Fra Wasteland-utstillingen. Foto: Lendager Group

Eiendomsutviklere åpner utstilling om bygging med avfall

Norske Mustad Eiendom og danske Lendager Group åpner i september utstillingen Wasteland, hvor de viser frem avfall som en ressurs for byggenæringen.

Det skriver Lendager Group i en pressemelding.

Mandag 29. juli er Earth Overshoot day . Da har vi verdens befolkning brukt opp samme mengde naturressurser som det tar jorden ett år å produsere. Det er tre dager tidligere enn i 2018, og tre måneder tidligere enn for 20 år siden.

I Lilleakerbyen i overgangen mellom Oslo og Bærum jobber Mustad Eiendom og Lendager Group med å bygge ut en bydel med fokus på sirkulær økonomi og bærekraftig bygging.

– På bakgrunn av Lendagers detaljerte materialkartlegging av både bygg og øvrige strukturer, vil vi basere byutviklingen på en svært ambisiøs andel gjenbruk av eksisterende bygningsmasser og konstruksjoner. Dette vil redusere CO2-utslippet med cirka 28.000 tonn og samtidig gi circa 1,5 milliarder kroner lavere materialkostnader. Nå ønsker vi å invitere bransjen til å få innsikt i de store mulighetene som ligger i sirkulære byggemetoder, både med tanke på redusert miljøbelastning og økt lønnsomhet, sier administrerende direktør i Mustad Eiendom, Olav Line, i pressemeldingen.

Eiendomsutvikleren har nå gått sammen med Lendager Group og NREP for å etablere utstillingen Wasteland på området hvor Lilleakerbyen planlegges.

– Vi har lenge oversett en av verdens antagelig største uutnyttede ressurser, avfall. Hvert år kastes to milliarder tonn materialer, og i Norge alene produseres der 11,7 millioner tonn. For øyeblikket håndteres avfallet som et problem, men vi har sett at dette er en betydelig forretningsmulighet som også gavner miljøet. Overalt vi kommer er der potensiale for bærekraftig forretning, men det krever en endring i bransjens etablerte praksis og mentalitet, sier Ditte Lysgaard Vind, i Lendager Group.

Lendager Group åpnet den første Wasteland-utstillingen i 2017 på Dansk Arkitektur Center i København. Utstillingen i Lilleakerbyen åpner 11. september.