Berggård Amundsen

Picasa

På en tomt som en gang var tiltenkt Follobanen har Veidekke Logistikkbygg satt opp et kombinert kontor- og næringsbygg for Anthon B. Nilsen Eiendom AS. Der skal elektrogrossisten Berggård Amundsen nå få sitt nye hovedkontor og sentrallager.

Fakta

Sted: Langhus

Prosjekttype: Kontor- og lagerbygg

Bruttoareal: 14.000 kvadratmeter

Byggherre: Anthon B. Nilsen Eiendom

Prosjekteringsledelse: Optimus Prosjekt

Leietaker: Berggård Amundsen

Totalentreprenør: Veidekke Logistikkbygg

Kontraktsum eks. mva.: 146 millioner kroner

Arkitekt: ÅF Consult

Interiørarkitekt: Metropolis

Rådgivere: RIB og RIBr: ÅF Consult l RIE: ÅF Engineering l RIVA: Cowi l RIV og RIVA: Engenius l Ferskvannsøkolog: Leif Åge Strand

Underentreprenører og leverandører: Stål, takplater og hulldekker: AK Mekaniske l Porter og lastehus: BES l Lås og beslag: B-Lås l Maling og flis: Bygg & Mal l Mikrosement: Byggimpuls l Taktekker: Byggpartner l Glass: GlassTeam l Solskjerming: Lady Persienneindustri l Lett-tak: Lett-Tak Systemer l Vegger, himling og glassfelt: Moelven Modus l Klima: Nor-Klima l Rørlegger: NRA Øst l Heis: Otis l Montasje Sandwichelementer og beslag: Profilmontasje l Gulvlegger: Ragnar Andersson l Sandwichelementer: Ruukki Construction l Skilt: Signex l Gulvstøp: Twintec Nordics l Sprengningsarbeider: Vestfold fjellboring l Parkett: W. Remøy Bygg l Elektro: Xpert Installasjon

Langhus i Ski har etter hvert blitt et veldig attraktivt område å etablere seg for bedrifter. Nå flytter elektrogrossisten Berggård Amundsen til Berghagen næringspark, som ligger i forlengelsen av Regnbuen næringspark på Langhus. Der flytter de inn med nytt kontor og sentrallager. Til sammen er bygget 14.000 kvadratmeter, hvorav alt uten om 1.800 kvadratmeter kontor er lager.

Tomten man har bygget på ble kalt Sportomten selv om den ligger et stykke fra nærmeste togskinne. Årsaken er at området tidligere var båndlagt av Jernbaneverket med tanke på Follobanen. Når ny trase ble besluttet ble båndleggingen opphevet, og tomten regulert slik at man kunne sette opp næringsbygg.

Veidekke Logistikkbygg, som har vært totalentreprenør, er godt kjent på industriområdet, og har blant annet satt opp nabobygget til Interfrukt tidligere. Nå er de også i gang med et næringsbygg for TTI på en annen nabotomt. Men de naboene man kommer til å huske best fra dette prosjektet er nok salamandrene.

Salamanderhotell

– Vi er godt kjent på Langhus. Jeg husker da vi bygget for Interfrukt at vi ble informert om salamanderdammen. På dette prosjektet måtte vi ta vare på salamanderne, og derfor har vi flyttet dammen til andre enden av tomten, forklarer prosjektleder Hans Petter Dalen i Veidekke Logistikkbygg til Byggeindustrien.

– Det har blitt gjort i tett samarbeid med kommunen og en av landets største eksperter på salamandere. Disse er nå flyttet til et NLF-område i andre enden av tomten, hvor vi også har bygget et salamanderhotell. Det er i praksis en kunstig steinrøys med drenering og varmeisolerende dekke, med to rør inn i haugen. Der inne kan salamandrene gå inn å legge seg i vinterdvale, blant steinene, og det er i tillegg frostsikkert, legger han til.

Ved siden av har de bygget en ny salamanderdam. Dalen forteller at de fikk en utfordring med den varme sommeren i fjor hvor mye vann tørket opp. De kunne ikke anlegge den nye dammen med vann fra springen, på grunn av klor, eller bruke vann fra det lokale tjernet Tusse, på grunn av frykt for at andre arter skulle etablere seg der. Så da fant man en annen liten dam hvor man kunne hente vann fra. Nå lever det over 100 salamandere i den nye dammen.

