Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Kun halve kommune-Norge vil bygge fossilfritt

54 prosent av norske kommuner vil stille krav om fossilfrie eller utslippsfrie byggeplasser i fremtiden. – Ikke godt nok, sier entreprenørene. De er overrasket over kommunenes lave ambisjonsnivå.

En undersøkelse gjort av Opinion for EBA Oslo, Akershus og Østfold (EBAO), viser at 21 prosent av norske kommuner stiller krav til at pågående bygg- og anleggsprosjekter skal være fossil- eller utslippsfrie. 54 prosent sier at de vil stille slike krav i fremtiden. 19 prosent sier de ikke vil gjøre det, mens 27 prosent ikke vet.

Bekymret
- Vi er fornøyd med en økning, men overrasket over at den ikke er større. Og bekymret over at så mange ikke vet om de vil stille klimakrav, sier styreleder i EBAO, Asle Randen. - Vår næring er en viktig del av løsningen for å nå klimamålene. Vi står klare til å trå til. Politikere og myndigheter må være seg den muligheten bevisst. De har ikke råd til annet, sier Randen.

Heller ikke administrerende direktør i EBA, Kari Sandberg synes kommunenes ambisjoner om fossil- og utslippsfrie prosjekter er imponerende.

- Offentlige innkjøp representerer en stor del av markedet, og kan ved bevisst bruk endre det i klimavennlig retning. Kommunene representerer stor innkjøpsmakt. At en femtedel ikke har planer om å bestille fossilfritt mens nesten tre av ti ikke vet om de vil gjøre det, er rett og slett ikke godt nok, slår Sandberg fast.

Knapp Østlands-ledelse
Undersøkelsen viser at andelen kommuner som har stilt eller stiller krav om fossil- eller utslippsfrie bygg- og anleggsplasser, er langt større på Østlandet enn i resten av Norge. Men på spørsmål om fremtiden, skiller ikke landsdelen seg stort fra de øvrige. 59 prosent av de spurte kommunene på Østlandet sier de vil bestille fossil- eller utslippsfritt, mens Møre og Romsdal og Trøndelag ligger hakk i hel med 56 prosent.

- Det viser at det fortsatt er en stor jobb å gjøre i hovedstadsregionen, til tross for høyt fokus på klimavennlige anskaffelser i Oslo de siste par årene. Vi skal gjøre vårt og bidra til at dialogen mellom kommuner og entreprenører lokalt er best mulig. Kunnskap om hva, og hvordan man bør bestille grønt i det nære marked, er avgjørende for å lykkes her, sier Asle Randen.

Undersøkelsen ble foretatt i mai og juni, med 228 (54 prosent) av landets kommuner representert.