Foto: Statens vegvesen

Bruinspektører med høy puls

Vegvesenet har åtte bruinspektører som klatrer til topps med stål i bein og armer for å sjekke om bruene er i fin form.

I Norge er det rundt 17.000 bruer som alle inspiseres nøye hvert femte år. På rundt 50 av bruene det er behov for klatrende inspektører.

Krevende klatrejobb
Klatrerne må være i god form, for det blir mange trappetrinn opp i løpet av noen dager. Tårnet på brua kan ligge 100 meter over vegbana, og alle må bære 30-40 kilo med tau og utstyr, skriver vegnett.no.

Speil, kamera og rissviddemåler er noe av det de bruker for å sjekke helsetilstanden på brubetongen. Det viktigste å inspisere på brutårnene er kabler og innfestinger.

Blir fort vant til høyden
Jonas Bakke Wielgosz i Vegdirektoratet, som til daglig jobber med bruforvaltning, var og inspiserte bruer for første gang i sommer.

– Det var morsomt å være med på dette, selv om det var litt høy puls i starten. Det verste var å gå over kabelen, men man blir overraskende fort vant til høyden. Vi jobbet sju dager i strekk, så da var vi litt slitne siden vi går trappa opp til brutårnet mange ganger per dag, sier Wielgosz.

I år skal 14 av de 50 bruene inspiseres, deriblant Sotrabrua og Stordabrua. Nå står bare Hardangerbrua igjen som skal tas i høst.

- Drone kan ikke erstatte klatrere
- Bruk av drone kan gi et bra overblikk over konstruksjoner, men kan ikke erstatte klatrere. Det holder ikke bare å se ting, vi må fysisk ta på det og banke med hammer. Hvis en ser noe på et dronebilde må en uansett opp og sjekke.