Ammerudgrenda 1-3

Mellom høyblokkene og de kjente atriumhusene på Ammerud har Asker Entreprenør oppført en ny boligblokk med 30 leiligheter.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: nybygg boliger

Bruttoareal: 3500 kvadratmeter

Byggherre: Arja Eiendomsutvikling

Totalentreprenør: Asker Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 52,5 millioner kroner

ARK: Felix Arkitekter

Rådgivere: RIB: Roar Jørgensen l RIG: Øvre Romerike Prosjektering l RIBr: Firefly l RIV: Ingeniørfirma Svendsen & Co

Underentreprenører og leverandører: Riving: Norsk Saneringsservice l Grunnarbeider: Becker Entreprenør l Maler: Odin Entreprenørfirma l Platten-dekker og heis-/trappesjakter: Systemblokk l Gulvstøp: Gauksås Gulvstøp l Stålkonstruksjoner og hulldekker: Åkrene Mek Verksted l Ferdigbetong: Skedsmo Betong l Stikking/oppmåling: Oslo Oppmåling l Baderomskabiner: Part Norge l Takkonstruksjon: Lett-Tak Systemer l Betongsaging/kjerneboring: Bosa l Elektro: Gulbrandsen & Olimb l Rørlegger og ventilasjon: Norsk Teknisk Installasjon l Vinduer: Lian l Innerdører: Nordic Door l Ståldører: Daloc l Systemhimlinger: Rovik Montasje l Fasadepuss: Luma Bygg l Balkongrekkverk og innvendige rekkverk: GBS Produkter l Utvendige rekkverk: Haneborg Gruppen l Blikken-slager: Øivind Nielsen Blikkenslagerverksted l Taktekking: Rune Edvardsen l Lås/beslag: Lås & Sikring l Gulvbelegg: Vilpro Gulv l Branntetting: Bygg og Brannsikkerhet l Kjøkken: Sigdal l Garasjeport: Windsor l Heis: Kone

Ammerudgrenda 1-3 er et nytt boligprosjekt som ligger i krysset

mellom Ammerudveien og Ammerudgrenda i bydel Grorud. Nybygget ligger i et krysningspunkt mellom ulike typer blokk- og småhusbebyggelse, mellom atriumhusene og de høye blokkene som er karakteristisk for Ammerud.

Den består av 30 leiligheter fordelt på fem etasjer, som er 2-, 3- og 4-roms med areal fra 49 til 87 kvadratmeter. Leilighetene i første etasje har markterrasse, mens de øvrige har balkong. I kjelleren er det parkeringsanlegg, boder og teknisk rom.

Det er Asker Entreprenør som har bygget boligene i en totalentreprise for Arja Eiendomsutvikling. Prosjektet er tegnet av Felix Arkitekter, som også har stått for landskapsdelen med utomhusarealer.

Prosjektet er til sammen cirka 3500 kvadratmeter og er bebygget på en tomt på cirka 3 daa. Da arbeidet med reguleringsplanen startet på slutten av 2013, besto tomta av et brannskadet næringsbygg og en asfaltert parkeringsplass. Det var et uttalt ønske fra planmyndighetene at en grønn kolle langs Ammerudveien i vest så vidt mulig skulle bevares.

Entreprenøren satte i gang grunnarbeidene i juni 2018, og overlevering var første uken i august i 2019. Anleggsleder Stein Gaarder i Asker Entreprenør forteller at de ikke støtte på noen problemer under utgraving og sprengning av tomta, men at har vært noen utfordringer med liten riggplass og trang tomt.

– Vi måtte sette brakkeriggen på kollen som skulle bevares. For å få til det måtte vi bygge et stort fundament å sette riggen på, sier Gaarder.

Han forteller også at det til tider har vært utfordringer med logistikken på byggeplassen.

– Ettersom det var så trangt, var det dårlig med lagringsmuligheter. Derfor har vi måttet få inn materialleveransene bolkvis, sier Gaarder.

Konstruksjon

Bygget er utført med bærekonstruksjoner i plasstøpt betong, plattendekker og plasstøpte vegger. Gavelvegger er utført i stålsøyler med bindingsverk, og balkongene er utkraget fra betongdekket. Taksystemet er levert av Lett-Tak. Heis og trappesjakter er ferdige elementer. Badene er levert med ferdige baderomskabiner.

I Oslo er det tilknytningsplikt og boligene er levert med fjernvarme via radiatorer og balansert ventilasjon. Hver bolig har eget ventilasjonsaggregat plassert i bod.

Arkitektur

Syd for tomta ligger en eksisterende boligblokk med teglfasade. Den nye blokken er en lamellblokk, som utgjør et motstykke til den eldre naboblokken i syd.

– Dette konseptet ga mulighet for et skjermet gårdsrom og uteoppholdsareal med gode solforhold mellom de to blokkene. Samtidig ble det mulig å rydde opp i adkomstforhold for den eksisterende boligblokken, samt parkeringsdekning for de eldre boligene, sier sivilarkitekt Øistein Mangset i Felix Arkitekter.

Han forteller at hovedspørsmålet i plansaken handlet om etasjetall og byggehøyde.

– Ammerud er en av hovedstadens særpregete drabantbyer, i sin tid regulert av arkitektene Mjelva og Norseng, som har fått plass på byantikvarens «Gule liste». Byantikvaren var skeptisk til de fem foreslåtte etasjene, og noen av de omkringliggende atriumhusbeboerne protesterte heftig. Som arkitekter argumenterte vi imidlertid sterkt for at nybygget, med det foreslåtte grepet, måtte få strekke seg opp til samme kotehøyde som den parallelle naboblokken i syd. Med støtte fra byråden fikk vi gjennomslag for dette, og planforslaget ble vedtatt av bystyret, sier han.

Fasader

Ifølge sivilarkitekt Giedre Deliz utgjør fasadene en kontrast, samtidig som man ser slektskap i formspråket. De kvadratiske vindusformatene er gjenbrukt, men tilsynelatende tilfeldig plassert i fasaden sammenlignet med den mer tradisjonelle nabobygningen. Tilsynelatende tilfeldig plassering gjelder også balkongene.

– Små forskyvninger sørger for et dynamisk og lekent utrykk som spesielt på endene gir inntrykk av bevegelse. Fasaden mot Ammerudgrenda er brutt opp i tre deler, markert med vertikale innskjæringer i bygningsvolumet. Hvert av de to «kuttene» ender i et kvadratisk inngangsparti, som igjen refererer til naboen, sier Deliz.

Anleggsleder Stein Gaarder opplyser at betong- og tømrerarbeider er utført av egne ansatte i Asker Entreprenør.

– Dette prosjektet har gått smertefritt. Det har vært hektisk til tider, og spesielt i innspurten før overlevering. På slutten gikk vi inn på flere angrepspunkter for å bli ferdige i tide, og det klarte vi, sier Gaarder – som forteller at det har vært full drift i fellesferien for å komme i mål.

Han berømmer også det gode samarbeidet med byggherre Arja Eiendomsutvikling.


Flere prosjekter