Solceller

Salamandertankegangen henger godt sammen med fokuset på bærekraft i resten av prosjektet. Leietakeren Berggård Amundsen har solceller som et av sine satsingsområder, og på Langhus blir det både solceller på deler av taket og fasaden.

– Når vi nå bygget et nytt, stort lager var det opplagt at taket skulle benyttes til å gjøre oss selvforsynte med energi. Anlegget består av 1.050 solcellepaneler og dekker hele 2.000 kvadratmeter. Hvert panel er på 285 Wp (Watt peak, red.anm.), og årlig produksjon er beregnet til rundt 234.400 kWh, skriver elektrogrossisten på sin egen nettside. Meningen er at energien fra sola blant annet skal tilføre de 40 ladestasjonene for elbil, som settes opp på parkeringsplassene, strøm.

En stor varmepumpe på taket, som sørger for både varme og kulde samtidig, er blant de første som er satt opp av denne typen i Europa.

– I tillegg hadde leietakeren et ønske om at vi brukte mest mulig av deres produkter i prosjektet, og det har gått greit, sier Dalen.

Hovedkontor

– Dette har vært et spennende og morsomt prosjekt for oss, dels fordi Berggård Amundsen tidlig satte fokus på at de ønsket at eiendommen skulle fremstå som et hovedkontor, og dels i forhold til deres ambisjoner på miljøsiden, sier Henning Sørlie hos byggherre Anthon B. Nilsen Eiendom AS.

– Selv om kontorarealet er relativt lite i forhold til hele eiendommen har vi klart å løse dette på en måte med ønsket resultat. Videre har vi og Berggård Amundsen utfordret de etablerte tekniske løsningene og resultatet er at vi har klart å bygge et svært energieffektivt bygg. Så langt viser beregningene at bygget ikke vil bruke mere en cirka 70 KWt/m2 i året i energi, legger han til.

Sørlie forteller at slike energiløsninger bli mer og mer vanlige, og at Anthon B. Nilsen Eiendom er opptatt av å tenke langsiktig og helhetlig når det gjelder miljø.

– Vi forventer at alle de vi utvikler prosjekter med, gjør det samme. Det er bare graden av miljøbevissthet vi må bli enige om. Vi starter alle prosjekter med et minimumsmål når det gjelder tiltak for å begrense prosjektets miljøavtrykk, men ambisjonene våre er å bli stadig bedre og sammen med leietaker å oppnå stadig større besparelser – i det lange løp. Resultatet av mye av det som gjøres for å minimere negative miljøeffekter er faktisk målbart. Det kan dokumenteres, sort på hvitt, at man har anstrengt seg for å finne gode løsninger for miljøet, forklarer han.

Forseggjort

Prosjektet ble startet opp i januar 2018, og overlevert like før sommerferien. Selv om Veidekke har ført opp mange næringsbygg på Langhus de siste årene, fikk de seg en liten overraskelse i grunnen.

– Det var litt bløtere enn forventet, så vi måtte bytte ut en del masse, sier Dalen.

– I tillegg valgte vi å benytte prefabrikkert ringmur rundt hele bygget. Vi måtte ta hensyn til når på året vi kunne flytte salamandrene, og på den tiden var dette den raskeste måten å få gjort det på. Det var i det hele tatt en utfordring at salamanderdammen lå under kontorbygget. Vi måtte ta vare på den til den nye hadde blitt etablert. At vi fikk litt dårlig tid gjorde også at vi valgte lett-tak på taket til kontorbygget for å få det raskt tett, legger Dalen til.

Han beskriver ellers bygget som et standard logistikkbygg med stålbæring, sandwichvegger og taktekking.

Både inne og ute fremstår bygget som forseggjort. Utomhus har man sørget for en mange grønne elementer, og et enormt dekke med belegningsstein.

Inne i kontordelen har interiørarkitekten fått leke seg vesentlig mer enn det som er vanlig i denne type bygg. Det har resultert i et bygg hvor gulv, alt fra mikrosement til tepper og parkett, og farger forandrer seg nærmest fra rom til rom.


Flere prosjekter