sveio sentrum. Deler av tomten bestod av løsmasser, som er masseutskiftet til fast fjell med sprengsteinsmasser. Fra bygget går det en grøft for fjernvarme til de andre skolebyggene på tomten. Bygget er sikret mot radon med membran og ventilasjonshull. Mellom skolebygget og Sveiogata er det opparbeidet en parkeringsplass med plass til 45 biler (20 av biloppstillingsplassene har lading for elbil). Det er også laget en bussholdeplass med plass til fire busser.

Trapesformet

Skolebygget er trapesformet. Bærende konstruksjon består av plasstøpt betong, prefabrikkerte veggskiver av betong, hulldekker og stål. Taket bæres av q-dekker og er isolert og tekket. Fasadene har hvit platekledning med innslag av gult, grått og turkis. Ytterdørene er røde på utsiden. Spiserommet har store vinduer som går til himlingen. Alle yttervinduer er i tre og beslått med aluminium. Bygget har tre innganger og flere rømningsveier.

De feste rommene har belegg på gulv, robust gips på veggene og systemhimlinger. Det er fliser av Otta-skifer i vestibyle og trapp. Det er 20 + 5 cm isolasjon i yttervegger og i snitt 35 cm i taket. Trykktesting viser en luftveksling på 0,34 per time. Hele bygget har universell tilgjengelighet.

Borehull og solcellepaneler

Storatun er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme i første etasje og med radiatorer i andre etasje og er basert på borehull og solceller. Utenfor bygget er det 12 borehull som går ned til 300 meter. Beregnet effekt av hullene er 126,7 kW. Hullene skal forsyne både nybygg og eksisterende skole med energi. På taket er det montert 168 solcelle-paneler. Dette vil gi en årlig energiproduksjon på cirka 33 kW og kan gi strøm til lading av samtlige elbiler på parkeringsplassen ved skolen. Beregnet energibruk per kvadratmeter er 118 kWh per år, noe som plasserer skolebygget i energiklasse B.


Flere prosjekter